Innovatie

Dit zijn dé online trends & ontwikkelingen voor 2024

0

Wat zijn de belangrijkste online trends voor 2024? En hoe speel je effectief in op deze trends in AI & tech, online marketing, communicatie, content en social media? Op Frankwatching delen onze experts hun visie en inzichten. In dit artikel zet ik alles voor je op een rij.

De belangrijkste online trends

Jaarlijks publiceren we op Frankwatching veel artikelen over de verschillende online trends. Door bewust te zijn van de trends en de ontwikkelingen, kun je belangrijke kansen pakken. Om het voor jou overzichtelijk te maken, vind je in dit artikel een selectie en een samenvatting van de artikelen over de online trends voor 2024.

Online

Wereldwijde trends die onze mindset veranderen

Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen hebben een grote impact op onze mindset. Welke trends zijn er en hoe kun je daar als merk op inspelen? In dit artikel zet mijn collega Claire van Helsdingen ze voor je op een rij.Illustratie van menselijke en kunstmatige hersenen bij artikel over verandering mindset

We creëren nieuwe manieren van denken, gedragen en leven. – Claire van Helsdingen

10 online designtrends voor 2024

AI is nog steeds een groot onderdeel van ons leven. Dat zie je wederom terug in de designtrends. Maar ook digitale toegankelijkheid en duurzaamheid worden belangrijke factoren. Welke online designtrends je in 2024 kunt verwachten? Van Green UX en eenvoud tot AI en mash-ups, laat je met dit artikel inspireren door de voorspellingen.

Hero-img

Slimmer digitaal werken in 2024

Hoe kunnen we in 2024 slimmer (samen)werken met AI en andere technologie? In dit artikel lees je hoe je op echt nieuwe manieren kunt gaan werken. Maak je digitale en hybride werkomgeving succesvol met deze 10 trends.

Afbeelding bij artikel over slimmer digitaal samenwerken.

AI & tech

De belangrijkste tech-trends

Artificial intelligence, de overal aanwezige cloud en mensgerichte beveiliging… Met welke opkomende technologieën moeten we serieus rekening houden? In de Hype Cycle for Emerging Technologies 2023 vind je allerlei opkomende technologieën, gekoppeld aan 4 overkoepelende thema’s:

  • De opkomst van artificial intelligence (AI)
  • Developer experience (DevX)
  • De overal aanwezige cloud
  • Mensgerichte beveiliging en privacy

Gartner verwacht dat deze trends en ontwikkelingen tussen 2 en 10 jaar grote impact zullen hebben op zowel bedrijven als de samenleving. In dit artikel gaat mijn collega Tineke Pauw dieper in op deze trends. 

Hype cycle of emerging tech 2023 van Gartner.

Generative AI verandert ons werkleven: 5 trends

Het aantal nieuwe gave tools en upgrades in 2023 was verbazingwekkend. Elke keer weer denk je dat je alle tools en functionaliteiten weer kent, maar aan het einde van de dag is die kennis alweer verouderd. Wat AI voor ons werkleven in 2024 gaat betekenen, lees je hier.

Afbeelding bij artikel over Generatieve AI.

Tech-trends marketing en sales in 2024

In het marketingland gebeurt veel: er zijn steeds meer tools, een complexere buyer journey en een tekort aan gespecialiseerde mensen. De verwachting is dat AI ons hierin zeker gaat helpen in 2024.

Marketing- en sales technology trends 2024 bekijken

Marketing

Digital marketing in 2024: 8 trends

Welke ontwikkelingen gaan het digitale marketingjaar bepalen? Owned media, short form-content, AI en live shopping: deze digital marketing-trends mogen in ieder geval niet ontbreken in jouw agenda voor 2024.

markeren van digitale marketing-trends

Het belooft dus voor digital marketing wederom een jaar van de waarheid te worden. – Sjef Kerkhofs

5 game-changing evoluties in e-mailmarketing voor 2024

In de afgelopen twee jaar zijn er wereldwijd in 69 landen meer dan 122 miljard e-mails verstuurd – verdeeld over ruim 3 miljoen campagnes. Het kanaal e-mail is dus nog lang niet dood. Maar hoe behaal ook jij volgend jaar de beste resultaten uit dit hyperpersoonlijke medium? Hier vind je dé 5 trends en ontwikkelingen in e-mailmarketing voor 2024.

E-mailmarketing Bron: Zoomik / Shutterstock.com

SEA-trends voor 2024: een compleet overzicht

2023 was een jaar vol ontwikkelingen in de SEA-wereld. AI-chatbots en de vele advertentietypes veranderden de klantreis. Ook TikTok heeft invloed op jouw toekomstige SEA-strategie. De zoekresultatenpagina van Microsoft en Google verandert, waardoor mensen zoekmachines anders (en misschien vaker?) zullen gebruiken in de toekomst. Er is dus veel om rekening mee te houden. Michelle de Zeeuw zet de belangrijkste trends voor 2024 voor jou op een rijtje.

