Online marketing

E-mailmarketing: 6 stappen om je doelen in 2024 te behalen

0

Ben je je al druk aan het focussen op 2024? Heb jij e-mailmarketing al meegenomen in je marketingstrategie? Of weet je (nog) niet zo goed waar je moet beginnen? Wij geven je graag een paar tips hoe je het jaar goed begint met je e-mailmarketing.

Analyseer je resultaten van 2023

Begin bij het begin. Wat heb je precies geleerd over je huidige strategie in 2023? Het analyseren van je data is enorm belangrijk om een startpunt te creëren voor het komende jaar. Heb je bijvoorbeeld veel nieuwe klanten aangetrokken? Hoeveel klanten hebben een herhaalbestelling geplaatst? Al deze data zijn van belang om te weten waar je je precies op moet focussen voor het komende jaar. Klinkt dit nog te abstract voor je? Volg dan onderstaand stappenplan voor een complete analyse van je e-mailmarketing.

Stap 1. Analyseer je database

Geef jezelf een inzicht in je database. Hoeveel e-mailadressen had je in het begin van dit jaar en hoeveel heb je er eind dit jaar? Hoeveel procent ben je uiteindelijk gegroeid? Kijk ook goed waar deze groei vandaan komt. Is dit je huidige website via een opt-in? Of misschien vanuit een pop-up, landingspagina of social campagne. Een groei van je database is fijn, maar het zegt niet altijd wat. Het zegt iets over de groei van je klantenbestand, maar nog niet zo zeer iets over je engagement met je klanten. Analyseer daarom niet alleen de groei, maar ook hoeveel procent van je klantenbestand daadwerkelijk dit jaar heeft geconverteerd. Is dit ook gegroeid? Dan mag je trots op jezelf zijn.

Stap 2. Analyseer je reguliere nieuwsbrieven

Wat vaak wordt vergeten door menig marketeer is de reguliere nieuwsbrief. Verstuur jij elke week of elke twee weken een nieuwsbrief naar je gehele database? Check dan goed wat de open-, click-, en conversieratio is geweest. Heeft het zin gehad om deze nieuwsbrief continu uit te sturen? Of dien je de frequentie misschien aan te passen? Meer hoeft niet altijd beter te zijn. Denk goed na over wat je klant precies wil zien in de nieuwsbrief en wat daaraan bijdraagt. Denk bijvoorbeeld aan een leuke winactie, kortingscode of belangrijk nieuws.

Groei database tot 2023 bron: Thapana_Studio // Shutterstock

Stap 3. Analyseer je gerichte nieuwsbrieven

Naast je reguliere nieuwsbrieven stuur je misschien ook wel gerichte nieuwsbrieven. Gerichte nieuwsbrieven zijn nieuwsbrieven die je naar een specifiekere doelgroep toestuurt. Denk hierbij aan:

 • Fans van een bepaald merk waar je een uitverkoop mee hebt
 • Alle klanten die vorig jaar Sinterklaascadeaus hebben gekocht
 • Alle klanten die geïnteresseerd zijn in een bepaald merk

Deze marketingstrategie wordt veel toegepast: je segmenteert je doelgroep totdat er een groep overblijft die specifiek een aanbieding verwacht van merk X of Y. Je nieuwsbrief sluit uitermate goed aan bij deze doelgroep en de conversie zal wellicht hoger zijn dan een reguliere nieuwsbrief. Analyseer de data over de verschillende doelgroepen goed. Misschien heb je nog data van deze segmenten uit 2022? Dan is het geen slecht idee om het allemaal eens naast elkaar te leggen.

Stap 4. Analyseer je automations

In je e-mailmarketing heb je vast en zeker ook automations aan staan. Automations waar wij het over hebben zijn bijvoorbeeld automatische flows:

 • Voor alle verlaten winkelwagens
 • Met een bedankje voor een nieuwe nieuwsbriefabonnee
 • Met een verjaardagscadeautje op de verjaardag van je klant
 • Met een bedankje voor de bestelling van je klant

Er zijn een tal van automations te bedenken. We hebben hierboven de meest bekende genoteerd, maar zien in de praktijk nog veel mooiere flows voorbijkomen. Het is overigens niet alleen van belang om te kijken naar open-, click-, en conversieratio, maar ook naar het aantal afmeldingen. Het aantal afmeldingen zegt iets over je frequentie of over de inhoud van je e-mail.

