SEO

7 tips voor SEO-content die future proof zijn

0

Slechts één derde van alle zoekopdrachten levert een klik op naar een website. De rest (65%) wordt ‘door Google’ beantwoord met een featured snippet. Voeg daar straks de nieuwe AI-chatbot van Google aan toe en er blijft nauwelijks meer organisch verkeer over. Hoewel we ieder onderzoek met een korreltje zout moeten nemen, is dit schrale toekomstperspectief op termijn het aanpakken waard vind ik. Hierbij 7 content-tips voor SEO ter inspiratie om dit varkentje te wassen.

Moeten we ons zorgen maken?

Op de korte termijn niet, maar op de lange termijn wellicht wel. Met name de bedrijven waarbij organisch zoekverkeer op dit moment voor een belangrijke aanwas van klanten zorgt.

Uit het onderzoek blijkt verder ook dat de meeste nieuw ontdekte zoektermen een featured snippet krijgen, waardoor CTR verder daalt. De vraag rest nu:

Hoe laten we mensen wél doorklikken naar een website?

Mijn 7 antwoorden (tips) hierop vind je in het artikel en/of de video hieronder.

Accepteer cookies

1. Kies zoekwoorden waar Google geen direct antwoord op heeft

Google is gek op ‘zero click’-zoekopdrachten. Hiermee houdt Google gebruikers vast in de SERP waardoor ze hen meer advertenties kunnen tonen. Om toch kliks aan te trekken, kun je als SEO-specialist de focus leggen op zoekwoorden die Google niet kort kan beantwoorden in hun featured snippet.

Denk aan content en zoektermen gericht op:

 • How-to content gericht op een handeling, met screenshots
  • Tip: <zoekterm> + installeren, instructie, stappenplan, uitleg, hoe werkt
 • Unieke rekentool in jouw industrie (maak de tool zelf en publiceer deze)
  • Tip: <zoekterm> + berekenen, omrekenen, uitrekenen, calculator
 • Cursus content (al dan niet live)
  • Tip: <zoekterm> + cursus, opleiding, training, masterclass
 • Download bestand aanbieden
  • Tip: <zoekterm> + downloaden, PDF, voorbeeld document
 • Vergelijk producten, merken, services
  • Tip: <zoekterm> + vergelijken
  • Tip: <jouw merk> versus/of <merk concurrent>

Voorbeeld cv ketel ontluchten in Google

2. Selecteer ‘ultra long tail’-zoektermen

Voor bijna alle long tail-zoektermen hebben de top tien websites in Google meestal al (redelijk) goede content gepubliceerd. Door je op ultra lange zoektermen te richten ontloop je vaak de concurrentie die deze termen links laat liggen (wegens het lagere zoekvolume).

Het voordeel: weinig concurrentie en veel van deze zeer lange zoekopdrachten zijn niet gemakkelijk beknopt te beantwoorden door Google.

Voorbeeld how-to artikel:

In plaats van…

hoe maak je een grafiek in excel

…richt je je op een ultra long tail:

hoe maak je een grafiek in excel met meerdere gegevens’ (dit wordt te complex waardoor je echt screenshots nodig hebt)

Voorbeeld in Google

De meeste SEO-tools (en Google autocomplete) geven inspiratie om zulke termen te vinden.

Let wel, de zoekvolumes op ultra long tail-zoektermen zijn een stuk lager. Controleer in Google Search Console of een andere SEO-tool altijd eerst of er voor jou voldoende zoekvolume op zit.

3. Schrijf over weinig besproken onderwerpen die pre-trending zijn

Een relevante webshop die tussen 2015 en 2018 uitgebreid content publiceerde over videodeurbellen zal in de jaren erna mooie inkomsten hebben gehad.

Ben jij de eerste met de online content voordat een nieuwe trend wordt ingezet, dan krijgt jouw pagina (tijdelijk) extra veel aandacht van Google. Daarnaast hebben trending onderwerpen een hogere CTR.

Resultaat videodeurbel in Google met grafiek

Hoe je dit doet? Probeer als SEO-specialist jouw klanten aan te sporen om aankomende trends in hun industrie uitgebreid te bespreken op hun website. Ik gebruik Exploding Topics om mijn klanten een handje te helpen hiermee.

Google Trends is ook een optie, maar deze mist wel de trending topics die worden besproken op socials. Google Trends geeft daarnaast trends in een kleinere industrie meestal niet weer.

Belangrijk: controleer goed of het niet slechts om een korte hype gaat!

