Contentmarketing

Zo gebruik je ChatGPT in contentmarketing

0

Het is een populair onderwerp. De één vindt het een revolutionaire doorbraak, de ander noemt het een flop. Ja, ChatGPT trekt veel aandacht. Er zijn tal van mogelijkheden met deze AI-functie. Zo kan je ChatGPT ook inzetten voor contentmarketing. Maar hoe doe je dit?

Ik sprak Kim Pot en stelde haar een aantal praktische vragen over dit onderwerp. Kim is marketingstrateeg en marketingadviseur bij  Info Support, en maakt in haar werk al veel gebruik van ChatGPT. Hoe zet zij deze tool in, en wat verwacht ze van de ontwikkelingen rondom deze tool?

Accepteer cookies

Wat is ChatGPT?

In het kort is ChatGPT een taalrobot die is ontwikkeld met AI (artificial intelligence). Stel de robot in de online chat een vraag en hij geeft je een ‘menselijk’ antwoord terug dat is gebaseerd op informatie van het hele internet. Op het moment dat ChatGPT gelanceerd werd, had Kim meteen al het idee om het in te zetten voor contentmarketing. Ze had van tevoren niet aan zien komen dat het zo succesvol zou zijn.

Is werken met ChatGPT en AI ingewikkeld?

Werken met AI klinkt misschien ingewikkeld, maar geen zorgen: je hebt niet zoveel kennis nodig van AI om hiermee om te gaan. ChatGPT is een laagdrempelige en toegankelijke AI-functie. Wel is het realistisch om te bedenken dat marketeers steeds meer kennis nodig zullen hebben van AI en technologie in de breedste zin van het woord. Er komen steeds meer nieuwe tools aan. En om die goed te kunnen gebruiken is het handig om hier voldoende kennis over te hebben.

Waar kan je ChatGPT in contentmarketing voor gebruiken?

Na het schrijven van een artikel, kan je de taalrobot bijvoorbeeld vragen hier een samenvatting, socialmediabericht of nieuwsbrieftekst van te maken. Op deze manier bespaar je kostbare tijd die je weer aan andere belangrijke dingen kan besteden. Het is goed om na het ontvangen van de tekst wel een eindredactie te doen. De tool is namelijk niet 100% foutloos en betrouwbaar. Daarnaast is het ook fijn om in deze fase de tekst een beetje eigen te maken.

Je kan ook de content zelf (dus bijvoorbeeld het artikel) door ChatGPT laten schrijven. Maar hoe je dit goed kan doen, is nog wat zoeken. Gaat dit jou een stapje te ver? Dan kan je hier ook een middenweg zoeken. Stel de robot bijvoorbeeld gerichte vragen die kunnen leiden naar een concept dat jij kan aanvullen.

Het zou dan ook kunnen dat je als schrijver of copywriter in de toekomst met ChatGPT meer de functie van eindredacteur krijgt. Maar dit zal vooral gelden bij de informatieve teksten. Klanteninterviews of visiestukken kunnen namelijk moeilijk helemaal door ChatGPT geschreven worden. Hierbij zal ChatGPT eerder een handig hulpmiddel zijn voor de tekst die je gaat schrijven.

Hoe schrijf je goede prompts?

Gerichte vragen stellen klinkt makkelijk, maar soms kan het nog een hele opgave zijn om het gewenste antwoord terug te krijgen van de robot. Met goede prompts kan je de antwoorden een beetje sturen. Je moet hier vooral veel mee experimenteren.

Ook kan je binnen een bedrijf de prompts met elkaar delen. Hou bij welke goed en welke minder goed werken. Zo kan je je eigen prompt-handleiding binnen je bedrijf creëren. Op die manier maak je het voor je collega’s ook aantrekkelijker en laagdrempeliger om met de tool aan de slag te gaan.

Zie je het als een tekst is geschreven door ChatGPT?

Als iedereen ChatGPT gebruikt, krijgen teksten dan niet allemaal dezelfde toon? Geen zorgen, want de gepubliceerde teksten van Kim werden niet herkend als ChatGPT-teksten. Er was niemand die van mening was dat de teksten anders waren dan normaal. Wel had Kim een strenge eindredactie gedaan. Klakkeloos overgenomen waren ze dus niet.

Kan je ChatGPT als informatiebron gebruiken?

ChatGPT haalt zijn informatie uit veel verschillende data, maar de AI-functie kan nog niet onderzoeken wat goed of fout is. Er staat veel desinformatie op het internet, waardoor de betrouwbaarheid van ChatGPT nog discutabel is. Daarnaast kan het alleen bronnen tot het jaar 2021 gebruiken. Het is daarom aan te raden ChatGPT nog niet volledig als informatiebron te gebruiken.

Wel kan je de taalrobot ook hierin een duwtje in de rug geven. Stel vragen over iets wat je wil weten en je krijgt waarschijnlijk sneller antwoord dan wanneer je dit zelf opzoekt via Google. Maar check dit altijd even dubbel.

Kan je ChatGPT inzetten voor SEO?

Je kan via ChatGPT onderzoek doen naar populaire zoekwoorden. Ook kan je de bot gebruiken om concurrenten te observeren. Zo kan je te weten komen wat voor woorden zij bijvoorbeeld gebruiken en hoe zij schrijven. Daar kan je zelf dan weer van leren. Maar je hele SEO door ChatGPT laten doen, dat is (nog) geen optie.

Meer tips voor het inzetten van ChatGPT voor SEO, vind je in dit artikel.

Is er voor marketingstrategen een toekomst met ChatGPT?

De AI-tool is een handig hulpmiddel die je als kritische sparringpartner op weg kan helpen. Laat de bot je inspiratie geven, of scherp je teksten aan. De simpele taken die je als marketingstrateeg vaak toch stiekem niet zo leuk vindt, kan je helemaal uitbesteden aan de robot. Hierdoor komt er nog meer focus op de creatieve en menselijke factoren. En dat maakt het werk in de toekomst alleen maar leuker. Met ChatGPT ziet de toekomst er dus zonnig uit voor marketingstrategen en copywriters!