Communicatie

In 6 stappen naar een succesvolle digitale PR-campagne

0

Met de vernieuwde Google E-E-A-T richtlijnen is het laten zien van expertise, ervaring, autoriteit en geloofwaardigheid op een organische manier ontzettend belangrijk. Een effectieve strategie om dit voor elkaar te krijgen, is digitale PR. Hiermee realiseer je niet alleen zichtbaarheid, maar laat jij ook zien dat je expertise, ervaring, autoriteit en geloofwaardigheid hebt. Ik neem je in dit artikel mee hoe jij in 6 stappen een eerste succesvolle digitale PR-campagne lanceert zodat het je helpt vindbaar te worden in zoekmachines.

Wanneer jouw website of webshop zich als autoriteit weet op te stellen binnen de branche, zal je zien dat de autoriteitsscore verhoogd wordt. Dit blijkt uit de Google richtlijnen (E-E-A-T). Google E-E-A-T staat voor Expertise, Experience (deze is nieuw!) Authoritativeness en Thrustworthines. Deze signalen maken deel uit van de Quality Raters Guideliness van Google. Met andere woorden: hoe beter jij je expertise, ervaring, autoriteit en geloofwaardigheid tentoon weet te stellen, hoe beter dit je gaat helpen om vindbaar te worden.

Dit gaat natuurlijk niet over één nacht ijs en hier zal je voortdurend aandacht voor moeten hebben en bouwen. Een leuke, creatieve en effectieve manier om hiermee aan de slag te gaan, is door digitale PR in te zetten voor jouw bedrijf.

Wat is digitale PR?

Digitale PR is een effectieve manier om de autoriteit van jouw website of webshop te vergroten en zo hoger te scoren in de zoekresultaten van Google. Het doel hiermee is om belangrijke inzichten en nieuwswaarde te creëren vanuit jouw bedrijf, waarbij je toonaangevend bent.

Om tot een goede PR-campagne te komen, is het schrijven en publiceren natuurlijk belangrijk. Het begint met een goede kennis van het bedrijf, de branche en het doorlopen van een creatief proces. Maar er komt meer bij kijken. Ik neem je in 6 stappen mee hoe je jouw eerste digitale PR-campagne publiceert.

schrift met media ideeën

Stap 1: bedenk een creatief en relevant onderwerp

Een goed onderwerp vinden voor een PR-campagne is de eerste stap in het creatieve proces. Het is belangrijk om samen met mensen die verstand hebben van de business te brainstormen over onderwerpen die aansluiten bij de doelgroep en relevant zijn voor jouw merk. Hierbij kan je kijken naar wat er speelt in de markt en waar jouw doelgroep behoefte aan heeft. Bekijk het laatste nieuws eens in je branche, kijk of je in eigen data trends kan ontdekken en kijk wat concurrenten doen. Er is online genoeg inspiratie te vinden om nieuwswaarde te creëren.

Stap 2: vertaal het onderwerp naar een pakkende kop

Na het vinden van een goed onderwerp is het tijd om een pakkende kop te bedenken. Dit is belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat journalisten en mediamedewerkers interesse krijgen in het persbericht. Het is daarom belangrijk om een kop te kiezen die nieuwsgierig maakt en de lezer triggert om verder te lezen.

Bij het bedenken van de kop kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een vraag, een verrassend statement of inspelen op een actualiteit of trend in de markt. Vraag ook eens aan AI-tools zoals ChatGPT om hierin met je mee te denken. Deze kan verrassend goed uit de hoek komen wanneer je een goede prompt gebruikt.

Stap 3: laad het onderwerp met data en onderzoek

Het toevoegen van data en onderzoeksresultaten aan het persbericht zorgt ervoor dat het persbericht meer waarde krijgt. Door data te gebruiken kan je aantonen dat jouw verhaal gebaseerd is op feiten en cijfers. Dit maakt je digitale PR-campagne geloofwaardiger en waardevoller voor de lezer. Het is daarom belangrijk om onderzoek te doen naar het onderwerp en gebruik te maken van openbare databronnen zoals het CBS en Google Trends. Hoe beter jij je persbericht weet te laden met onderbouwingen, hoe groter de kans dat je bericht gepubliceerd wordt.

