Social media

Social media & privacy: een ingewikkeld huwelijk

0

De afgelopen maanden is het opnieuw een hot topic gebleken om de privacywetgeving van TikTok en Bytedance (het Chinese moederbedrijf achter de app) in twijfel te trekken. In Nederland, Vlaanderen en de rest van het Westelijk halfrond beslissen verschillende regeringen om de app te verbieden binnen alle overheidsinstanties. Ondertussen valt het op dat andere socialmedia-apps alles op alles zetten om jouw privacy beter te garanderen. Hoe ze dat doen, lees je in dit artikel.

Social Media Heads Up
Het socialmedia-landschap verandert continu. De nieuwe tools, updates en interfaces vliegen je om de oren, waardoor je door het bos de bomen niet meer ziet. Met deze Social Media Heads Up houd jij de vinger aan de pols over social media. Sit back, relax en leef je uit in deze uitdagende wereld.

Wordt TikTok een no-go?

Op 10 maart kondigde de Belgische federale overheid aan dat ze de Chinese app TikTok tijdelijk gingen verbieden op alle overheidstoestellen. Het gaat om een verbod van 6 maanden. Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. 11 dagen later bevestigde ook het Nederlandse kabinet dat het TikTok ging verbieden binnen de eigen overheid.

De aanleiding van deze maatregel? Verschillende Europese overheden en instellingen vermoeden dat het moederbedrijf van de app gevoelige gegevens van de gebruikers doorspeelt aan de Chinese overheid. Concrete bewijzen zijn er nog niet, maar dat houdt de VS, Canada, het Europees Parlement, en andere instellingen niet tegen om alsnog maatregelen te nemen.

Als onderneming, bedrijf of merk kan je dus zonder schroom blijven inzetten op deze app.

Toch benadrukken alle overheden en instanties dat ze de brede bevolking niet vragen of aanraden de app te verwijderen. Anders dan binnen de ambtenarij is de bevolking geen concreet doelwit voor Bytedance in de zoektocht naar informatie uit persoonlijke gegevens. Als onderneming, bedrijf of merk kan je dus zonder schroom blijven inzetten op deze app. Natuurlijk is het altijd raadzaam voorzichtig om te springen met de informatie die je deelt op en met de verschillende socialmediakanalen.

TikTok brengt ook goed nieuws

Gelukkig is het niet alleen maar negativiteit dat de klok slaat in de wereld van TikTok. Zo werken ze bij de Chinese app aan een functie die het mogelijk moet maken om jouw eigen TikTok-algoritme opnieuw in handen te krijgen. Hoe dan? Ik keer even terug naar de basis.

Bij het downloaden van de app werd je gevraagd om verschillende voorkeuren aan te geven. Die voorkeuren gaan van favoriete sporten tot boeken, films en natuur. Op basis daarvan bepaalde TikTok jouw feed. De eerste keren dat je de app opende zou je enkel content die iets te maken had met bovengenoemde thema’s mogen zien. Als je zo’n video hebt geliked, of je klikt door op een specifiek profiel, zou de app weten dat je verdere interesse hebt in dit onderwerp. Het algoritme bepaalt dan om nog meer soortgelijke video’s in jouw feed te pushen.

Na een tijdje ontstaat het volgende scenario (bijna) automatisch: jouw persoonlijke TikTok-feed is een aaneenschakeling van video’s die nog maar weinig te maken hebben met jouw initiële interesses wat betreft content. Soms is dat een positieve ontwikkeling, maar we merken steeds vaker een TikTok-moeheid bij de gebruikers. En laat dat nu net zijn wat ze bij TikTok willen aanpakken.

Zo werken ze bij Bytedance aan een functie zodat je ‘opnieuw kan beginnen’ in de app. Letterlijk. Je verwijdert alle vooraf ingestelde interesses en kan deze opnieuw instellen. Op basis van die nieuwe input gaat TikTok aan de slag om een nieuwe feed voor jou in elkaar te boksen. Binnenkort zullen alle gebruikers deze optie moeten hebben.

Iemand die TikTok gebruikt.

Meta focust zich opnieuw op de gebruikers

Waar TikTok momenteel kansen laat liggen om de gebruikers gerust te stellen, gaan ze bij Meta opnieuw een stap verder in het beschermen van de gegevens van de gebruikers. Zo werken ze bij WhatsApp aan een uitbreiding van de vergrendeling van de berichten.

Een tijdje geleden kondigde de app een eerste tool aan om de gegevens van de gebruikers te beschermen. Zo lanceerden ze de mogelijkheid voor alle users om een wachtwoord toe te voegen aan je account. Van tijd tot tijd vraagt WhatsApp om dit wachtwoord in te voeren alvorens je de app kan gebruiken en jouw berichten kan lezen.

Hierin willen ze nu nog een stap verder gaan. WhatsApp werkt namelijk aan de toevoeging van vingerafdrukken om jouw WhatsApp-gesprekken te vergrendelen. Op die manier krijg je als gebruiker nog meer de touwtjes in handen. Wanneer deze update uitgerold wordt naar alle accounts, is nog onduidelijk.

Hoe zit het met LinkedIn?

Net als Meta wil ook Microsoft, de eigenaar van LinkedIn, de gebruikservaring van de eigen app verbeteren voor de gebruiker. WhatsApp doet dat door de berichten van de gebruikers beter te beschermen, terwijl LinkedIn werk maakt van een extra feature voor professionele merken en accounts. Dat doen ze door het bekende verificatievinkje gratis aan te bieden voor alle leden. Dat vinkje, je weet wel, waarover ze bij Twitter al maanden discussiëren en het niet duidelijk is wie ‘m moet krijgen. Waar Twitter een betaalmuur achter de optie plaatst, wil LinkedIn het simpelweg gratis aanbieden voor alle gebruikers.

Zo’n verificatievinkje zorgt ervoor dat jouw naam of merk (professionele) erkenning krijgt. Je wordt door de app gezien als een bekend figuur, of een bekend merk binnen jouw sector.

Momenteel is deze tool uitsluitend beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers. Maar volgens verschillende kenners is het de bedoeling om deze update verder uit te rollen naar de rest van de wereld.

En ook nog dit over social media

De wereld van social media staat nooit stil. Dat weet je ondertussen al. Daarom kan ik niet anders dan een korte round-up van de items die niet in dit maandoverzicht mogen ontbreken. Te beginnen bij Facebook:

Bij Meta werken ze dag in dag uit aan nieuwe manieren om de integratie van Stories binnen Facebook en Instagram uit te breiden. Zo denken ze aan manieren om AI-gestuurde Stories te laten maken op basis van eerder gedeelde afbeeldingen. De Facebook Memories toonden eerder al aan dat content op basis van herinneringen voor veel betrokkenheid zorgt. Met AI-gestuurde Stories willen ze dit nu verder testen.

En als Facebook aan updates werkt, dan kan ook Instagram niet achterblijven. Reels zijn en blijven razend populair binnen de Meta-familie. Daarom werken ze bij Instagram aan een nieuwe functie waarin je gepubliceerde video’s van accounts die niet in jouw beheer zijn, makkelijk kan downloaden. Nu is het nog zo dat je enkel eigengemaakte Reels kan downloaden.

Door de gebruikers werd al meerdere keren om deze update gevraagd. Zeker omdat grote concurrent TikTok deze optie wel aanbiedt. Voorlopig is het nog koffiedik kijken of én wanneer deze functie effectief in werking zal treden binnen Instagram.

Zo, je bent weer helemaal bij met de belangrijkste updates uit socialmedia-land. Tot volgende maand!