Marketing technology

De juiste webhosting kiezen: 5 belangrijke punten

0

Enkel online bereikbaar zijn is voor een goede vindbaarheid niet meer voldoende. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines (SEO) en te zorgen voor een snelle website of webshop, creëer je een website die wél goed vindbaar is. Goede webhosting is daar een belangrijk onderdeel van. Wanneer je daar als ondernemer niet in investeert, laat je dus online kansen liggen. Om dat te voorkomen leg ik je in dit artikel graag uit waar je op moet letten bij het kiezen van webhosting.

Webhosting: wat heb je nodig?

De ene website is de andere niet. Heb je een eenmanszaak, dan is een kleine website met enkele informatieve pagina’s waarschijnlijk voldoende. Het is dan ook niet gek dat je wellicht andere eisen aan webhosting stelt dan grote bedrijven en webshops. Toch is online bereikbaarheid voor iedere ondernemer van belang. Wie weet welke omzet je misloopt als je website niet beschikbaar is of heel traag laadt? De exacte behoefte per ondernemer verschilt, maar de zaken waar je op moet letten bij het kiezen van goede webhosting blijven gelijk:

  1. Betrouwbaarheid en uptime
  2. Goede caching-mogelijkheden
  3. Beveiliging
  4. Schijfruimte en dataverkeer
  5. Klantondersteuning

1. Betrouwbaarheid en uptime

Als je website online staat, wil je natuurlijk ook dat deze altijd bereikbaar is. De betrouwbaarheid van je hostingprovider is dus erg belangrijk. Een goede webhost moet een hoge beschikbaarheid van je website garanderen, het liefst met een uptime van 99,9% of meer.

2. Goede caching-mogelijkheden

Caching is een manier om data die vaker gebruikt wordt op te slaan in het geheugen van de server of computer. Als een bezoeker een website opnieuw bezoekt, kan de opgeslagen data rechtstreeks vanuit het geheugen worden getoond. Er hoeven dan geen database-connecties gemaakt te worden en dat bevordert de laadtijd enorm!

Dat is prettig voor de bezoekers van je website, maar wordt ook door zoekmachines enorm gewaardeerd. Goede caching en een snelle laadtijd is dan ook een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en maakt je website beter vindbaar.

Er zijn veel verschillende caching-mogelijkheden. Welke caching een hostingprovider aanbiedt hangt onder andere af van de webserver waarvan ze gebruikmaken. Zo heb je LiteSpeed, Nginx en Apache als webservers. Alle drie deze webservers hebben voor- en nadelen en bieden verschillende caching-mogelijkheden.

Heb je een WordPress-website? Ga dan voor een hostingprovider met een LiteSpeed-webserver in combinatie met WordPress LiteSpeed Caching. Hostingproviders die dit aanbieden zijn onder andere Cloud86, mijn.host en Hostinger.

Computer die aan het laden is

3. Beveiliging

De afgelopen jaren is de hoeveelheid cybercriminaliteit enorm gestegen. Om je website te beschermen tegen hackers en aanvallen van buitenaf, is het belangrijk om te kiezen voor een hostingprovider met goede beveiligingsmaatregelen. Denk aan firewalls, DDoS-bescherming, regelmatige software-updates, patching en SSL-certificaten. Regelmatige back-ups en de mogelijkheid om je website te herstellen in geval van een noodgeval zijn ook essentieel.

4. Schijfruimte en dataverkeer

Een website bestaat uit een verzameling bestanden die worden opgeslagen op de server van de hostingprovider. Het is belangrijk dat je webhosting voldoende schijfruimte biedt om deze bestanden op te slaan. Verkeer dat naar je website komt, maakt gebruik van datavekeer. De hoeveelheid dataverkeer die je kunt gebruiken, wordt bepaald door je webhost. Let er dus op dat er voldoende dataverkeer is om het verkeer naar je website te ondersteunen.

Een telefoon met zichtbaar webverkeer

5. Klantondersteuning

De kwaliteit van je webhostingserver en functionaliteiten kunnen van topklasse zijn, maar zonder een goede klantenservice ontbreekt er echt iets. Het is essentieel om vooraf een inschatting te maken van hoe een hostingprovider omgaat met ondersteuning. Gelukkig zijn er een paar manieren om dit te beoordelen.

Ten eerste kun je kijken naar de bereikbaarheid van de klantenservice. Bieden ze verschillende contactmogelijkheden aan en reageren ze snel? Het lezen van online reviews kan vaak al veel inzicht geven in de ervaringen van anderen met de klantenservice van de webhost. Daarnaast kun je ook zelf een vraag stellen om te testen hoe snel en deskundig ze reageren.

Webhosting kiezen voor eenmanszaken en kleine bedrijven

Voor kleine websites met slechts enkele bezoekers per dag, kun je bezuinigen op schijfruimte en dataverkeer. Simpelweg omdat je niet veel nodig hebt. Door ervoor te zorgen dat de snelheid en de uptime van je website goed voor elkaar zijn, geef je iedere bezoeker een goede ervaring. Dat is belangrijk voor je positie in de zoekmachines.

Webhosting kiezen voor grote bedrijven en webshops

Websites met veel pagina’s en data vereisen veel ruimte op de server van de webhost. Om de snelheid en bereikbaarheid van je website te garanderen, is het belangrijk om te kiezen voor webhosting die voldoende schijfruimte en dataverkeer voorziet. Let daarbij ook op mogelijke groei in de toekomst. Door nu al te kiezen voor schaalbare webhosting, weet je zeker dat je website de komende jaren met je meegroeit.

Blokjes die een groot -en klein bedrijf nabootsen

De moeite waard?

Als je webhosting goed geregeld is, kunnen bezoekers je website te allen tijde bereiken. Je website laadt snel, gegevens worden veilig verzonden en eventuele technische problemen worden snel opgelost. Je bezoekers zijn tevreden en als ondernemer kan jij je bezig houden met andere zaken. Een goed bereikbare en snelle website is bovendien erg goed voor je zoekmachineoptimalisatie. Betere zichtbaarheid in zoekmachines zorgt voor meer verkeer naar je website en indirect dus ook voor meer omzet. Investeren in goede webhosting is dus meer dan de moeite waard.

Hoe ga jij er voor zorgen dat jouw webhosting op en top geregeld is?