SEO

Google Quick Searchbox gespot in je analytics? Maak kennis met Google Discover

0

Zie je ook wel eens in je Google Analytics-rapportages de bron Google Quick Searchbox voorbijkomen? Grote kans dat jij je afvraagt wat dat is. In dit artikel maak je kennis met Google Discover.

Wat is Google Discover?

Google Discover, voorheen Google Feed, is een functie binnen Google Search die gebruikers up-to-date houdt met informatie over hun favoriete onderwerpen, gebaseerd op persoonlijke interesses. Het laat resultaten aan je zien zonder dat jij een zoekopdracht intypt. Dit gebeurt op basis van jouw profiel. Denk aan een nieuwsbericht of een blog over je vakantiebestemming.

Met een algoritme stelt Google Discover een gepersonaliseerde feed samen. Google doet dit op basis van jouw activiteiten op het internet en de interactie met Google-producten als Gmail, jouw locatie en jouw agenda. Je ziet verschillende soorten content:

 • Het laatste nieuws
 • Inspirerende reisvideo’s
 • Nieuws over je favoriete artiesten
 • Het huidige weerbericht

Google Discover probeert op basis van je interesses en je zoekgeschiedenis te voorspellen welke content op een bepaald moment relevant is voor jou.

De functie geeft dus de informatie die je nodig hebt, vóórdat je er zelf naar zoekt. Google gebruikt hiervoor de informatie van je apparaat en andere Google-producten die je gebruikt. Ook je Google Calendar wordt hiervoor dus gebruikt. Daarnaast maakt Google gebruik van gegevens die zijn opgeslagen in je Google-account. Dit zijn onder andere:

 • Web en app-activiteit
 • App-gegevens van je apparaten
 • Contactgegevens van je apparaten
 • Locatiegeschiedenis
 • Locatie-instellingen

Waarom is Google Discover er?

Google wil beter inspelen op je behoeften en jou alvast een zetje in de juiste richting geven met relevante content. De bedoeling is dus dat Discover je informatie toont nog voordat je er naar zoekt. Dat doen ze om het gebruiksgemak te verbeteren naar het voorbeeld van andere applicaties, zoals bijvoorbeeld Spotify.

Google Discover

Bron: developers.google.com

Spotify stelt op basis van je muzieksmaak en luistergedrag regelmatig een persoonlijke lijst op, en doet aanbevelingen voor nieuwe artiesten of nummers. Dat maakt het natuurlijk gemakkelijker om snel je favoriete muziek te vinden. Google wil ditzelfde doen met Google Discover, maar dan door relevante artikels en informatie te tonen.

Waar kun je Google Discover vinden?

Je kunt Discover op verschillende manieren vinden:

 • In de Google-app
 • Op je Android-telefoon of -tablet, in je browser op google.com
 • Op sommige apparaten kun je vanaf het startscherm naar rechts swipen

Hoe personaliseer je jouw feed?

Je kunt ook onderwerpen aanduiden die je interessant vindt, of aangeven welke berichten je niet wil volgen. Zo kun je een feed samenstellen die helemaal gepersonaliseerd is. Te volgen onderwerpen zijn onder meer sport, weerbericht, film, publieke figuren en aandelen.

Zie je bijvoorbeeld veel berichten van de Telegraaf voorbijkomen, maar wil je dat niet? Dan kun je dat aangeven bij het zoekresultaat. Je zal in het vervolg dan geen berichten van de Telegraaf meer zien.

Door feedback te geven op de resultaten, kun je deze dus steeds relevanter krijgen. Je kunt bijvoorbeeld ook aangeven dat je geen informatie wil over een onderwerp of dat je alleen resultaten in het Nederlands wil zien.

Hoe optimaliseer je een website voor Discover?

Ten eerste is het goed om te vermelden dat verkeer vanuit Google Discover nogal grillig is. De ene week kan een artikel of pagina van je website honderden klikken opleveren, de week erna komt er nagenoeg niks binnen. Zie de afbeelding hieronder.

verkeer vanuit Google Discover

Daarom moet je verkeer dat via Google Discover binnenkomt (via de bron Google Quick Searchbox) zien als een leuke bonus. Je kunt meten hoe vaak je gezien bent in Google Search Console. Aan de linkerkant zie je in het menu een Discover-icoontje.

Discover in Search Console

Als je deze optie niet ziet, dan heb je vermoedelijk nog niet de grens bereikt van 1000 weergaven op Discover in de afgelopen 16 maanden. De rapportage in Google Search Console laat het aantal klikken en vertoningen van pagina’s en landen zien.

Hoe optimaliseer je content?

Check eerst of jij al zichtbaar bent in Google Discover. Zo ja, dan kun je optimaliseren. Zo nee, dan zal je nog wat aan je autoriteit, content of techniek moeten werken om dit voor elkaar te krijgen. De functie kenmerkt zich nog vooral door snackable content, zoals nieuws en blogsites.

Met behulp van de volgende tips kun je optimaliseren. Deze tips komen rechtstreeks bij Google vandaan.

 • Creëer hoogwaardige en interessante content voor jouw doelgroep(en). Houd hierbij vast aan het E-A-T principe (engagement, authority en trust).
 • Varieer met verschillende typen content: maak nieuwswaardige content en optimaliseer je site content voor bredere topics.
 • Gebruik beeldmateriaal van hoge kwaliteit, dit zorgt voor engagement.
 • Gebruik Accelerated Mobile Pages (AMP). Dit zorgt voor een razendsnelle mobiele gebruikerservaring.

Google Discover: gebruik jij het al?

Verkeer en zichtbaarheid vanuit Google Discover is een leuke bonus voor jouw SEO-verkeer. Hiermee ontdekken gebruikers content op basis van hun gedrag. Om hier tussen te komen met jouw website, zal je relevante content, goede afbeeldingen en een snelle website moeten hebben. In Google Search Console zie je vervolgens hoeveel verkeer jij uit Google Discover haalt. Ga jij ook aan de slag?