Customer experience

Sticky filters & 4 andere tips voor meer conversie op je website

0

Je kunt het vergelijken met een behulpzame winkelmedewerker. Je herkent hem meteen, je weet precies waar je hem kunt vinden als je hem nodig hebt en hij wijst je waar jouw favoriete producten staan zodat je die in je mandje kunt stoppen.

Ik doel op de tool die de zoekresultaten van jouw website filtert. Als je deze optimaal inricht is het net jouw beste ‘medewerker van de maand’. Hoe makkelijker bezoekers vinden wat ze zoeken, hoe groter de kans dat ze afrekenen en hoe hoger jouw conversie.Bij Unravel hebben we jarenlang A/B-tests gedraaid om deze websitefilters vanuit psychologisch perspectief te optimaliseren.

In dit artikel geef ik je 5 tips om dat voor elkaar te krijgen. Zo zorg je ervoor dat bezoekers worden gestimuleerd met het filter aan de slag te gaan, met als resultaat meer klanten die vinden wat ze zoeken en meer conversie.

1. Stel je bezoeker een vraag

De copywriting van je websitefilters kun je op verschillende manieren inrichten. We adviseren in de copywriting gebruik te maken van het stellen van vragen. Dus toon als titel van een filter niet ‘kleuren’, maar bijvoorbeeld ‘welke kleur wil je?’

Waarom dit werkt? Mensen zijn sociale wezens en zijn sterk geneigd netjes antwoord te geven wanneer ons een vraag wordt gesteld. Dit zorgt ervoor dat we geprikkeld worden na te denken over onze wensen voor het product dat we zoeken en eerder geneigd zijn het filter in te vullen.

Iedere stap in het bestelproces zorgt ervoor dat de kans op een aankoop stijgt.

2. Aandacht: laat het filter even trillen

Een tweede manier om bezoekers van je webwinkel te stimuleren het filter te gebruiken, is door het bij landing op de pagina even te laten trillen.

De reden dat we automatisch aandacht hebben voor bewegende elementen is, omdat dit in ons brein geprogrammeerd zit. Vroeger was dit al belangrijk, omdat bewegende elementen in de omgeving ons konden duiden op gevaar. Ook vandaag de dag brengt het een evolutionair voordeel aandacht te hebben voor zaken die plots veranderen. Denk maar aan een trein of auto die onverwachts aan komt rijden. Dat wil je zien om het te kunnen ontwijken.

Dit zorgt ervoor dat ook bewegende onderdelen van een webshop de aandacht trekken. Deze extra aandacht kan rekenen op meer gebruik van het filter, meer geslaagde zoekprocessen en zo op meer aankopen.

3. Maak filters ‘sticky’

In het verlengde van de vorige tip ligt dit advies: zorg dat de websitefilters altijd in het zicht zijn. Meer aandacht zorgt voor een grotere kans dat ze gebruikt worden. Soms zien we helaas nog dat op lange pagina’s filters bovenaan blijven hangen waardoor ze buiten beeld verdwijnen. Een simpele manier om dit op te lossen is door de filters sticky te maken zodat ze meescrollen naar beneden. Opgelost!

4. Maak het makkelijk: plaats de belangrijkste filters bovenaan

Bij iedere vorm van gedragsverandering geldt: hoe makkelijker je gewenst gedrag maakt, hoe groter de kans dat dit daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Maak het je winkelbezoekers daarom zo makkelijk mogelijk door de veelgebruikte websitefilters bovenaan te plaatsen. Dit verhoogt de kans dat bezoekers sneller filters zien die voor hen relevant zijn, met weer meer bestellingen als gevolg.

5. Geef duidelijke feedback

Als je met een taak bezig bent, dan is het altijd prettig om even bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent. Dat geldt ook voor jouw websitebezoekers. De laatste tip is dan ook om duidelijke feedback te geven aan je websitebezoekers. Klikt een potentiële klant een filter aan? Laat dan duidelijk zien dat de nieuwe opties geladen worden, maar dat niet alleen. Zorg er ook voor dat in een opvallende kleur wordt getoond welke filters zijn gekozen.

Zit het product waar je toekomstige klanten warm van worden toch niet tussen de selectie? Dan is het duidelijk dat dit een selectie is en kunnen ze makkelijk dit filter wegklikken en de zoektocht opnieuw beginnen. Zo kan die alsnog met een tevreden gevoel en een afgeronde bestelling je website verlaten.

Meten is weten: kun je A/B-testen? Doe het dan

In onze database zien we dat bovenstaande tips vaak goed werken. Kun je niet A/B-testen, dan is ons advies: doorvoeren! Heb je voldoende traffic om te A/B-testen? Dan is het altijd interessant om de losse adviezen te A/B-testen. Zo kun je het beste op basis van data zien wat voor jouw website werkt en in welke mate. Dit helpt je om je doelgroep steeds beter te leren begrijpen.