SEO

Waarom je Google Discover niet moet onderschatten

0

Wat is Google Discover? Wat moet je doen om erin te verschijnen? En waarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan deze applicatie van Google? Antwoord op al je vragen in dit artikel.

Google Discover is een nieuwsfeed van Google. Om naar hier naartoe te gaan, open je gewoon de Google app op je smartphone. Zowel op Android als bij Apple. De artikelen verschijnen zonder dat je een zoekopdracht hebt ingetikt.

Het toont artikelen op basis van je zoekgeschiedenis en je interesses. Ook is het mogelijk om bepaalde interesses (zoals sport, celebrities, financiële artikelen of locaties) te volgen. Je kunt zelfs aanduiden of er thema’s zijn waar je geen artikelen van wil zien. Zo kun je een Google Discover-feed helemaal personaliseren.

Denk aan apps zoals Netflix. Op basis van je zoekopdrachten en je kijkgedrag, zal Netflix je ook enkele aanbevelingen doen. Zo wil Google Discover ook te werk gaan.

Google Discover logo

Dat is dan ook het grootste verschil tussen Google Search en Google Discover. Bij Search voeren gebruikers een bepaalde zoekterm in om informatie te vinden op hun vraag. Bij Discover bepalen de geautomatiseerde systemen van Google zelf wat interessant kan zijn voor de gebruikers.

Waarom moet je aandacht besteden aan Google Discover?

Google is met een marktaandeel van maar liefst 92% de grootste zoekmachine ter wereld. In België en Nederland is dat marktaandeel respectievelijk zelfs 93% en 94%.

Google wordt dankzij het gebruik van AI steeds slimmer. Dat is de reden waarom de ‘query less’-manier van zoeken altijd maar populairder wordt. Met Discover kun je gebruikers al beïnvloeden voor ze actief op zoek gaan. Het doel van Discover is om nog sneller en beter in te spelen op de behoeften en verwachtingen van de gebruikers en om zo niet alleen een ‘zoekmachine’ te zijn, maar ook een ‘ontdekmachine’.

Ondertussen heeft Google Discover al meer dan 800 miljoen actieve gebruikers wereldwijd.

Hoe kan ik mijn artikelen optimaliseren?

Natuurlijk is de grote vraag voor de SEO’ers onder ons: wat moet ik precies doen om mijn artikelen in Google Discover te laten verschijnen?

Google gaf al aan dat het niet mogelijk is om je artikelen te optimaliseren voor Google Discover zoals het wel mogelijk is voor de organische zoekresultaten. Het gaat hier namelijk niet over wat de gebruiker zoekt, maar wel over wat Google denkt dat de gebruiker wil weten.

Wat je exact moet doen om te ranken, is dus niet bekend. Maar er zijn wel bepaalde factoren die belangrijk zijn om mee rekening te houden:

1. Verzorg je content

Een belangrijke factor die bepaalt of je verschijnt in Google Discover of niet, is de kwaliteit van je content. Is de content van je artikel niet goed? Dan heeft het zelfs geen zin om tijd te steken in de andere factoren. Onder andere dankzij de content weet Google waarover je website gaat. En denkt Google dat jouw content is wat de gebruiker zoekt? Dan zal die verschijnen in Google Discover.

2. Verbeter de E-A-T van je website

De E-A-T (Experience – Authority – Trust) van een website wordt belangrijker, zeker omdat Google bij Discover zelf op zoek gaat naar voorstellen voor de gebruikers. Google wil voorkomen dat ze voorstellen doen die niet echt in het verlengde liggen van de interesses van de gebruikers, dus ze tonen enkel websites waarvan de E-A-T goed zit.

3. Zorg voor relevante visuals van hoge kwaliteit

Goede visuals vallen op. Dat weten we al langer, maar bij Google Discover is dat nog eens extra belangrijk. Je moet opvallen tussen al de andere artikelen, dus een goede relevante visual met hoge kwaliteit zal meer klikken ontvangen dan een random stockfoto.

4. Schrijf opvallende titels

Net zoals bij de visuals, zijn opvallende titels erg belangrijk om te verschijnen in Google Discover. De titels moeten nieuwsgierigheid opwekken of de interesse vasthouden. Mensen moeten de drang hebben om het artikel te lezen en te weten wat er precies in staat.

5. Denk in thema’s en onderwerpen

Google Discover toont artikels op basis van thema’s en onderwerpen. Denk hier dus niet in zoekwoorden, maar wel in specifieke onderwerpen. Bijvoorbeeld: een bekend persoon, een sportclub of een filmgenre. Zorg wel dat de content relevant blijft voor jouw bedrijf.

6. Leer je doelgroep écht kennen

Als je wil verschijnen in de Google Discover van jouw specifieke doelgroep, moet je die doelgroep door en door kennen. In welke levensfase zitten ze? Wat zijn hun interesses? Hoe beter je je doelgroep kent, hoe gemakkelijker het is om je content ernaar aan te passen en hoe groter de kans is dat je verschijnt.

7. Maak je website mobielvriendelijk

En last but not least: maak je website mobielvriendelijk. Google Discover is enkel beschikbaar in de Google app – dus enkel mobiel. Als je website niet mobielvriendelijk is, zal Google je artikelen niet in Discover laten verschijnen.

Hoe kun je Google Discover meten?

Via Google Search Console kun je onder ‘prestaties’ een rapport terugvinden. Daar vind je welke artikelen er het best gepresteerd hebben, hoe vaak je website in Discover verschijnt, hoeveel kliks je hebt gekregen en een vergelijking tussen de organische resultaten en de resultaten van Google Discover. Zo krijg je een idee hoe je website het hier doet.

Kun je adverteren?

Wist je dat je ook kunt adverteren in de applicatie? Alle marketeers kennen de Google Ads-campagnes op Search of Shopping. Op die manier bereik je mensen die specifiek naar jouw merk, product of dienst op zoek zijn. Maar je kunt ook mensen bereiken die niet specifiek naar jou gezocht hebben.

Met de Google Discovery Ads verschijnen je advertenties niet alleen in de app zelf (en de Google app), maar ook op YouTube, de ‘Hierna kijken’-feed en in Gmail. Deze advertenties werken net zoals de artikels en filmpjes die op Discover verschijnen. Google kijkt naar je interesses en je zoekgeschiedenis om zo de relevantste advertenties te kunnen tonen.

Wanneer moet ik aandacht besteden aan Google Discover?

Google Discover is niet voor alle bedrijven even interessant, het is namelijk erg gericht op content. Als je bedrijf een webshop is zonder blog of video’s, is het moeilijk om te verschijnen zonder advertenties.

Is je site daarentegen gericht op content zoals video’s, recepten, blogberichten of nieuwsartikelen? Dan is het wél interessant. Zolang je dus content op je site zet, is het de moeite om aandacht te besteden aan Google Discover.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Wat Google precies van plan is met de applicatie in de toekomst is nog niet duidelijk. Wat we wel weten, is dat Google het steeds belangrijker vindt om de relevante content te kunnen tonen aan de bezoekers. Dat zowel in de zoekmachine als in Google Discover. Ook weten we dat Google altijd maar slimmer wordt met behulp van AI. Dat zagen we al aan de Google MUM-update.

Het is dus erg belangrijk dat je zorgt voor relevante en interessante content, zonder daarbij mensen te misleiden met een titel of foto. Het is in ieder geval iets om in de gaten te houden.