Online marketing

Brand it like Beyoncé: 5 krachtige lessen van Cowboy Carter

0

Na de hit Texas Hold ‘Em verraste Beyoncé de wereld opnieuw met haar achtste studioalbum en de tweede act uit haar drieluik: ‘Cowboy Carter’. Een smeltkroes van stijlen die je als luisteraar op een muzikale ontdekkingsreis meeneemt. Het album is op het eerste oog een muzikaal meesterwerk. Als je verder inzoomt, is het ook een masterclass voor innovatieve marketing en brand management.

Dit album breekt met conventies en biedt zo talloze inzichten die niet alleen relevant zijn voor de muziekindustrie; juist ook voor elke marketeer en merkstrateeg die zijn of haar merk wil laten groeien en evolueren. In dit artikel duik ik dieper in de nuances van Beyoncé’s nieuwste werk en verken ik wat onze Frankwatching-community hiervan kan leren.

1. Verken en vermeng genres

‘Cowboy Carter’ wordt gepresenteerd als een country-album. Toch is het veel meer dan dat. Het album is een levendige lappendeken van geluiden en stijlen. Van pop tot psychedelische funk en van rock-‘n-roll tot het gebruiken van acrylnagels à la Dolly Parton. Een bewijs dat (muzikale) creativiteit écht tot z’n recht komt als creatieven buiten de traditionele hokjes kunnen kleuren.

Beyoncé daagt ons uit om te denken in kansen in plaats van kaders, wat een krachtige les is. Door verschillende genres te vermengen, creëert zij een unieke muzikale taal die haar publiek verbreedt en verdiept. Een strategie die merken kunnen benutten om hun bereik te vergroten. Daarover later meer.

2. De kracht van strategische storytelling

Het album bestaat uit verschillende segmenten die naadloos in elkaar overgaan. Eén daarvan is de uitzending van het fictieve ‘KNTRY Radio Texas’. Een briljante tactiek qua storytelling. Met countrylegende Willie Nelson als een van de radiohosts brengt Beyoncé een authentieke sfeer die de luisterervaring verrijkt. Nelson, met zijn diepe wortels in de countrymuziek, biedt een gevoel van echtheid en traditie. Allemaal terwijl Beyoncé’s moderne invloeden een brug slaan naar een hedendaags publiek.

Dit soort doordachte storytelling kan cruciaal zijn in marketing. Want de juiste stemmen en formats zijn essentieel om een verhaal extra kracht bij te zetten.

3. Wees wendbaar en anticipeer op veranderingen

Het country-album ‘Cowboy Carter’ was oorspronkelijk het eerste album in de Beyoncé-trilogie. Daarmee zouden we het eigenlijk al in 2022 horen. Vanwege de pandemie die we net achter de rug hadden, besloot de artiest om het housealbum ‘Renaissance’ als eerste uit te brengen. Ze reageerde op wat er op dat moment in de wereld speelde. En met succes: ‘Renaissance’ leverde haar bijvoorbeeld een Grammy-record op.

Het wijzigen van de releasevolgorde van haar albums in reactie op het umfeld laat zien dat het loont om te reageren op externe veranderingen. Dit aanpassingsvermogen is onmisbaar voor merken die relevant willen blijven in veranderlijke tijden.

Accepteer cookies

4. Boor een breder publiek aan

De benadering van ‘Cowboy Carter’ overstijgt muzikale en culturele grenzen. Door haar muziek te vermengen met genres die populair zijn bij andere fans, spreekt Beyoncé een breder publiek aan dan veel traditionele (country)artiesten. En door samen te werken met namen als Post Malone en Miley Cyrus spreekt ze daarnaast luisteraars aan die niet direct naar haar muziek luisteren.

Deze strategie van ‘inclusieve marketing’ kan zeer effectief zijn voor merken die op zoek zijn naar uitbreiding in nieuwe markten. Door je merk open te stellen en te verbinden met diverse culturen en communities, kun je nieuwe fans en klanten winnen die je anders misschien niet bereikte.

5. Experimenteer met nieuwe platforms

Een ander belangrijk punt dat ‘Cowboy Carter’ ons leert, is de waarde van het verkennen van nieuwe platforms en kanalen voor je merk. Net zoals Beyoncé zich in een nieuw genre begeeft, kunnen merken ook voordeel halen uit het betreden van ongebruikelijke platforms. Of het nu gaat om het inzetten van een nieuw socialmediaplatform of het aanbieden van je producten op een innovatieve manier; het verkennen van nieuwe mogelijkheden kan leiden tot meer groei. Dit kan leiden tot unieke kansen en innovatieve manieren om met klanten te communiceren.

Het laatste rondje van de rodeo

Zoals Beyoncé haar muziek diversifieert, kunnen wij nóg creatiever denken in onze marketingtactieken. Bijvoorbeeld om verschillende demografische groepen aan te spreken. Want zo’n dynamische dialoog definieert en drijft de duurzaamheid van een merk. Hiervoor is het noodzakelijk om consistent en creatief content te creëren die aansluit bij je beoogde publiek. Het gaat erom de kern van je merk op een flexibele manier te koppelen aan de culturele context van je doelgroep(en).

Dus, wat kunnen wij als marketeers en merkbouwers opsteken van het achtste album van Beyoncé? De lessen zijn duidelijk:

  • durf anders te zijn,
  • vertel een verhaal dat verbindt, en
  • wees niet bang om nieuwe terreinen te verkennen.

Het album is niet alleen een nieuw hoofdstuk in haar carrière. Het biedt een routekaart voor iedereen die zijn of haar merk wil laten groeien in authenticiteit, relevantie en impact.