Stap 5. Bundel al je data in een sheet

Heb je van elke tak van e-mailmarketing je data beschikbaar? Dan is het wel zo fijn om dit in één enkel overzicht te hebben. Maak er tijd voor vrij om er een duidelijke sheet van te maken, eventueel met diagrammen. Dit maakt het voor je collega’s ook makkelijk om de data te begrijpen.

Stap 6. Trek je conclusies

Wat heerlijk, al je data overzichtelijk in één sheet. Heb je ook data van vorig jaar? Bonuspunten! Je kunt nu gemakkelijk bekijken welke campagnes goed gingen, minder goed gingen of helemaal niks opleverden. Heb je andere campagnes gedraaid dan vorig jaar? Kijk hierbij niet alleen naar de conversie, maar neem alle KPI’s mee. Misschien is er veel omzet gegenereerd uit een bepaalde nieuwsbrief, maar was dit maar één grote order. Het kan dan waardevol zijn om te bekijken hoeveel orders er uit een e-mail zijn gekomen, hoeveel kortingscodes er zijn gebruikt of welke nieuwsbrief de hoogste open rate heeft gehad. Alleen wanneer je alles meeneemt in je overwegingen, trek je de juiste conclusies.

Data in overzicht bron: fizkes // Shutterstock

Wat wil je met e-mailmarketing bereiken in 2024?

Grote kans dat je al lang bezig bent met je algehele marketingstrategie voor 2024. Hoe kan e-mailmarketing eraan bijdragen om je doelen voor 2024 te behalen? E-mail is een ondersteunend conversiekanaal. Welk kanaal wil je mogelijk combineren met e-mailmarketing? Hoe gaat e-mailmarketing bijdragen in je marketingstrategie? Stel de juiste doelen op aan de hand van je eerder getrokken conclusies. Een aantal doelen kunnen zijn:

 • Het verzamelen van leads
 • Het verhogen van het aantal bezoekers op je website
 • Zorgen voor meer conversies op je website
 • Het verrijken van je klantdata
 • Je klanten persoonlijker benaderen

Pas je strategie aan op de trends

Heb je een goede strategie gemaakt? Denk er dan goed over na om je strategie aan te passen naar de trends van 2024. Het zou zonde zijn wanneer je strategie niet goed aanslaat omdat deze achterhaalt is. De grootste trends voor 2024 voor e-mailmarketing zijn:

1. Verschuiving naar omnichannel-marketing

De behoefte aan data groeit elk jaar. Met deze behoefte krijg je ook steeds meer stromen aan data. Denk maar eens aan je website, e-mail, social media en je offline communicatie. Je data liggen overal verspreid en daardoor kan het lastig zijn om alle data optimaal te benutten. De verschuiving naar een omnichannel-marketing is daarom onvermijdelijk. Het liefste zie je als marketeer ook je data keurig in één systeem staan, waardoor je een volledig klantprofiel hebt met daarin al je data. Zo wordt je marketing overzichtelijk.

2. Optimaliseren dankzij websitedata

Je website zit vol met data, ook van je klanten. Hoe gaaf is het om je marketingstrategie aan te passen naar het gedrag van je klanten? Waar zoeken ze naar, waar kijken ze veel naar en waar klikken ze veel op? Dit zijn allemaal interessante gegevens om mee te nemen in je e-mailmarketing. Je bent erg relevant wanneer een klant kijkt naar een specifiek product en daar later een e-mail over krijgt. Grote kans dat de klant een aankoop doet.

Klant doet aankoop bron: wee dezign // Shutterstock

3. Optimaliseren dankzij AI

2023 was misschien wel hét jaar van ChatGPT en andere hulpmiddelen in AI. 2024 gaat volledig in het teken staan van AI. We laten AI niet al het werk doen, maar gebruiken AI wel ter inspiratie. Denk aan personalisatie in e-mails, optimalisatie van verzendtijden en onderwerpregels.