Stap 4: publiceer je volledige artikel met infographic

Na het schrijven van het volledige artikel met een infographic is het belangrijk om het persbericht te publiceren op je eigen website. Hierdoor worden er links gegenereerd naar jouw website en dit draagt bij aan de autoriteit van jouw website. In je persbericht verwijs je weer naar deze pagina, waar het volledige onderzoek op staat.

Stop hier moeite in, want hoe meer nieuwswaarde jouw pagina heeft, hoe groter de kans dat media een link naar je website zullen toevoegen in het persbericht dat zij voor je publiceren. Een infographic maak je al vrij snel via een platform als Fiverr of Canva. Dat scheelt veel tijd.

Stap 5: maak een persbericht en verstuur deze op het juiste moment

Het versturen van het persbericht is de laatste stap in het proces. Het is hierbij belangrijk om te letten op de timing en het persbericht te richten op relevante media voor jouw onderwerp. Het kan hierbij helpen om een persbericht distributiedienst te gebruiken.

Selecteer de juiste media: hoe relevanter je deze selecteert, hoe waardevoller de links zullen zijn en hoe hoger het publicatie-percentage is. Vergeet niet om een reminder te sturen wanneer je geen reactie krijgt. Journalisten en vakbladen krijgen regelmatig persberichten binnen, dus zorg dat je persbericht opvalt. Bedenk een goede pakkende onderwerpsregel en denk ook zeker aan de timing op de dag zelf.

Stap 6: monitor de publicaties en prestaties

Je hebt je persbericht verstuurd en nu wil je uiteraard weten hoe vaak je bericht is geplaatst. Wanneer je gebruik maakt van software om je persbericht te versturen, kan je daarin vaak de status zien van je verzoek. Stel voor de zekerheid ook een Google Alert in, hiervoor heb je alleen een Google-account nodig.

Google Alert instellen.

Je kunt ook googelen op het onderwerp van je persbericht. Sommige publicaties zie je dan voorbij komen. Journalisten koppelen niet altijd terug of een bericht gepubliceerd wordt of niet. Houd goed in de gaten op welk domein je persbericht is gepubliceerd, wat de autoriteitsscore is van deze website en of er een follow-link in staat. Wanneer dit niet zo is, kan je altijd nog vragen of dit toegevoegd kan worden omdat je een relevant onderzoek op je website hebt staan.

Om de resultaten bij te houden, kan je een overzicht maken in een spreadsheet met de volgende kolomkoppen:

  • Domein / URL
  • Autoriteitsscore
  • Link ja / nee
  • Follow / no-follow
  • Geschatte mediawaarde

De geschatte mediawaarde is relevant om te weten, zodat je uiteindelijk kan evalueren op dit hele proces en of het de moeite waard is geweest. Sommige websites hebben samenwerkingstarieven op de website staan, waardoor je die inzichtelijk kan krijgen. Je kan de mediawaarde van andere websites inschatten door te kijken naar autoriteit en eigen inzicht. Een platform als Nu.nl zal totaal andere tarieven rekenen dan het lokale nieuwsblad.

Schot in de roos na proces

Tot slot

Door het volgen van deze stappen kan je ervoor zorgen dat jouw digitale persbericht bijdraagt aan de SEO-rankings van jouw website of webshop. Het is hierbij belangrijk om te focussen op kwalitatieve links en relevante content die aansluit bij jouw bedrijf en branche. Het maken van een succesvol digitaal persbericht vergt tijd en energie, maar kan uiteindelijk leiden tot meer exposure voor jouw merk en hogere posities in de zoekresultaten van Google.

Het creatieve proces van het maken van een digitaal persbericht is ontzettend belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat het persbericht relevant is en aansluit bij de doelgroep. Het is daarom belangrijk om samen te werken met mensen die verstand hebben van de business en om te focussen op kwalitatieve links en relevante zoekwoorden.

Het brainstormen over een goed onderwerp en het vertalen naar een pakkende kop zijn hierbij belangrijke stappen. Het toevoegen van data aan het persbericht en het publiceren op jouw eigen website zorgen voor meer waarde en autoriteit voor jouw website. Het versturen van het persbericht naar relevante media op het juiste moment zorgt uiteindelijk voor meer exposure voor jouw merk.

Voor welke digitale PR-campagne ga jij deze handvaten inzetten?