Marketing technology

Dé tech-trends voor marketing & sales in 2024

0

Er gebeurt veel in marketingland: steeds meer tools, een steeds complexere buyer journey en een tekort aan gespecialiseerde mensen. Gaat AI ons hierin helpen in 2024? Als je Gartner mag geloven*, dan is die verwachting er zeker. Generatieve AI zit momenteel op de ‘peak of inflated exectations’ in de Hype Cycle.

Tijd om de trends in marketing- en sales technology voor 2024 eens op een rijtje te zetten.

Hype cycle Gartner voor generatieve AI trends marketing- en sales technology

Bron: Gartner

Trend 1: gebruik van AI wordt mainstream voor marketeers

Wanneer er over AI gesproken wordt door marketeers, hebben ze het in 99% van de gevallen over ChatGPT. Hoe mooi die tool ook is, er is veel meer onder de AI-zon. Qua ontwikkeling staat AI nog in de kinderschoenen. Vergelijk het met de ontwikkeling van het internet in de jaren 90. Als je toen een website wilde, moest je kunnen programmeren en dan nog kwam er geen geweldige website uit. Dat is waar AI nu staat.

Veel mensen hebben het over prompts (de vraag die je aan een AI-generator stelt) en er bestaan zelfs prompt engineers. Gelukkig hebben we die binnenkort niet meer nodig. Er zijn al heel veel tools die je het leven als marketeer in 2024 makkelijker gaan maken. Hieronder een aantal voorbeelden van toepassingen voor marketeers en sales-professionals.

Teksten en SEO

AI-tools helpen je als marketeer eenvoudig en snel goede content te schrijven. Zowel in het Nederlands als in andere talen. De productie van content door een tool als Anyword, helpt je met het formuleren van een goede prompt, denkt supergoed mee over de opbouw van je blog en SEO en checkt plagiaat. Daarnaast houdt de tool rekening met je doelgroep in je content.screenshot van AI-tool Anyword SEODat stelt je in staat om met een zeer geringe tijdsinvestering toch hoog in Google te komen. Bij Marketing Guys zijn we hier zelf mee gestart in de zomer. Dat resulteerde in een verdubbeling van het aantal geïndexeerde keywords.screenshot verdubbeling keywords marketingguysDaarnaast hebben we supermooie posities voor belangrijke keywords bereikt en zelfs een aantal featured snippets.screenshot Google resultaten best hubspot features 2023Let er wel op dat AI je nog niet met alles helpt: afbeeldingen bij de tekst moet je bijvoorbeeld zelf zoeken en de interne en externe linkstructuur moet je ook zelf aanbrengen. Maar het scheelt je zeker 50% van je tijd.

E-mailmarketing

Binnen e-mailmarketing hebben een aantal tools AI al geïntegreerd voor het opstellen van de content. Denk aan marketing automation-leveranciers als HubSpot en Act-On die beiden een handige AI-user interface hebben gebouwd:screenshot generate AI content act-on e-mail marketingMaar voor e-mailmarketing blijft het niet bij content. Een andere mooie feature is dat AI je helpt bij het op het juiste tijdstip versturen van je e-mails om daarmee de beste resultaten te bereiken. Het systeem voorspelt wanneer een e-mail de beste kans heeft om geopend te worden.

Leadscoring

Als B2B-marketeer ben je misschien met leadscoring bezig. In de praktijk is dat vaak een tijdrovend proces: je moet bepalen welke online acties bijdragen aan de kwaliteit van een lead. Daarin zit standaard veel subjectiviteit. Een aantal leveranciers gaat in 2024 predictive leadscoring op basis van AI aanbieden: het systeem bepaalt zelf, op basis van machine learning en het verleden, welke acties tot betere leads leiden en geeft op basis daarvan punten.predictive leadscoring generatieve AI

Social media posts met AI

De eerder genoemde tool Anyword helpt je ook met het maken van de beste posts op social media. Het is als marketeer namelijk best uitdagend om steeds een nieuwe invalshoek te verzinnen. Een voorbeeld van zo’n post:screenshot van social post gegenereerd door Anyword

Rapportages

Als marketeer heb je de beschikking over heel veel data. Om die data vervolgens te gebruiken en te interpreteren is vaak veel kennis nodig. Met AI wordt dit een stuk makkelijker. Hubspot heeft een AI-interface gemaakt, genaamd ChatSpot, die je alles kunt vragen. Dus ook over analytics.

Accepteer cookies

Sales enablement

Voor sales-professionals is er ook veel gaande op het gebied van AI. Zo heeft Salesloft onlangs Rhytm geïntroduceerd. Partijen zoals Outreach (AI powered selling) en Gong ontwikkelen oplossingen in dezelfde richting. Deze ontwikkelingen gaan je helpen om proactief je klanten te benaderen met relevante outreach. Wat dacht je van een gegenereerde samenvatting van een meeting en een automatische mail aan je prospect, met die samenvatting? Scheelt je ook nog eens heel veel tijd met het invoeren in je CRM. Over sales enablement later in dit artikel meer, maar bekijk alvast deze video:

