SEO

AI inzetten voor ijzersterke SEO-content

0

Zie jij jezelf als perfectionist? Ik mezelf wel. Meestal rem ik deze neiging af, maar ik geef er ook wel eens aan toe. Als je werkt aan content die moet scoren in Google, is het namelijk helemaal niet zo’n gek idee om alles tot in de puntjes te verzorgen. Mooier nog: dankzij de innovaties op AI-gebied kun je straks perfectionistisch zijn zonder er ál te veel tijd aan te verliezen.

AI en SEO: van kwantiteit naar kwaliteit

Artificial Intelligence: het lijkt de toekomst te worden voor iedereen die met copy werkt. Zo ook voor SEO-specialisten en SEO-copywriters. Maar hoe? De meeste teksten die kant-en-klaar en niet-geredigeerd uit de tools rollen, zijn van lage kwaliteit. Slecht geschreven, wollige zinnen en inhoudelijke missers die moeilijk te controleren zijn. Google is hierin duidelijk: dit staat haaks op de kwaliteitsrichtlijnen die zij hanteert. Met dit soort content help je gebruikers echt niet verder.

Is Google dan per definitie tegen AI-gegenereerde content? Nee, want niet alle AI-gegenereerde content wordt gezien als spam. Net zoals niet alle content die gemaakt is door mensen goede content is. Google zegt daarover dat ze al jaren goede content belonen in de zoekresultaten, en tegelijkertijd content van lage kwaliteit uit de zoekresultaten wegfilteren.

Automatisch gegenereerde content is niet altijd van lage kwaliteit

Google gelooft dus wel degelijk in de kracht van AI om relevante content te maken. Goede relevante content is nog steeds goede relevante content. Ongeacht hóé deze content wordt gemaakt. Dat principe zie je ook terug in de Helpful Content Update van Google. Het gaat erom dat je gebruikers verder helpt met je content en niet alleen scoort in de zoekresultaten.

En vergeet niet dat we al gewend zijn aan goede automatische content. Denk aan het weer of sportuitslagen. Al deze informatie komt automatisch uit een database en sluit goed aan bij echte zoekvragen. AI inzetten om goede content te maken is daarom helemaal prima.

Focus op de zoekintentie: goede content zorgt voor een betere zoekervaring

Goede content is de sleutel voor zichtbaarheid in Google. De gebruikservaring bij een zoekopdracht is door de jaren heen flink veranderd. Meer dan ooit is de zoekintentie van belang. Wat is de vraag achter de vraag? Naar wat voor type content ben je op zoek? Tekst? Video? Of een combinatie?

Een positieve ontwikkeling, want je hoeft als gebruiker minder vaak opnieuw te zoeken. Google snapt steeds beter wat jij precies bedoelt met de kreten en hersenspinsels die je invoert.

De focus op zoekintentie heeft ook een vervelende keerzijde. Websites schrijven naar de zoekopdracht toe. Concurrenten kopiëren elkaars inhoud zonder inhoudelijk écht iets toe te voegen. Met of zonder hulp van AI. Hierdoor gaan de zoekresultaten steeds meer als eenheidsworst aanvoelen. Welk resultaat is nu écht relevant?

Ook jij hebt je vast eens moeten worstelen door een als reviewwebsite vermomde affiliate blogpost. Irritant. In de afgelopen maanden rolde Google deze updates uit om dit tegen te gaan:

 • Product Review Update
 • E-E-A-T
 • Helpful Content Update

Wat de gemeenschappelijke deler is van deze updates? Laat zien dat je weet waar je het over hebt, dat je weet welke vragen je doelgroep heeft én dat je die vragen goed beantwoordt. Klinkt logisch, toch?

Product Review Update

Met de Product Review Update van februari 2023 wil Google reviews van hoge kwaliteit beter waarderen. De focus ligt op originele invalshoeken, echte ervaringen en een goed geschreven analyse die verder gaat dan een opsomming van een aantal gegevens. Informatie waar je als gebruiker echt iets aan hebt als je op zoek bent naar een product of dienst.

E-E-A-T: een uitbreiding op E-A-T

E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Scoor je goed op deze drie pijlers? Dan ben je goed zichtbaar in de zoekresultaten. E-A-T is een richtlijn die Google al jaren hanteert. In december 2022 kwam er nóg een E bij: E-E-A-T of double E-A-T. De extra E staat voor Experience. De ervaring die je hebt met een onderwerp wordt nu ook door Google meegenomen.

Bijvoorbeeld een artikel waarin een arts vertelt over een operatie, zodat jij je als lezer op de ingreep kunt voorbereiden. Ben je op zoek naar het beste koksmes? Dan vind je dat antwoord waarschijnlijk op specifieke blogs, reviews in webshops of in een forum waar gebruikers vertellen over hun ervaringen met een specifiek mes. Content gebaseerd op eigen ervaringen is nu dus waardevoller dan ooit.

