Social media

Het beste wervingskanaal? Je medewerkers (& zo moedig je ze aan)

0

Employee advocates zijn werknemers die in hun persoonlijke netwerk jouw bedrijf aanbevelen. Wat is het belang van employee advocates in je recruitment marketing-mix? En wat zijn tips en tools om het effectief te stimuleren in je organisatie?

Van alle kritieke banen wordt 85% ingevuld via netwerken. Een goed woordje van een werknemer heeft immers meer impact dan duizend goed geschreven vacatures.

Het beste wervingskanaal, dat zijn je medewerkers

Werknemers kennen je bedrijf door en door, en de mensen in het netwerk van je werknemers zullen eerder vertrouwen op hun mening dan op jouw bedrijfswebsite of recruitment marketing. Uit data van Nielsen blijkt dat aanbevelingen uit het eigen netwerk als drie keer betrouwbaarder worden gezien dan digitale advertenties.

Een employee advocate doet meer dan kandidaten doorverwijzen. Werknemers die enthousiast over hun werk vertellen, sturen ook een duidelijk signaal naar werkzoekenden die niet in het netwerk van jouw werknemers zitten.

Het zien van positieve recensies of enthousiaste LinkedIn-posts verhoogt de conversie onder kandidaten die zich al in je funnel bevinden. Ze overwegen je als werkgever, maar misschien kennen geen van de kandidaten jouw werknemers persoonlijk.

Zelfs als je niets doet om dit te stimuleren, is het belangrijk om te beseffen dat je werknemers al advocates zijn. Mensen delen van nature ervaringen met vrienden, familie en hun netwerk. Zowel positief als negatief. Om de impact op recruitment te vergroten, moet je manieren vinden om werknemers te stimuleren vaker iets (positiefs) te delen.

Voorbeeld emoloyee advocacy

Je werknemers vertellen al over hun ervaring, of die nu negatief of positief is, en negatieve mond-tot-mondreclame verspreidt zich sneller dan positieve.

Wist je dat berichten die door werknemers via social media worden gedeeld, 561% meer bereik hebben dan dezelfde berichten die door de socialmedia-kanalen van merken worden gedeeld? En 8x meer betrokkenheid? Algoritmes van de meeste socialmedia-platforms geven voorrang aan persoonlijke berichten boven die van het bedrijf. Daarom zijn employee advocates zo belangrijk.

Employee advocacy aanmoedigen?

Als je ook maar één ding leert van dit artikel, laat het dan dit zijn: als je wil dat werknemers positieve ervaringen delen, geef ze dan een ervaring die het delen waard is.

Je kan werknemers niet onder druk zetten om jouw bedrijf aan te prijzen. Maar als je de juiste omgeving creëert, je mensen steunt en zorgt dat ze oprecht trots kunnen zijn op hun werk en hun werkgever, zullen ze gemotiveerd zijn om hun positieve ervaringen te delen. Daarna hoef jij het alleen nog maar makkelijk te maken om dat daadwerkelijk te doen.

Identificeer de momenten waarop jouw team blij is met hun werk. Uit onze gegevens blijkt dat dit de beste momenten zijn om je werknemers te stimuleren iets te delen:

1. Kies een goed moment

  • bij de lancering van een nieuw product of een nieuwe functionaliteit
  • na een teamevenement
  • binnen 3 maanden na aanwerving, promotie of salarisverhoging

Een eenvoudige manier om van deze momenten te profiteren, is een simpele interne e-mail-flow te maken waarin je werknemers vraagt hun positieve ervaring te delen. Je kunt deze flow lanceren na een van de bovenstaande gebeurtenissen.

Employee Advocacy Voorbeeld

2. Focus op de juiste mensen

Niet iedereen gaat jouw bedrijf promoten, en je kunt natuurlijk niemand dwingen. Begin bij de mensen waarvan jij inschat dat ze bereid zijn om te helpen en zorg dat ze daarin ondersteund worden. Spreek je waardering uit, bijvoorbeeld tijdens een grote vergadering om anderen aan te moedigen hetzelfde te doen. Vraag vervolgens meer mensen (een op een) om mee te helpen.

