Samenwerken

Ruim je cloud op & 4 andere tips om sneller en duurzamer te werken

0

Wist je dat je je marketingactiviteiten kunt verduurzamen én daarbij sneller, veiliger en goedkoper kunt werken om ook nog eens betere resultaten te behalen? Denk aan minder kosten, tijdsbesparing en betere marketingprestaties. Een win-win-winsituatie dus! In deze blog geef ik je vijf tips om als marketeer sneller, duurzamer, veiliger en goedkoper aan marketing te werken.

💡 Dit artikel gebruikt zo min mogelijk jargon, zodat het voor marketeers van elk niveau goed te begrijpen is. De tips zijn relatief simpel van aard, maar de implementatie ervan is daardoor dus ook simpel. Op deze manier is de drempel om je marketing te verduurzamen zo laag mogelijk gemaakt.

1. Comprimeer de code en foto’s van je website

Als een website veel code bevat, moet dit continu gedownload worden door je bezoekers. Dit kost dataverkeer, dat natuurlijk verwerkt moet worden in datacenters. Een website die minder code bevat, verbruikt minder dataverkeer en dus ook minder stroom.

Een bijkomend voordeel van minder code op je website is dat je website sneller wordt. Dit heeft natuurlijk weer een positieve werking op je gebruikerservaring. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 4 mensen een website verlaat als het meer dan 4 seconden duurt om te laden?

Amazon heeft ooit een onderzoek uitgevoerd naar de impact van laadsnelheid op hun eigen conversiepercentage. Ze kwamen tot de conclusie dat ze maar liefst 1.6 miljard dollar aan omzet zouden mislopen als de laadsnelheid van elke webpagina met slechts één seconde stijgt. Oef!

De laadsnelheid van je website verhogen

Gelukkig is het verhogen van de laadsnelheid van je website niet moeilijk. Begin ten eerste met het aanschaffen van een goede webhosting bij een betrouwbare provider. Vermijd daarbij vooral de goedkopere partijen. Hierbij geldt namelijk ook: goedkoop is duurkoop. Een goedkope hosting is immers met een reden goedkoop. De meeste websites gebruiken ‘shared hosting’. Zoals de naam al doet vermoeden, deel je in dat geval een server met vele andere websites. Hierdoor staan er eigenlijk net iets te veel websites op dezelfde server, waardoor je laadsnelheid met anderen moet delen. Zie het als een snelweg. Als er maar drie auto’s op rijden gaat het lekker vlot, maar in de spits sta je zowat stil doordat er file ontstaat.

Nadat je goede hosting hebt bij een betrouwbare provider kun je technieken inzetten die de laadsnelheid verhogen. Voorbeelden daarvan zijn caching, lazy loading, GZIP-compressie en het comprimeren/verkleinen van code. Dit kun je, als je niet technisch onderlegd bent, beter overlaten aan een programmeur.

Je kunt de snelheid van je website testen op Google PageSpeed. In de meeste gevallen is dé nummer één oorzaak van een trage website de hoeveelheid grote afbeeldingen. Hierbij kunnen enkele foto’s van een paar MB er al voor zorgen dat je laadsnelheid vertraagt tot meer dan 10 seconden. Dit is natuurlijk zonde!

Verklein dus je foto’s en pas technieken toe die de laadsnelheid verminderen, zodat je website sneller laadt. Hiermee bespaar je energie (door het verminderde dataverkeer) en heb je een betere gebruikerservaring voor je bezoekers, die door de snelle laadsnelheid nu bovendien ook nog eens eerder klant zullen worden!

2. Ruim je cloud op

Veel bedrijven gebruiken Microsoft Teams, Microsoft Azure, Amazon AWS of Google Drive. Deze cloudoplossingen zijn ideaal, omdat je met een internetverbinding overal ter wereld kan werken. Echter, deze diensten verbruiken natuurlijk veel stroom. Alle bestanden moeten continu op meerdere servers opgeslagen worden. Zodra er een server kapotgaat kan het natuurlijk niet zo zijn dat je bestanden foetsie zijn. Daarom zijn er back-upservers die ervoor zorgen dat jouw bestanden veilig zijn.

