Klantcontact

4 Black Friday-tips: maak van de koopjesjager een trouwe klant

0

Black Friday: de jaarlijks terugkerende “feest”dag waarop veel winkels, zowel offline als online, stunten met enorm hoge kortingen en interessante deals. Deze Amerikaanse traditie is inmiddels ook in Nederland uitgegroeid tot een waar fenomeen dat – anders dan de naam doet vermoeden – vaak dagen en soms wel weken duurt. Veel webshops verwelkomen tijdens de drukke periode veel nieuwe klanten. Maar wat gebeurt er na Black Friday?

Iedere webshopeigenaar weet dat de periode rondom Black Friday (dit jaar op 24 november) een belangrijke periode is. De get-ready gidsen en tips vliegen je vanaf september om de oren. Black Friday heeft niet enkel en alleen fans. Ook het tegengeluid lijkt ieder jaar te groeien. Zo hield winkelketen Dille & Kamille in 2022 de deuren van haar winkels én webshop gesloten, om zo in protest te komen tegen het overmatig consumeren op Black Friday. Met deze actie heeft Dille & Kamille zich nóg beter in de kijker gespeeld bij de duurzame consument.

Wat je Black Friday actie ook wordt dit jaar: grote kans dat je full focus hebt op de voorbereiding en uitvoering van je actie. Maar wat gebeurt er na Black Friday? Het is natuurlijk zonde om al je nieuwe klanten uit het oog te verliezen. Houd daarom de relatie warm met behulp van e-mailmarketing. Hoe? Met deze 4 strategieën.

Inzetten op retentiemarketing

Het antwoord klinkt simpel: inzetten op retentiemarketing. Retentiemarketing is het investeren in en het opbouwen van een langdurige relatie met je bestaande klant. Dit zou een vast onderdeel moeten zijn in je online marketingstrategie. Waarom? Je doet als eerste enorm je best om klanten te vinden. Targetten op Facebook, Instagram, Google, noem het maar op.

Eindelijk is daar je nieuwe klant! Dat kostte wat moeite, maar dat heb je er graag voor over. Na al dit harde werken zou het zonde zijn als je klant de tweede aankoop niet bij jou, maar bij je concurrent doet. Om dit te voorkomen zet je in op retentie marketing. Hiermee bouw je niet alleen een klantrelatie op; je investeert ook in klantloyaliteit en geloofwaardigheid van je webshop.

4 Strategieën

E-mail leent zich perfect voor retentiemarketing. Hieronder lees je 4 strategieën die jij kunt toepassen, om je nieuwe Black Friday klanten warm te houden.

1. Iedere nieuwe klant bedanken

Misschien een open deur, maar bedank je nieuwe klanten voor hun eerste aankoop. Juist deze eerste indruk is het allerbelangrijkste. Voor zo’n bedankje hoef je geen losse e-mail op te stellen. Gebruik hier bijvoorbeeld de orderbevestiging voor. Voeg een persoonlijke boodschap toe aan de transactionele e-mail en stel jezelf (kort) voor aan je nieuwe klanten. Klanten zijn meer geneigd bij een webshop te bestellen waar ze vertrouwen in hebben en die ze kennen, dan te bestellen bij een anonieme webshop.

2. Touchpoints opzoeken om je klant te benaderen

Voor marketeers is het een uitdaging om de juiste klant op het juiste moment te benaderen. Werk daarom een plan uit met touchpoints (contactmomenten) wanneer jij contact kunt leggen met je klant. Deze momenten kunnen over van alles gaan: de laatste aankoop, een productrelease, een verjaardag, een win-back campagne of een herinnering voor een verlaten winkelmandje. Werk deze flow goed uit en creëer marketing automation e-mails hieromheen. Zo laat je geen enkel contactmoment liggen en wordt het ook nog eens persoonlijk.

