Samenwerken

Slack AI en Canvas: slimmer en sneller digitaal (samen)werken

0

Ruim 750K organisaties maken er gebruik van en het heeft meer dan 12 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Ik heb het over het zakelijke communicatieplatform Slack. Het platform is in 2013 opgericht en nu, ruim 10 jaar later, heeft het heel wat ontwikkelingen doorgemaakt en features toegevoegd. In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Net als veel andere organisaties, kan ook Slack niet om de trends en ontwikkelingen in de wereld heen. Zo blijven ze ook niet achter als het gaat om de hype rondom kunstmatige intelligentie (AI). Op 14 februari is Slack AI op de wereld gekomen. Het platform belooft een veilige en betrouwbare AI-ervaring die jou kan ondersteunen gedurende je werkdag.

Slack AI

Uit onderzoek van Gartner blijkt dat 47% van de digitale werkers moeite heeft om de benodigde (werk)informatie te vinden. 32% van de werknemers geeft aan dat ze een verkeerde beslissing hebben genomen door gebrek aan bewustzijn. Dus met de toevoeging van AI, hoopt Slack hier verandering in te brengen.

Screenshot onderzoek Gartner

Screenshot van Gartner

Het platform start met enkele oplossingen met behulp van AI, zoals:

  1. Zoekantwoorden: persoonlijke en intelligente antwoorden op je vragen
  2. Kanaaloverzichten: de belangrijkste hoogtepunten uit toegankelijke en openbare kanalen
  3. Samenvattingen van threads: laat je met 1 klik bijpraten over lange gesprekken

Deze nieuwe AI-mogelijkheden geven onze klanten toegang tot de collectieve kennis binnen Slack, zodat ze slimmer kunnen werken, sneller kunnen schakelen en hun tijd kunnen besteden aan zaken die echte innovatie en groei stimuleren. – Denise Dresser, CEO Slack

97 minuten. Dat is de gemiddelde tijd die jij zou kunnen besparen met Slack AI, volgens een interne analyse van Slack. Het is dus zeker een poging waard om uit te proberen, naar mijn mening.

Snel gepersonaliseerde zoekresultaten

Slack noemt het ‘de heilige graal’: onmiddellijke, op maat gemaakte antwoorden op je vragen. Net als wanneer je ChatGPT gebruikt, hoef je niet meer eindeloos op zoek te gaan naar antwoorden. De AI-gestuurde zoekfunctie geeft de gebruikers duidelijke, beknopte en gepersonaliseerde antwoorden. Deze antwoorden verwijzen je direct naar de relevante Slack-berichten. De resultaten worden geleverd op basis van openbare communicatie (kanalen) en je persoonlijke gesprekken.

Slack AI bron: Slack

Screenshot van Slack

Kanaal-overzicht en draadjes(/threads)-samenvatting

Wat als je de belangrijkste thema’s in een gesprek tevoorschijn kon toveren in plaats van uren te moeten spenderen aan het doornemen van elk bericht dat je gemist hebt?

Je kent het wel: je komt terug van vakantie of een lang, vrij weekend en het is weer tijd om alles op Slack bij te lezen. Dat kost vaak echt wel wat tijd. Maar met kanaal-overzichten, kun je met 1 klik de belangrijkste hoogtepunten van elk kanaal genereren. Dit betekent dat je snel en gemakkelijk een overzicht hebt van wat er de afgelopen dagen, weken of maanden is gebeurd.

Slack samenvatten bron: Slack

Screenshot van Slack

Hiermee kun je dus ongelezen berichten inhalen of alle berichten samenvatten. Voordelen: heel veel tijdbesparing. Deze samenvattingen en overzichten helpen je om door ruis heen te breken en alleen informatie naar boven te halen die belangrijk is. Dit is ook ideaal voor het onboardingsproces, want nieuwe (team)leden of collega’s kunnen zich meteen inlezen.

Tijdens het pilotprogramma hebben we uit eerste hand de grote productiviteitswinst ervaren die Slack AI voor ons bedrijf kon opleveren. Slack AI heeft geholpen om het werk van onze medewerkers exponentieel te versnellen. – Zach Hyman Co-CEO, SpotOn

Privacy en veiligheid

Maar wat gebeurt er met alle belangrijke gegevens die je deelt op Slack? Worden die dan ook gebruikt voor bijvoorbeeld taalmodellen (LLM’s)? Nee. Slack-gebruikers hebben aangegeven dat beveiliging de belangrijkste vereiste is bij het gebruik van AI-tools. De ontwikkelaars van het platform hebben hiernaar geluisterd.

Slack deelt geen klantgegevens met LLM-aanbieders en ook gebruiken ze geen klantgegevens om LLM’s te trainen. De taalmodellen zijn binnen Slack gehost, zodat je gegevens intern blijven.

Je kunt contact opnemen met Slack om toegang te krijgen tot Slack AI.

Slack Canvas

Misschien kende je het al, maar misschien ook niet: Slack Canvas. Deze tool is in april 2023 geïntroduceerd en is beschikbaar voor alle Slack-gebruikers.

Kennis verzamelen en delen

Volgens Slack is Canvas dé plek waar je kennis creëert en deelt tussen diverse teams. Het zou de realtime samenwerkingen moeten verbeteren, omdat er binnen het kanaal een plek is waar informatie gedeeld kan worden. Teams zijn op deze manier minder tijd kwijt aan het zoeken van informatie. Het is vergelijkbaar met Google Docs, waar iedereen die toegang zou moeten hebben, toegang heeft tot het document.

Slack geeft enkele voorbeelden waar je Canvas goed voor kunt gebruiken:

  1. Actie-items bijhouden
  2. Notities van vergaderingen vastleggen
  3. Relevante links en bronnen delen
  4. Een overzicht maken voor het kanaal met veelgestelde vragen

Canvas tijdens een vergadering

Waar en wanneer je werkt, maakt niet uit wanneer je Canvas gebruikt. Je kunt commentaar geven en reageren op elkaar. Ook kun je zien wat de ander aan het Canvas heeft toegevoegd door de revisiegeschiedenis.

Is het Canvas klaar en wil je het delen? Teams kunnen aangeven wie toegang heeft, wie het mag bekijken en wie er mag bewerken.

Canvas en samenwerken bron: Slack

Screenshot van Slack

Handige templates

Slack biedt 15 kant-en-klare canvassen voor diverse behoeften. Enkele templates die nu beschikbaar zijn:

  • Inwerken van medewerkers: denk aan een inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers
  • Maandelijkse nieuwsbrief: een nieuwsbrief-template die communicatiemedewerkers helpt om tijd te besparen
  • Out of office (OOO)-plan: ga je op vakantie of neem je een langere periode verlof? Dit template helpt je om een plan te maken voor wanneer jij weg bent. Zo kan het werk doorgaan, zelfs als je er niet bent
Slack Canvas bron: Slack

Screenshot van Slack

Dit is nog maar het begin

Het platform is dus goed op weg met innoveren en helpt ons om efficiënt te werken. Slack belooft dat dit nog maar het begin is. Ze blijven kijken naar de mogelijkheden van AI om nog meer uit het platform te kunnen halen. Ik ben benieuwd waar ze nog meer mee komen.

Bron inleiding: RTL Nieuws