Social media

Twijfels over TikTok: zal de app verboden worden?

0

Op het moment is er in de Verenigde Staten een wetsvoorstel in voorbereiding waardoor president Biden TikTok kan gaan verbieden. De Amerikaanse overheid is namelijk bang dat de Chinese overheid via TikTok apparaten kan besturen, data verzamelt en misbruikt en dat er dus ook daadwerkelijk spionage plaatsvindt via de app. Komt er een verbod?

President Biden wil eigenlijk dat TikToks moederbedrijf ByteDance aan een Amerikaans bedrijf verkocht wordt. De Singaporese CEO van TikTok, Shou Zi Chew, werd afgelopen vrijdag gehoord door America’s Finest in het Amerikaanse Congres. Het lastige van het proces? Er was een duidelijk verschil in technische kennis tussen de vragenstellers en de beantwoorder. Er kwamen vragen voorbij als:

  • Waarom maakt TikTok gebruik van mijn WiFi-netwerk thuis?
  • Hoe weet TikTok de leeftijd van de gebruiker?
  • Waarom heeft TikTok toegang tot de microfoon en camera van de telefoon?

Vragen die door een beetje internetgebruiker heel eenvoudig beantwoord kunnen worden en nog niet tot directe zorgen zullen leiden. In het proces bleef Chew rustig en maakte hij misschien zelfs wel handig gebruik van de onwetendheid van de personen aan de andere kant van de tafel. Gelijktijdig informeerde (of mobiliseerde?) hij de TikTok-gebruikers via TikTok over het proces.

De vragen die aan de orde zijn

Maar welke gevaren zijn er nu echt? Wat gebeurt er als de wet daadwerkelijk wordt doorgevoerd? Wat gaan wij in Nederland hiervan merken? Lopen wij misschien ook wel gevaar?

Inmiddels is TikTok in Nederland ook verboden op de telefoons van rijksambtenaren. Dit geldt voor alle spionagegevoelige apps. Na het schandaal van Cambridge Analytica heeft Meta veel aanpassingen moeten doen aan apps. Maar de vraag is of de apps van Meta ook van de telefoons moeten verdwijnen.

Dit komt doordat Europa medio vorig jaar de DSA (wet op gegevensservice) heeft aangescherpt en TikTok nog niet aan deze aanscherping voldoet. Voor de TikTok-gebruikers heb ik geruststellend nieuws. Caroline Greer, de woordvoerder van het Chinese bedrijf, heeft toegezegd dit tijdig op orde te hebben. Er lijkt ondertussen ook hard aan gewerkt te worden, omdat diverse vacatures voor privacywaakhonden inmiddels de revue gepasseerd hebben. Of de belofte wordt waargemaakt is natuurlijk altijd de vraag.

Het TikTok-landschap zal “versaaien”

Maar oké, terug naar de Verenigde Staten. Wat gaat er gebeuren als deze wet daar wordt doorgevoerd? In eerste instantie voor ons niet zoveel. Alleen voor de Nederlandse TikTok-gebruikers zal het TikTok-landschap wel een stuk “versaaien”. Veel content creators (er zijn 150 miljoen Amerikaanse gebruikers) verdwijnen en ook veel Amerikaanse merken zullen een hoop moeten inleveren.

De consequentie van een verbod

De consequentie kán zijn dat er naast de Amerikanen, ook een hoop Europese gebruikers stoppen met TikTok. Voor internationale merken (die in Nederland gevestigd zijn) is dit dus best wel een uitdaging. Doordat er voor de Verenigde Staten en TikTok ook groot commercieel belang is, verwacht ik dat ze elkaar wel tegemoet gaan komen. Of in elk geval dat er een passende oplossing gaat komen, want zodra het over geld gaat, worden er vaak best wat bruggen gebouwd. En tot die tijd ben ik wel benieuwd: hoe ga jij met TikTok om?

Bron header-afbeelding: Ascannio / Shutterstock.com