3. Maak het makkelijk

In onze ervaring is tijd de grootste belemmering voor employee advocacy. Mensen hebben het druk, en andere dingen staan hoger op hun prioriteitenlijstje. Als je het zo makkelijk mogelijk maakt om content te delen of potentiële medewerkers door te verwijzen, vergroot je de kans dat mensen zich inzetten. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

  • Het gebruik van een employee advocacy-platform zoals Apostle Social, Oktopost of Haiilo
  • Sjablonen maken die werknemers gemakkelijk kunnen bewerken of hergebruiken
  • Ghostwriting van inhoud voor teamleden: vraag de stagiair of junior om te praten met je advocates. Interview ze en maak meerdere stukken content op basis van de interviews
  • Zet LinkedIn-automatisering op zodat je advocates hun netwerk automatisch uitbreiden met de juiste mensen, zonder dat het hen extra tijd of energie hoeft te kosten

Grote microfoon moedigt mensen aan

4. Betrek belanghebbenden

Betrek de managers van employee advocates erbij. Uiteindelijk zullen directe collega’s eerder de wensen van hun manager volgen dan van de HR- of marketingafdeling.

5. Communiceer de voordelen

Door employee advocates te ondersteunen, help je hen ook om thought leaders te worden. Je vergroot hun netwerk en versterkt hun reputatie, zowel intern als extern.

6. Pas op met beloningen

Hoewel veel bedrijven een beloning aanbieden voor het aanbrengen van een nieuwe werknemer, laten onze tests zien dat de kans dat een werknemer een vriend aandraagt, er soms kleiner door wordt.

Werknemers willen hun vrienden, en jouw bedrijf, aanbevelen als ze denken dat hun vrienden ermee geholpen zijn. Als ze er zelf voor beloond worden, voelt het alsof ze hun vrienden manipuleren voor eigen gewin. Dit verschilt per persoon, dus we raden aan om te experimenteren met verschillende beloningen (geld, cadeaus, bonussen), of om geen beloning te bieden en alleen je waardering te laten blijken.

Tips voor tools

Apostle

Apostle is een ‘brand ambassador’-platform, speciaal ontwikkeld om brand advocates te activeren en te ondersteunen, of dat nou werknemers, klanten, partners of leveranciers zijn.

– Voordelen: Apostle maakt gebruikt van gamification, zoals scoreborden, en heeft geweldige rapportagefunctionaliteiten.

– Nadeel: de prijs. Om alles uit Apostle te halen, zoals persoonlijke UTM’s, delen via mobiele apps en gamification, moet je betalen voor een van hun duurdere abonnementen.

Oktopost

Oktopost is een planningstool voor social media met een employee advocacy-functie. Het heeft minder functionaliteiten dan Apostle, maar uniek aan Oktopost is dat ze ook functies zoals ‘social listening’ en community management bieden.

– Voordelen: het is goedkoper dan andere tools.

– Nadelen: het heeft wat bugs, en de mogelijkheden voor employee advocacy zijn beperkt.

Haiilo (voormalig Smarpshare)

Haiilo is een communicatieplatform voor werknemers binnen de grootzakelijke markt. Het is gecreëerd voor interne, multi-channel communicatie, teamcommunicatie en advocacy. Het biedt veel van dezelfde employee advocacy-functionaliteiten als andere platforms, maar op grotere schaal.

– Voordelen: een goede oplossing voor de grootzakelijke markt, met functionaliteiten als template management en access management.

– Nadeel: te duur voor kleinere organisaties en mist gamification-functionaliteiten.

Samenwerken bij een bedrijf

Het verbeteren van je employee advocacy kent veel elementen, zoals het vaststellen van richtlijnen voor de communicatie, het bieden van effectieve beloningen en bovenal: zorgen dat je werknemers bijzondere momenten bij jouw bedrijf meemaken om te delen en over op te scheppen. Elk bedrijf zal deze aspecten op een andere manier benaderen, dus zorg ervoor dat je je verschillende initiatieven test en meet om erachter te komen wat voor jouw organisatie het beste werkt.

Welke stap ga jij als eerste zetten om jouw employee advocacy te verbeteren?