SEA bron: Dmitry Demidovich / Shutterstock.com

SEA wordt als online marketingkanaal steeds meer onder druk gezet door de vele veranderingen in de wereld. – Michelle de Zeeuw

Communicatie

Communicatie in 2024: jij maakt het verschil

Het communicatielandschap blijft maar veranderen. En een van de meest spraakmakende trendsetters in dit landschap, is AI. Maar naarmate we dit beter begrijpen, gaan we ook begrijpen wat het niét is (en kan). In dit artikel lees je de communicatietrends voor 2024 en waarin AI ons kan ondersteunen. 

communicatie in 2024

Overheidscommunicatie in 2024: 6 trends & uitdagingen

2023 was allesbehalve rustig, maar ook 2024 zal een roerig jaar worden voor de overheidscommunicatieprofessional. Zijn dit kansen, bedreigingen of uitdagingen? Rico den Boer en Jasper Brons helpen je met deze 6 trends in overheidscommunicatie.

overheidscommunicatie

Content

Contenttrends 2024: maak échte verhalen, met een vleugje AI

Door de contenttrends voor 2024 te analyseren, zien we één duidelijke ontwikkeling: mensen snakken naar authentieke, echte verhalen. Is dit de enige juiste manier om je te onderscheiden als organisatie?

Lens content

Een authentiek, transparant verhaal kan het verschil betekenen voor jouw bedrijf. – Wen Jing Kornegoor

Van multiformatting tot interactie: zo ziet contentcreatie in 2024 eruit

Wat staat ons te wachten in 2024? Wat voor content gaan we maken, hoe doen we dat en welke rol speelt artificial intelligence daarbij? Kim Pot doet zes voorspellingen over contentcreatie in 2024.

Hand houdt telefoon vast met daarop ChatGPT geopend Bron: Airam Dato-on via Pexels.com

Contentmarketeers opgelet! Dit zijn dé 9 trends voor 2024

Door alle ontwikkelingen zal 2024 (opnieuw) een jaar worden vol contentkansen. Waar ga jij je op focussen? AI, videocontent, interactiviteit en contentpromotie: de belangrijkste trends lees je in dit artikel.

2024 bron: Sorapop Udomsri / Shutterstock.com

Social media

De 6 grootste socialmedia-trends voor 2024

2024 zal weer bol staan van de veranderingen en ontwikkelingen. Short form video’s, social commerce en de rol van content creators: het zijn drie socialmedia-trends die aan bod komen. Maar ook kunnen we dit jaar niet meer om AI heen. Waar kunnen we ons als marketing- en communicatieprofessionals op voorbereiden komend jaar?

Social media bron: cottonbro studio / Pexels.com

Dé video-trends voor 2024

De ontwikkelingen op video-gebied zijn niet te stoppen. Van personalisatie tot AI, waar moet je in 2024 echt mee aan de slag om je video’s toekomstproof te maken? In dit artikel deelt mijn collega Willemijn van Rossum du Chattel 6 trends.

video-trends voor 2024

Je kan er niet omheen dat videocontent de toekomst is en daarom is het belangrijk om goede content te kunnen en blijven leveren. – Willemijn van Rossum du Chattel

Haal alles uit LinkedIn: speel in op deze trends

LinkedIn is een platform dat op veel vlakken in beweging is. In dit artikel vind je de trends op het gebied van HR, marketing, content en SEO/SEA.

LinkedIn bron: BongkarnGraphic / Shutterstock.com

Dé Instagram- en TikTok-trends

Ook op de socialmedia-kanalen Instagram en TikTok is AI niet te ontbreken. In 2024 is het belangrijk dat je je richt op een strategie die voortdurend in beweging is. Nieuwe vaardigheden in contentcreatie en veranderende algoritmen: zo vang én houd je de aandacht van je publiek.

Instagram bron: Nevada31 / Shutterstock.com

Veel succes in 2024!

Hopelijk ben je nu weer helemaal up-to-date met dit overzicht. Het complete trendoverzicht met alle topics vind je hier. De ontwikkelingen in het marketing- en communicatielandschap blijven doorgaan. Via Frankwatching houden de experts je dagelijks op de hoogte van online trends, nieuws en handige tips. Wil je niks missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief. We wensen je heel veel succes dit jaar.

Heb je nog aanvullingen op dit overzicht? Laat het me weten via de reacties hieronder!