Accepteer cookies

Beeld en video

Als marketeer ben je veel tijd kwijt aan het maken van de juiste afbeeldingen en video’s. Denk eens aan het passend maken van een afbeelding voor alle social platforms, vrijstaand maken van webshop-afbeeldingen en het vinden van juiste afbeeldingen voor je campagne. Tools als Adobe Firefly (in Photoshop) maken je leven makkelijker in 2024. Maar het zit ook gewoon ingebouwd in Facebook Ads, zie dit voorbeeld van een afbeelding die door AI geëxtrapoleerd is:screenshot afbeelding genereren met AI

Adverteren

Als we het dan toch over ads hebben: het blijft niet alleen bij AI-beeldbewerking. AI helpt je als marketeer compleet met het bepalen van de advertentiestrategie en zelfs met het opzetten van je campagne. Ook hier geldt: het is nog niet perfect, je moet het controleren, maar het scheelt je zeker 50-70% van je tijd. Een tool als Adcreative.ai bijvoorbeeld, zou je als marketeer echt eens moeten uitproberen.screenshot adcreative.ai

Trend 2: sales enablement software wordt pure noodzaak

De aankoopcyclus, met name in B2B, wordt steeds complexer. Onderzoek van Seismic sales enablement, laat zien dat er gemiddeld 9,55 interacties voorafgaan aan een aankoop.

Vanuit marketing hebben we daarvoor al allerlei technische oplossingen om online de juiste ervaring te bieden. Sales heeft daarin lange tijd stilgestaan maar is nu bezig met een opmars in de vorm van sales technology oplossingen als Salesloft, Outreach en Seismic. In de basis helpen deze oplossingen de salesprofessional in de gehele sales cyclus om een betere koopervaring te faciliteren. De laatste jaren zijn de investeringen in sales enablement met 343% toegenomen en 65% van de sales leaders verwacht hier binnenkort in te gaan investeren. Seismic bracht onlangs samen met LXA het State of sales enablement report uit met alle trends.

Een aantal zaken waarin deze softwareoplossingen sales in 2024 gaan helpen:

  • Digital sales rooms: in een sales proces worden traditioneel veel documenten gedeeld via mail en de website. Een digital sales room is een verzamelplaats van alle content die gedeeld is in het verkoopproces. Van video, tot offertes en factsheets.
  • Leren van collega’s: als je in een groot team zit, kun je veel van elkaar leren. Wat heeft geleid tot de beste deals? Hoe zijn gesprekken opgebouwd? Welke argumentatie is gebruikt?
  • Automatisch vastleggen van gesprekken in CRM: na een gesprek wordt dit direct automatisch uitgewerkt in een document. Zowel handig voor jouw CRM als om eventueel als follow-up aan een klant te sturen.
  • Op doelgroep gerichte presentaties: Sharepoint, Google Drive, Dropbox…..welke versie moet ik delen? Een sales enablement oplossing heeft altijd de laatste versie staan en kan die op de juiste beslisser afstemmen. Scheelt je veel frustratie.
  • Proactief aanreiken van content om met prospects te delen: in een salesproces heb je vaak contact via LinkedIn of e-mail. Om de aandacht van de prospect te trekken is het handig om relevante content te delen. De software geeft je handige suggesties.
  • Proactief forecasten: traditioneel hou je een pijplijn in CRM bij. Dat is gebaseerd op jouw input, ofwel: garbage in-garbage out. Een sales enablement systeem is lerend en voorspelt zelf.

Trend 3: CMO’s willen hun team uitbreiden, maar de technische mensen zijn schaars

onderzoek LXA onderdeel van trends in marketing- en sales technology

Bron: LXA

De gemiddelde marketeer gebruikt maar liefst 56 tools en volgens recent onderzoek van LXA (The State of Martech & Marketing Operations 2023/24), verwacht maar liefst 83% van de marketingmanagers in 2024 meer aan martech uit te geven. Een erg belangrijke uitdaging van het steeds maar toenemen van het aantal tools en platforms, is de noodzaak aan integratie. En daar zit juist de bottleneck voor 2024. Er is een groot tekort aan mensen die de marketing- en sales technology integreren.

Tools als Zapier bieden voor sommige marketeers een oplossing, maar zeker niet in alle gevallen. Standaard integraties zijn eenvoudig, maar in Nederland worden veel ‘lokale’ softwareoplossingen gebruikt. In de praktijk is er toch een koppeling nodig tussen een maatwerk CRM, ERP of bijvoorbeeld administratiesysteem om de klantbeleving via een customer experience-platform of marketing automation een oplossing te bieden. Om de ultieme klantreis te faciliteren moet je koppelen! Dat betekent dat je aan de slag moet met API’s en iPaas oplossingen. En de mensen die die koppelingen bouwen, hebben zowel technische kennis als kennis van marketing nodig. Die zijn dus schaars en dat wordt een uitdaging in 2024.

Trends gemist?

Dagelijks ben ik in gesprek met zowel sales- als marketingmanagers en hoor ik waar ze mee bezig zijn. Een aantal topics springen daaruit en heb ik benoemd. Ik heb niet alle trends beschreven en heb er vast een aantal gemist. Welke trends zie jij in 2024 en zouden we op het vizier moeten hebben als marketeer? Laat een reactie achter!

*Bron inleiding: artikel Gartner