Online marketing

Leads genereren op LinkedIn? Gebruik de opiniepeiling

0

Om op de radar te komen van nieuwe klanten, maak ik graag gebruik van de opiniepeiling als leadgenerator op LinkedIn. Deze optie is beschikbaar voor gratis en premium accounts. De opiniepeiling levert mij elke maand weer nieuwe leads op, zonder dat de klant het gevoel heeft dat ik aan het verkopen ben. In dit artikel leg ik je hier meer over uit.

Zonder klanten is er geen sprake van een bedrijf. Om nieuwe klanten aan te trekken, heb je leads nodig. Er zijn verschillende manieren om leads te verzamelen. Koud bellen en het versturen van e-mails is een manier om leads te verzamelen. Maar deze manier van leads verzamelen heeft niet mijn voorkeur. Het kost namelijk veel tijd, vreet energie en de kans is klein dat iemand direct interesse heeft in jouw dienst of product. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar andere manieren.

Het belang van een relevant netwerk op LinkedIn

Voordat je de opiniepeiling als leadgenerator kunt gaan gebruiken, zul je eerst moeten bouwen aan een relevant netwerk op LinkedIn. Natuurlijk is het leuk wanneer familie, vrienden, collega’s en anderen de moeite nemen om te stemmen. Maar dit zijn vaak niet de mensen met wie je zaken wil gaan doen.

Begin bij het toepassen van social selling dan ook altijd met het bouwen aan een relevant netwerk. Dit begint met het uitnodigen van bestaande klanten en leads. Zij kennen jou al, waardoor de kans op het maken van een connectie groter is. Reageren zij op jouw content in de vorm van likes, shares, reposts of een reactie? Dan is de kans groot dat je daarmee ook relevante mensen bereikt buiten je eigen netwerk. Wanneer de inhoud van je content goed is, zullen ze uit zichzelf een reactie geven. Kijk vervolgens naar de reacties op je content.

Aantal stemmen op de opiniepeiling

Screenshot LinkedIn

Zitten daar mensen tussen met wie je nog geen connectie hebt? Nodig hen dan uit om te connecten en refereer naar de post waarop zij een reactie hebben gegeven. Dit maakt de kans op accepteren groter, dan alleen het sturen van een uitnodiging om te connecten.

Om je netwerk van mensen op LinkedIn consistent te laten groeien, maak je elke week een shortlist van 10 tot 15 bedrijven, inclusief de juiste contactpersonen (beïnvloeders/beslissers) waarmee je zaken wil gaan doen. Beschik je na een tijdje over een relevant netwerk? Dan kun je de opiniepeiling als leadgenerator gaan inzetten op LinkedIn. Daarbij is het bedenken van een onderwerp de eerste stap.

Onderwerp voor de opiniepeiling op LinkedIn

Voordat je de opiniepeiling als leadgenerator op LinkedIn gaat inzetten, zul je eerst moeten nadenken over een onderwerp. Je kunt natuurlijk zelf voor een onderwerp kiezen. Maar dan loop je het risico dat het niet uitnodigend genoeg is om op te stemmen. Voor een maximaal bereik, stem je het onderwerp af op de informatiebehoefte van de doelgroep of een gedeelte daarvan.

Om tot een relevant onderwerp te komen, raadpleeg ik altijd eerst mijn collega’s en een aantal mensen uit mijn netwerk op LinkedIn. Als eerste stap bedenk ik 3 tot 5 vragen, waarmee ik het kennisniveau van mijn doelgroep wil testen. Vervolgens vraag ik aan 5 tot 10 klanten naar hun voorkeur. Uit eigen ervaring weet ik dat dit een goede manier is om tot een relevant onderwerp te komen. Is het onderwerp helder? Dan is het tijd om na te denken over het moment waarop je wil posten.

Beste moment om te posten

Het moment om de opiniepeiling te gaan plaatsen op LinkedIn is bijna aangebroken. Maar eerst is het belangrijk om na te denken over het beste moment om te posten op LinkedIn voor maximaal bereik.

Het ligt voor de hand om te posten op dinsdag en op woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Op deze dagen en tijdstippen vindt de meeste interactie plaats. Maar bereik je dan ook jouw doelgroep? Op deze momenten heb je namelijk veel concurrentie van anderen. Ga je strijd aan met de concurrent en (virtueel) vechten voor een plekje op de tijdlijn van de mensen in je netwerk? Of kies je er net als ik voor om te posten op een ander moment?