Het nadeel hiervan is dat deze diensten stroom slurpen. Het continu opslaan, downloaden en uploaden van bestanden kost veel dataverkeer. De servers in datacenters verbruiken daarvoor veel stroom om al dat verkeer te kunnen verwerken. Volgens een onderzoek van CEET kost een gigabyte aan dataverkeer verwerken ongeveer 5 Kw aan stroom. En die stroomkosten betaal jij indirect, omdat de aanbieders de kosten natuurlijk weer doorberekenen.

Je stroomverbruik verminderen

Gelukkig kun jij het stroomverbruik verminderen én direct sneller werken! Hoe?

Gooi bestanden weg die je niet meer gaat gebruiken. Zeker bestanden als grote video’s en foto’s verbruiken ontzettend veel data, terwijl ze vaak niet meer gebruikt worden. Sla daarom deze bestanden eventueel extern op. Gebruik hiervoor een USB-stick of (externe) harde schijf die je nog hebt liggen. Het is uiteraard wel belangrijk dat er minimaal twee plekken zijn waar de bestanden staan opgeslagen. Mocht je USB-stick kapotgaan of kwijtraken, staan je bestanden nog op de harde schijf. Zo raak je nooit bestanden kwijt.

Omdat je nu minder bestanden op je cloud hebt staan, is het overzichtelijker en kun je sneller de bestanden vinden die je nodig hebt. Dit bespaart veel tijd, zeker als je het over een langere periode bekijkt. En als je dan toch bezig bent met het opruimen van je cloud, maak dan direct een goede mappenstructuur. Zo bespaar je nog meer tijd, omdat je sneller de benodigde bestanden kan bereiken. Tijd die je ook goed aan je werk kunt besteden.

Nu je al je onnodige bestanden hebt weggegooid, heb je veel ruimte bespaard. Je kunt je dan direct afvragen of het huidige cloud-abonnement nog wel bij je past. Heb je nog wel zoveel ruimte nodig? Door de ontstane ruimte kun je wellicht een kleiner abonnement kiezen. Het geld dat je daarmee bespaart, investeer je vervolgens gewoon weer in je marketingactiviteiten!

Prullenbak op laptop ter illustratie van cloud opruimen om sneller te werken

3. Gebruik de energiebesparende modus en lock je laptop

Vrijwel alle apparaten hebben tegenwoordig een energiebesparende modus. Kijk hierin goed of er mogelijkheden zijn om stroom te besparen.

Als je een Windows-laptop hebt en bij “energiebeheerschema’s” kijkt, zie je meerdere standen. Over het algemeen staat deze op ‘gebalanceerd’. Die modus is al prima, alhoewel de modus ‘energiebesparing’ natuurlijk nog beter is. Zet in ieder geval nooit de stand ‘Hoge prestaties’ aan, tenzij je dit nodig hebt omdat je bijvoorbeeld zware grafische programma’s gebruikt als AutoCAD of Photoshop.

De stand ‘gebalanceerd’ zorgt ervoor dat je processor niet op volle kracht draait als dit niet nodig is, waar dat bij ‘hoge prestaties’ wél gebeurt. Door een zuinigere energiestand te kiezen verbruikt je laptop minder stroom. Zo voorkom je dat je laptop midden in een vergadering uitvalt.

Op Apple-apparaten vind je de stroominstellingen bij ‘systeeminstellingen’, onder het kopje ‘batterij’. Zet bijvoorbeeld de energiebesparende modus automatisch aan als je laptop niet in de oplader zit. Onder het kopje ‘beeldschermen > geavanceerd’ vind je nog meer energiebesparende opties.

Nog een tip is om je laptop te vergrendelen als je even je werkplek verlaat. Dit heeft twee grote voordelen. Enerzijds verbruikt een vergrendelde laptop minder stroom, omdat veel achtergrondprocessen tijdelijk gepauzeerd worden. Anderzijds is het vergrendelen van je laptop een stuk veiliger, omdat niemand bij je wachtwoorden kan of op een andere manier ongewenst toegang heeft tot je computer. Op deze manier voorkom je zoveel mogelijk datalekken, terwijl je tegelijkertijd ook nog eens energie bespaart. Daarbij gaat de levensduur van je laptop ook nog eens vooruit, omdat de onderdelen minder intensief gebruikt worden. Hebben we al gezegd dat verduurzamen een win-win-winsituatie is?