Voor duurzaam SEO-verkeer kun je het beste de focus leggen op een trend/ontwikkeling die blijvend is. Denk bijvoorbeeld aan een technologische verbetering, een nieuwe productgroep of aanpassingen van regels/wetgeving.

4. Optimaliseer content voor Google Discover

Richt je je op nieuwswaardige content, dan loont het om deze te optimaliseren voor Google Discover. Sinds deze gepersonaliseerde nieuwsfeed van Google frictieloos is geïntegreerd in Android-telefoons zie ik bij mijn klanten steeds meer verkeer uit deze bron komen.

Op deze pagina van Google lees je extra tips over hoe je je content hiervoor geschikt kunt maken. Search Engine Journal heeft er in 2020 ook een goed artikel met onderzoeksresultaten aan gewijd. De CTR is relatief hoog.

Resultaten Google Discover

5. Focus ook op Google Images en YouTube

YouTube is na Google de grootste zoekmachine op het internet. Maar, filter je Google Images uit Google, dan heeft deze een groter marktaandeel dan YouTube. Dit blijkt ook uit gecombineerd onderzoek.

Als je het zo bekijkt, is Google Images dus de op een-na-grootste zoekmachine, gevolgd door YouTube. Deze extra Google-kanalen kun je, indien mogelijk, gaan benutten.

Enkele praktische handelingen die ik uitvoer hiervoor:

 • Zoektermen filteren op YouTube*
 • Zoektermen filteren op Google Images*
 • Merklogo bedrijf in hoek v/d foto plaatsen (t.b.v. branding)
 • Artikelen vergezellen van eigen relevante YouTube video
 • Plaats website-link als eerste in YouTube-omschrijving*

* Selecteer in je SEO-tool ‘Google Images’ of ‘YouTube’ als verkeersbron en analyseer de data voor de voor jouw relevante zoektermen.

** Hoewel een link op YouTube geen linkwaarde doorstuurt, kan deze extra relevante bezoekers naar je website sturen. Door daarnaast visueel zichtbaar te zijn, verhoog je ook de betrouwbaarheid van je merk. Dit kan de conversieratio op je website ten goede komen.

Visueel zichtbaar zijn

6. Vermeld altijd de echte auteur bij een artikel

Google heeft tegenwoordig de belangrijke taak om ‘menselijke content’ te onderscheiden van AI-teksten. Een AI als auteur toevoegen wordt afgeraden.

AI als auteur? Uitgangspunten Google

Google geeft immers ook aan dat het belangrijk is om auteurs te vermelden. Met name bij ‘serieuze’ onderwerpen gerelateerd aan financiën, civiele zaken en gezondheid.

Een lezer moet kunnen zien wie een stuk geschreven heeft, en of deze persoon de nodige expertise bevat.

Laat zien wie de content heeft gemaakt, uitgangspunten Google

Vermeld daarom alleen de echte auteur bij een artikel dat zelf geschreven is.

7. Doe SEO na een SERP-shuffle (indien geen herstel)

Af en toe fluctueert de Google SERP op specifieke zoektermen buiten een algoritme-update om. De websites met top 10-posities worden dan duidelijk opnieuw gerangschikt.

Ik vermoed dat de AI-gedreven algoritmes an Google op dat moment voldoende UX-data hebben verwerkt om een betere rangschikking te maken. Dit kan doordat bepaalde websites hun gebruikers beter helpen/converteren dan andere pagina’s.

Het loont om dan opnieuw een on-page SEO-analyse te doen en kleine aanpassingen door te voeren. Ik heb geregeld top 10-rankings kunnen herstellen door slechts 2 woordjes te veranderen in de titel, H1 en/of content.

Maar, het kan ook zijn dat Google de intentie van een zoeker beter begrijpt en hierdoor beter aansluitende pagina’s heeft gevonden. Open de nieuwe top 3 en analyseer met je gezonde verstand of dit ook zo is. Indien dit het geval is, moet je misschien grotere aanpassingen doorvoeren.

Ranking dynamics

Screenshot: SE Ranking

Let wel, laat de SERP na zo’n shuffle eerst 2 á 3 weken tot rust komen. Het kan namelijk zo zijn dat Google later een (gedeeltelijke) rollback doet, waarna je posities herstellen.

Tot slot

Er zijn tal van nieuwe manieren te bedenken om als SEO-specialist belangrijke search-gerelateerde ontwikkelingen voor te zijn. Gebruik je creatieve geest en spar met vakgenoten. Zo waarborgen we ons bestaansrecht en blijft SEO een toegevoegde waarde voor al onze klanten.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.