4. Nieuwe antispambeleid van Google

In 2024 scherpt Google haar antispambeleid aan. De nieuwe regels gaan in per februari 2024. Er verandert niet héél veel, maar het is wel verstandig om je hierop voor te bereiden. Zo moet iedere grote verzender vanuit een gevalideerd domein mailen, de mogelijkheid bieden om je klanten uit te laten schrijven en voorkomen dat de e-maillijst wordt overspoeld met ongewenste e-mails.

Al deze trends zul je mee moeten wegen in je strategie voor e-mailmarketing. Alleen dan ben je optimaal voorbereid op 2024.

Niet vergeten: schoon je lijst op

Start je jaar fris door je lijst eens op te schonen. Uiteindelijk heb je vele e-mailadressen verzameld, maar ze zijn misschien lang niet meer zo waardevol als toen je ze verkreeg. E-mailadressen zijn gewijzigd, verouderd of bestaan zelfs niet meer. Tijd om je lijst eens onder de loep te nemen.

Schoonmaken

Waarom wil je je e-maillijst opschonen?

Een klantenbestand dat up-to-date is, is om meerdere redenen erg belangrijk. Zo zorg je voor onder andere een hogere open rate. Je mailt immers alleen nog klanten die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in je e-mails.

Wanneer je profielen uitsluit of verwijdert die al lange tijd geen omzet opleveren, heb je:

 • Een up-to-date klantenbestand
 • Minder spamklachten
 • Een hogere open rate
 • Minder inactieve profielen
 • Minder soft bounces

Het positieve gevolg hiervan is dat je:

 • Je eigen omzetkansen vergroot
 • De verzendreputatie verbetert
 • De relatie met je abonnees verbetert
 • Rapportages nauwkeuriger zijn

Wanneer is het tijd om je lijst op te schonen?

Er zijn verschillende signalen die aangeven dat het tijd is om je lijst op te schonen:

 • Lage open- en clickratio
 • Hoog bounce-percentage
 • Hoog aantal spamklachten

Elk bedrijf is weer anders. Opschonen kun je maandelijks, half jaarlijks of jaarlijks doen. Het is maar net wat je zelf prettig vindt en wat bij je bedrijf past. Het valt wel aan te raden om dit in ieder geval jaarlijks te doen.

Een klantenbestand dat up-to-date is, zorgt dus onder andere voor een hogere open rate, maar ook voor representatievere cijfers. Je mailt alleen je klanten die echt verbonden met je zijn.

Een manier om je klantenbestand op te schonen is door te filteren op laatste bestelling. Je kijkt dan naar wie er nog bij je bestelt, en vooral: wie niet. Profielen die al lange tijd niets bij je hebben besteld, zijn hoogstwaarschijnlijk niet meer in je geïnteresseerd en kun je uitsluiten.

Geïnteresseerd of niet geïnteresseerd bron: Roman Samborskyi// Shutterstock

Hoe schoon je je e-maillijst op?

Om je e-maillijst op te schonen, volg je de volgende stappen:

 1. Bepaal wie je inactieve abonnees zijn
 2. Zet een win-back-campagne op voor je inactieve abonnees
 3. Kijk welke groep inactieve abonnees je overhoudt
 4. Check op bounces en manage dit
 5. Bepaal wie je inactieve abonnees zijn

Inactieve abonnees zijn simpelweg abonnees waarmee je geen engagement meer mee hebt. Denk aan klanten die het afgelopen jaar niet meer bij je hebben besteld, of klanten die je afgelopen vijf e-mails niet meer hebben geopend. Bundel deze groep klanten. Je wil deze klanten namelijk nog één kans of twee kansen geven om alsnog te converteren en zich aan je te laten binden.