De Google Helpful Content Update

Goede naam, hè, Helpful Content? Want wie wil dat nou niet? De richtlijnen van de Helpful Content Update van september 2022 zijn niet nieuw en je hoeft niet iets speciaals te doen om eraan te voldoen. In de basis is er met de Helpful Content Update weinig veranderd. Google verwijst zelfs naar richtlijnen uit 2011 voor content van hoge kwaliteit. 

Ontsnap aan de eenheidsworst met goede SEO-content

Het is nooit helemaal duidelijk waarom Google dingen doet. Ze delen wat beknopte info en het SEO-wereldje vult de rest in. Zowel de Helpful Content Update als E-E-A-T lijken te maken te hebben met twee dingen:

 • Meer variatie in zoekresultaten. Zodat je niet tien dezelfde ‘templates’ als resultaat bij een zoekopdracht ziet. Wel fijn om af en toe ook een oprechte review tegen te komen, en niet alleen vermomde blogposts op affiliate-sites. AI herkauwt toch voornamelijk bestaande informatie en templates in de gegenereerde teksten;
 • Het belonen van authenticiteit. Een AI-tool kan niet écht ergens ervaring mee hebben. Met de updates zorgt Google ervoor dat enorme hoeveelheden matige content genereren met AI geen succesformule is.

Je ziet dat dit zowel inhoudelijk als qua vorm een beetje schuurt met de gemiddelde kwaliteit die uit ChatGPT rolt. De database van ChatGPT is tot eind 2021 geüpdatet waardoor informatie intussen alweer verouderd of achterhaald is. De nieuwe versie GPT-4 wordt deze maand nog verwacht. Daarnaast zijn gegenereerde zinnen vaak erg lang, wollig en staan vol herhaling. Alles wat je echt niet wil als je streeft naar een vlot leesbare tekst.

Een volledige tekst laten schrijven en ongezien overnemen is dus geen goed idee als je voor kwaliteitscontent wil gaan. Maar dat betekent niet dat AI je níét kan helpen bij het maken van waardevolle content.

Een telefoon voor een computer scherm met ChatGPT op het scherm

Bron: Iryna Imago via Shutterstock.com

Hoe kan je AI wél gebruiken voor het maken van kwaliteitscontent?

Tools zoals ChatGPT kunnen je namelijk goed op weg helpen bij het maken van content. Zie dit soort tools als een assistent die je helpt om tijd te besparen, een onderwerp goed uit te diepen en je te helpen bij het in de steigers zetten van een nieuw artikel. Het opzetten van de basis dus.

Zo kan AI je helpen:

 • Snel deskresearch naar een specifiek onderwerp doen;
 • Ideeën opvragen voor invalshoeken;
 • Snel een eerste opzet maken;
 • Je tekst bondiger maken;
 • Titels, tussenkoppen en metadata genereren;
 • Een intro, samenvatting of conclusie opvragen.

Als SEO-specialist wordt het dus vooral belangrijk hoe jij met deze tools omgaat. Wat stop je er precies in? Hoe maak je een goede prompt? Kan je de resultaten ook op inhoud beoordelen? En tot waar herschrijf je de gegenereerde tekst? Oftewel: hoe goed ben je als eindredacteur op deze vlakken?

Deze vaardigheden worden steeds belangrijker. Het gaat niet alleen om het besparen van tijd, maar vooral om efficiënter nog betere content te maken, die voldoet aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google. Zo voorkomen we een lawine van slechte AI-gegenereerde content.

Succesvolle SEO-content: kies voor kwaliteit, niet voor kwantiteit

Massa is kassa. Dat mag misschien waar zijn, maar jij trekt die massa bezoekers met góéde content, niet met véél content. Mijn idee: zet ChatGPT, Bing Chat, Jasper.ai of andere AI contentcreatie-tools niet in voor het genereren van complete teksten in bulk, maar zet ze in om snel een aanzet te maken voor het schrijven van goede content.

Ja, je kunt er heel snel heel veel content mee creëren. De kans dat je daar op lange termijn (op SEO-gebied) succes mee hebt, is klein. Laten we er ook niet omheen draaien: er zweeft nu al behoorlijk wat matig geschreven content online rond. Dat neemt de komende jaren alleen maar toe. Maar dat betekent niet dat jij hier als SEO-specialist aan bij moet dragen.

Zie AI als je assistent. Een instrument dat jou kan helpen sneller content te creëren. De tijd die je daarmee bespaart kun je besteden aan de extra mile. Voeg die extra video toe, maak de pagina visueel aantrekkelijker, herschrijf de tekst lekker kort en bondig of leg de E-E-A-T-meetlat er eens naast.

Met andere woorden: wees lekker perfectionistisch! Laat het gaan, geef eraan toe. ChatGPT wil je vast wel helpen met de eerste opzet.