Dat laatste heeft mijn voorkeur. Vergeet ook niet te denken aan de vakantieperiodes in de toekomst. Het is mij weleens gebeurd dat ik vooraf niet had nagedacht over de herfstvakantie, die een week later zou plaatsvinden. Waarom je ook daar over moet nadenken? Dat zal later in dit artikel aan bod komen. Als je een geschikt moment hebt vastgesteld, is het tijd om de opiniepeiling te plaatsen op LinkedIn.

De opiniepeiling op LinkedIn plaatsen

Yes! Het is eindelijk tijd om de opiniepeiling te gaan plaatsen op LinkedIn. Vergeet in de aanvullende tekst of reacties niet te vermelden dat je later zal terugkomen bij de stemmers met het antwoord op de vraag. Zelf kies ik altijd voor de duur van een week. Hierna neem ik met alle stemmers contact op om ze te bedanken voor hun stem en te helpen aan het antwoord.

Zie je tussen het aantal stemmers mensen staan met wie je nog geen connectie hebt? Nodig ze dan direct uit om te connecten. Anders kun je ze na sluiting van de opiniepeiling geen bericht sturen met een gratis account. Zit je aan de maandelijkse limiet om connecties uit te nodigen? Vraag dan in de reacties of ze jou een invite willen sturen om te connecten.

Een veelgemaakte fout is dat veel mensen vervolgens gaan wachten op wat komen gaat. Om meer stemmen (leads) te krijgen op je opiniepeiling, kun je zelf een aantal dingen extra doen. Klik op de 3 puntjes bovenaan de post om de link naar de bijdrage te kopiëren.

Link naar een bijdrage kopiëren om deze verder te delen

Screenshot LinkedIn

Deel deze link vervolgens via andere kanalen. Bijvoorbeeld onderaan in de e-mail, in de nieuwsbrief, op andere socialmedia-kanalen of breng de opiniepeiling onder de aandacht bij je netwerk via berichten. Naast meer stemmen, levert het je ook een groter bereik van mensen op. Hoe dat komt? Het aantal interacties is een belangrijke factor voor een groot bereik in het algoritme van LinkedIn.

Opvolging na sluiting van de opiniepeiling

Na de sluiting van de opiniepeiling, ga je direct analyseren welke mensen de moeite hebben genomen om te stemmen. Vaak is dit een mix van mensen uit je netwerk, die niet behoren tot jouw ideale klant. Dit kunnen bijvoorbeeld familieleden, vrienden of oud-klasgenoten zijn.

Het is interessant om te kijken welke klanten (leuke manier om in contact te blijven) en niet-klanten een stem hebben uitgebracht. Het percentage van niet-klanten komt bij mij meestal uit op 30 tot 50% van de stemmers, nieuwe leads dus. Allemaal nieuwe kansen op het verkopen van een dienst of product. Maar laat in deze fase die salespitch nog even achterwege!

Het is de kunst om ervoor te zorgen dat de leads uiteindelijk uit zichzelf naar jou toe komen om kennis te maken. Meestal maak ik (vooraf) een factsheet met daarin het antwoord op de vraag van de opiniepeiling verwerkt, aangevuld met extra relevante informatie, passend bij het onderwerp.

Voorbeeld van een factsheet, gerelateerd aan de opiniepeiling

Screenshot factsheet ITIS

In de factsheet verwerk ik verder geen informatie over diensten en producten. Wel zorg ik ervoor dat het logo van mijn bedrijf (rechtsbovenin), de link naar de website en de contactgegevens (in de footer) op een subtiele manier aanwezig zijn. Vervolgens stuur ik naar alle stemmers een persoonlijk bericht. Eerst bedank ik ze voor hun stem en vervolgens deel ik de factsheet met de (niet-)klant. Dring jezelf verder niet op, want zoals eerder vermeld, komt dat bij de volgende stap.

Contact opnemen

Na het verzenden van de factsheet, neem ik een week later opnieuw contact op. Ik refereer kort naar ons eerdere contact en vraag of ik nog iets voor ze kan betekenen. Vaak maak ik ook gebruik van het moment om aan hen nieuwe vragen voor de opiniepeiling voor te leggen.

Hierna vraag ik voorzichtig aan de klant of er interesse is om online verder kennis te maken. Het zal je verbazen hoeveel positieve reacties dit oplevert. Bij mij ligt dit percentage tussen de 40 en 60% van de stemmers. Is een stemmer nog niet toe aan het maken van een afspraak? Dan is de kans groot dat ze daar later op terugkomen. Bijvoorbeeld als ze opnieuw een stem uitbrengen op een nieuwe opiniepeiling.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat bovenstaande echt werkt om leads te genereren. Veel succes met de uitvoering!