Communicatie

Van Return on Investment naar Return on Love: liefde als concurrentievoordeel

0

Wil je je als organisatie onderscheiden? Dat kan door liefdevol te zijn. Liefdevol naar je medewerkers, leveranciers en klanten. Zo vergroot je de Return on Love (ROL). Het idee achter ROL is dat wanneer liefde deel uitmaakt van de cultuur van het bedrijf, wanneer zich dat nestelt in de haarvaten van je bedrijf, je als organisatie op lange termijn meer loyaliteit, betrokkenheid en uiteindelijk betere financiële prestaties kunt realiseren.

Wat is Return on Love?

Ik maakte kennis met de term Return on Love (ROL) in het boek ‘Hart voor zaken‘ (affiliate) van Cor Hospes. Hij gaat in zijn boek in op hoe je een liefdevolle organisatie bouwt en wat het belang ervan is. Vertrouwen en veiligheid als voorwaarde om op een gezonde manier een bedrijf te besturen, op een gezonde manier winst te maken en op een gezonde manier een economie te runnen. Vertrouwen is de basis voor liefde. Daarin is de grootste uitdaging om goed samen te werken: wie durft als eerste het risico te nemen te geven, die liefde te geven.

Liefde blijft mensenwerk. Je stopt liefde in je medewerkers en krijgt daarvoor hun liefde terug, hoop je. Maar wat doe je als de liefdesresultaten niet opwegen tegen de liefdesinvesteringen? Als die verhouding uit balans is? Ga je dan nog meer liefde in je bedrijf pompen? Hoe en waar, en wat is die liefde dan precies? Je ROL reikt verder dan je medewerkers alleen. Je moet ook kijken naar je klanten, je stakeholders en de wereld om je heen. ROL gaat om mens, merk en maatschappij.

Medewerkers als ROL-onderdeel

Medewerkers zijn misschien wel het makkelijkste ROL-onderdeel, want ja, wie wil niet werken binnen een liefdevolle organisatie? Een bedrijf waar het draait om jouw welzijn en welbevinden. Waar het gaat om jouw persoonlijke groei. Waar je samenwerkt aan een hoger doel waarmee jij en al je collega’s zich allemaal verbonden voelen. Zo’n organisatie motiveert. Geeft letterlijk zin. Het maakt je productiever, gelukkiger en energieker. Er is minder verzuim en verloop.

Meer verbonden en betrokken medewerkers zijn ook nog eens innovatiever en de beste ambassadeurs die je maar kunt wensen. Omdat ze graag opscheppen dat ze goed doen. Mensen kopen ook liever een product of dienst dat ergens voor staat. Dat zich heeft gecommitteerd aan een hoger doel. Je verkoopcijfers zijn je allerbeste ROL-meetinstrument. Zo is Tony’s Chocolonely al jaren de bestverkochte chocoladereep in ons land. En kijk naar de opkomst van Seepje, Marcels Green Soap, Yumeko en Nice IJs. Allemaal liefdevolle nieuwkomers die snel een marktaandeel wisten te veroveren, vast te houden en uit te breiden.

Als jij probeert met je bedrijf of organisatie onze planeet beter na te laten, kun je als liefdevolle organisatie rekenen op sympathie, inclusief alle positieve publiciteit en PR die daarbij hoort. Die kun je meten. Het zorgt voor een reputatie die je merkwaarde flink kan upgraden.

Hoe meet je liefde?

Liefde kun je niet vastleggen in meetmomenten. Liefde is een continuüm. Hoe meet je thuis de liefde van je lief? Geven jullie elkaar maandelijks een cijfer? Het klinkt te verleidelijk. Liefde vangen in grafieken, rapporten en tabellen. Het is een trend.

Mensen willen abstracte begrippen meer en meer kwantificeren. Commitment, emotie, enthousiasme, verbinding, verlangen, allemaal begrippen die we op een schaaltje willen leggen. Kun je dat beoordelen op een schaal van 0 tot 10? Er bestaat geen maatstaf voor.

Net zomin als voor liefde. Je kunt dat niet vangen in liters, vierkante meters of kilo’s. Je kunt er geen waarde aan verbinden. Je meet liefde met je gevoel. De ROI van liefde is het gevoel dat je ervaart. Liefde is absoluut. Het is binair, het is alles of niks. Er zijn geen afslagen of tussenwegen tussen liefdevol en liefdeloos. Een liefdevolle organisatie. Het zit verpakt in het woord, liefdevol zit boordevol liefde.

Liefde biedt een tijdloos concurrentievoordeel

Als je kiest voor een liefdevolle organisatie, dan doe je dat voor honderd procent. Voor de lange termijn. Met alles wat je hebt. En natuurlijk pakt dat niet altijd uit zoals je wilde of bedoelde. In elke relatie gaan dingen goed en fout, en beleef je tijden waarin het even niet lekker loopt. Zolang je maar weet dat jij je best hebt gedaan, dat jij alle liefde hebt gegeven.

Om de Return on Love (ROL) binnen je organisatie te stimuleren, begin je met het actief betrekken en waarderen van je medewerkers. Creëer een open en inclusieve bedrijfscultuur waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt, door regelmatig feedback te vragen en deze daadwerkelijk toe te passen in je beleid en dagelijkse praktijken. Investeer in de ontwikkeling van je team en bied ruimte voor persoonlijke groei.

Vergeet je klanten niet

Vergeet niet de klant centraal te stellen; bouw oprechte relaties op door consistentie in kwaliteit en service te leveren. Door deze benadering te hanteren, versterk je niet alleen de band met je werknemers en klanten, maar leg je ook een solide basis voor een verhoogde ROL, waarbij zowel welzijn als winstgevendheid hand in hand gaan.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Dat is natuurlijk simpel gezegd, want een liefdevolle organisatie is geen trucje. Het zit in alles wat je doet en uitdraagt, zowel intern als extern. Wat ik wil aangeven is dat je ervoor kunt kiezen om liefde toe te laten in je organisatie. Het is minder tastbaar, minder meetbaar en het voelt daardoor misschien als een spannende keuze, maar uiteindelijk biedt liefde het concurrentievoordeel waarnaar elk bedrijf op zoek is.

Wanneer liefde deel uitmaakt van de cultuur van het bedrijf, wanneer zich dat nestelt in de haarvaten van je bedrijf, voelen medewerkers en leveranciers zich gezien en gewaardeerd. Zijn ze loyaler en meer betrokken en geïnspireerd. Ze zullen met meer liefde producten maken, diensten leveren en voor ervaringen zorgen waar je klanten van houden. Waardoor die wederkerig zijn met hun loyaliteit, ambassadeurschap, referrels en reviews en natuurlijk aankopen. Liefde biedt een tijdloos concurrentievoordeel.

Over het boekCover van het boek Hart voor zaken van Cor Hospes

Na het lezen van het boek ‘Hart voor zaken‘ (affiliate) van Cor Hospes is mijn hart in ieder geval sneller gaan kloppen. Van de inhoud en van de manier waarop Hospes het verhaal vertelt. Ik ben een ontzettend gevoelsmens en word vaak diep ongelukkig van de vraag: ‘hoe ga je dat meetbaar maken?’

Ik snap aan de ene kant echt de focus op de Return on Investment (ROI) wel, maar te vaak focust het zich op de korte termijn. Dat is anders bij Return on Love. Het is een gedachtegang, een manier van zijn, waar ik me helemaal in kan vinden. Dit is een boek voor ondernemers, leiders, managers die het anders willen doen. Lees dit boek: je raakt geïnspireerd en ik weet zeker dat je liefde gaat toelaten in je organisatie.