4. Schoon je mailinglijst op

Elke e-mail die je verstuurt, verbruikt data. Data die door energieslurpende datacenters verstuurd moet worden. Wist je dat datacenters verantwoordelijk zijn voor ongeveer drie procent van het totale stroomverbruik in Nederland? Dit percentage gaat alleen maar stijgen, bijvoorbeeld omdat meer bedrijven overstappen naar de cloud en omdat foto’s en video’s een steeds grotere bestandsgrootte krijgen dankzij de toenemende opnamekwaliteit.

De impact van opschonen

Jij kunt je steentje bijdragen door je mailinglijst op te schonen. Verwijder contacten die je e-mails nooit openen of die nooit een (waardevolle) klant gaan worden. Welke voordelen heeft dit voor jou?

Ten eerste gaat je bouncepercentage dalen. Een bounce ontstaat wanneer het e-mailadres niet meer bestaat (of al ongeldig was), of als een mail tijdelijk niet afgeleverd kan worden door een volle inbox.

Ten tweede gaat je openratio stijgen. Dit is het percentage mensen dat je mails daadwerkelijk opent. Omdat je nutteloze contacten hebt weggegooid is je mailinglijst namelijk relevanter geworden en gaan mails dus vaker geopend worden. De hogere openratio heeft direct een positief effect op je betrouwbaarheidsscore, met als gevolg dat je mails minder snel als spam worden aangemerkt.

Ten slotte gaat ook je doorklikpercentage stijgen. Omdat je mailinglijst relevanter is geworden, gaan procentueel gezien meer mensen klikken op knoppen of andere gewenste acties in je mailings. Hierdoor stijgt de gemiddelde opbrengst per abonnee en per verstuurde nieuwsbrief. En het aantal uitschrijvingen gaat procentueel gezien flink dalen, omdat alle irrelevante mensen zijn verwijderd. Uiteindelijk werkt dit ook weer positief op je betrouwbaarheidsscore.

Zeker als e-mailmarketeer of marketingmanager heeft het opschonen van je mailinglijst dus een grote positieve impact op je resultaten, terwijl je tegelijkertijd ook nog eens minder energie verbruikt!

5. Hergebruik waardevolle content

Content zoals blogs, video’s en socialmediaberichten maken en plaatsen kost veel tijd. Tijd die je achter je (energieverbruikende) laptop spendeert.

Continu nieuwe content maken is gelukkig helemaal niet nodig. ‘Recycle’ gewoon je oude content! Gebruik bijvoorbeeld het transscript van een video om daarmee een blog te maken. Of spreek de tekst van een blog in om daarmee een podcast te maken. Een lange blog kun je gebruiken als tekst voor zes socialmediaberichten. Deze zes socialmediaberichten kun je vervolgens ook weer gebruiken als tekst voor je nieuwsbrieven. Van een lange video kun je tien shorts/reels maken. Enzovoorts, enzovoorts. Het is een utopie dat elke volger of abonnee je content te zien krijgt, dus het kan zeker geen kwaad om het op meerdere kanalen in te zetten en te publiceren.

Wees bovendien ook niet verlegen om content opnieuw te plaatsen. Een bericht dat een jaar geleden veel likes en reacties kreeg, kun je nu natuurlijk gewoon opnieuw plaatsen. Zeker de content die in het verleden goed werkte, heeft kans om opnieuw veel interactie te genereren. Daarnaast is het qua tijdsinvestering slechts minimaal. Gewoon ‘even’ knippen en plakken en klaar is Kees!

Je content hergebruiken scheelt je veel tijd, waardoor je efficiënter werkt. Dit bespaart natuurlijk weer energie, terwijl de kwaliteit ook nog eens bewezen goed is.

Je marketingresultaten verbeteren

Je marketing verduurzamen is niet alleen goedkoper, het zorgt er ook voor dat je tijd bespaart én dat je marketingresultaten verbeteren. Vaak zijn het niet eens hele ingrijpende wijzigingen, maar zorgen ze er wel voor dat je sneller kunt werken en meer resultaat haalt uit je tijdsinvestering.