Je kunt hier zover in gaan als je zelf wil. Heeft je klant een product gekocht uit een specifieke Black Friday categorie? Filter hier op en stel een unieke e-mail op voor deze categorie. Deel bijpassende producten, of speel in op de levensduur van het aangeschafte product. Heeft de klant een product met hoge Black Friday korting gekocht? Overweeg of je het product opnieuw voor een vergelijkbare prijs kunt verkopen. Uiteraard speciaal en alleen voor deze specifieke klant. Zo laat je aan je klant zien dat je hem of haar écht kent en niet zomaar vergeet. Als dat geen goodwill oplevert… 😉

3. Deel content waar je klant blij van wordt

Met e-mail heb je de kans om persoonlijk contact te leggen met je klant. Je hebt immers een hoop data om te gebruiken. Denk maar aan de naam van je klant, zijn of haar aankopen, woonplaats. Zonde om al deze data links te laten liggen en daardoor met hagel te schieten. Stem de content uit je e-mails af op iedere unieke klant. Een tweetal voorbeelden van gepersonaliseerde content:

  • Toon in een e-mail geen algemene content, maar personaliseer de e-mail. Spreek de klant aan met zijn of haar naam en stem de getoonde producten af op eerdere aankopen. Verstuur hondenspeeltjes naar hondeneigenaren, terwijl je aan de kattenbaasjes alleen de nieuwste krabpalen uit de kattencollectie toont. Baseer deze content op eerdere aankopen of vraag de interesses van je klanten op.
  • Stuur na aankoop van bijvoorbeeld haarverf een instructievideo hoe je klant het beste het product kan gebruiken. Of deel stylingtips van het reeds aangeschafte product. Met zo’n e-mail laat je zien dat je expert op jouw vakgebied bent. Deze kennis wil je delen met al je klanten, zonder dat de klant zelf op zoek moet naar dit advies. Geef een persoonlijke draai aan de e-mail en/of video door jezelf (of je collega’s) herkenbaar in beeld te brengen. Zo krijgt je anonieme webshop een gezicht en verhoog je de geloofwaardigheid van jouw webshop.

Vind je het lastig om in te schatten welke content aansluit bij je klanten? Neem je klanten dan eens goed onder de loep. Ga na in welke fase van de klantreis ze zitten. De klantreis geeft je een goed beeld van de behoeftes van je klant. Een andere manier om meer inzicht te krijgen in de wensen van je klant is door een profielverrijkingscampagne op te zetten. In zo’n campagne vraag je simpelweg naar de interesses van je klanten, bijvoorbeeld in ruil voor korting.

4. Beloon loyaliteit

Een succesvolle retentiestrategie is het belonen van loyaliteit. Natuurlijk waardeer jij iedere nieuwe klant en ben je blij met de aankoop. Maar weet je klant dat ook? Een manier om loyaliteit te belonen is door een loyaliteitsprogramma zoals een spaarprogramma op te zetten. Een loyaliteitsprogramma verhoogt de Customer Lifetime Value en zorgt ervoor dat de klant in de toekomst meer bij jou besteedt.

Tip: wees zo creatief mogelijk met je loyaliteitsprogramma. Alleen zo val je op tussen concurrenten. Geef tijdens Black Friday bijvoorbeeld extra aandacht aan een spaarprogramma, door aan iedere aankoop dubbele spaarpunten te geven. Zo geef je (nieuwe) Black Friday klanten een extra duwtje richting een vervolgaankoop!

Black Friday blijft een kans

Hoe jij dit jaar Black Friday ook aanvliegt, deze bijzondere dag blijft een geweldige kans om nieuwe klanten aan te trekken. Vergeet daarbij niet de nazorg en houd je nieuwe klanten warm. E-mailmarketing is een krachtig instrument om te investeren in de relatie met je klanten. Door je e-mails persoonlijk en gepersonaliseerd te maken en het contact warm te houden, tover je iedere nieuwe klant om tot een ware fan van jouw webshop.