1. Zet een win-back-campagne op voor je inactieve abonnees

Het klinkt misschien gek, maar zet een campagne op specifiek voor je inactieve abonnees. Deze klanten wil je nog een kans geven om alsnog een aankoop bij je te doen. Je start hiervoor een zogeheten ‘win-back’-campagne op, om deze klanten terug te winnen. De klanten zijn al bekend met je webshop, maar missen nog een klein zetje om over te gaan op nóg een aankoop. Een serie aan e-mails voor deze groep klanten is geen gek idee. Denk aan een e-mail met als titel ‘we missen je’ en geef je abonnee bijvoorbeeld 5% korting. Gaat je abonnee niet overstag? Stuur dan een week later nog een e-mail, maar dan met 10% korting of gratis verzending.

2. Kijk welke groep inactieve abonnees je overhoudt

Blijft de bestelling helemaal uit? Zelfs na verschillende kortingen en aanbiedingen? Dan kun je stellen dat je klant niet meer geïnteresseerd is en dan kun je het e-mailadres het beste verwijderen uit je database. Deze groep inactieve abonnees halen je open-, click- en conversieratio naar beneden. Daarnaast zijn ze niet meer geïnteresseerd in je webshop. Het beste is om afscheid van ze te nemen.

3. Check op bounces en manage dit

Heb jij regelmatig e-mailadressen die bouncen? Houd dit dan in de gaten. Een bounce kan altijd voorkomen doordat een inbox vol zit. Dit heet een ‘soft bounce’. Een soft bounce laat een probleem met de deliverability zien van tijdelijke aard. Een e-mail kan ook bouncen omdat het e-mailadres niet meer bestaat of omdat er een typfout in het e-mailadres zit. Dit heet een ‘hard bounce’. Een hard bounce komt door een permanent deliverability probleem. Zie je dat hetzelfde e-mailadres achter elkaar blijft bouncen? Dan is het verstandig om dit e-mailadres te verwijderen uit je database.

E-mail komt niet (goed) aan bron: MarutStudio // Shutterstock

Voorbereid het nieuwe jaar in

Dit geeft je een idee hoe je je e-mailmarketingstrategie voor 2024 kunt verbeteren. Samenvattend: analyseer de resultaten van 2023 om aandachtsgebieden voor het komende jaar inzichtelijk te krijgen. De belangrijkste stappen hierbij zijn:

 • Database-analyse. Begrijp de groei van je database en de bronnen van nieuwe e-mailadressen. Beoordeel het conversieratio van je klantenbestand.
 • Analyse periodieke nieuwsbrieven. Evalueer de prestaties van reguliere nieuwsbrieven in termen van open-, klik- en conversieratio. Overweeg om de frequentie en de inhoud aan te passen op basis van de voorkeuren van de klant.
 • Analyse-gerichte nieuwsbrieven. Beoordeel gerichte nieuwsbrieven die naar specifieke klantsegmenten worden gestuurd en vergelijk hun prestaties met die van gewone nieuwsbrieven.
 • Automatiseringsanalyse. Beoordeel de prestaties van geautomatiseerde e-mailstromen, zoals e-mails over achtergelaten winkelwagentjes, en overweeg open-, klik-, conversie- en uitschrijvingsratio.
 • Gegevens compileren. Verzamel alle gegevens in een overzichtelijke sheet voor een eenvoudigere analyse en beter begrip.
 • Conclusies trekken. Vergelijk de huidige gegevens met die van voorgaande jaren. Zo identificeer je succesvolle campagnes en gebieden die verbetering behoeven.

Daarnaast stel je doelen op voor 2024 die aan moeten sluiten bij je algemene marketingstrategie. Mogelijke doelen zijn het genereren van leads, het verhogen van het websiteverkeer, het verbeteren van de klantbetrokkenheid en het personaliseren van klantinteracties.

Tot slot adviseren we om de e-maillijst regelmatig op te schonen en zo de relevantie en effectiviteit te behouden. Dit omvat het identificeren van inactieve abonnees, het lanceren van win-back-campagnes, het verwijderen van consistent inactieve profielen en het beheren van bounces. Een bijgewerkte e-maillijst verbetert de open rates, vermindert spamklachten en verbetert de algehele e-mailmarketingprestaties.