Content

Waarom humor niet mag ontbreken op jouw website, ondernemer!

0

Ondernemers zijn nog wel eens bang humor te gebruiken op hun website. Waarom eigenlijk? Humor zorgt juist voor verbinding.

Teksten schrijven als ondernemer voor je website is niet altijd makkelijk. Het is al niet simpel om helder te zijn én authentiek én origineel. En tegelijkertijd de angst hebt dat je daardoor klanten verliest. Tekstschrijver en cabaretier Johan Stevens schrijft hierover met Anna. Een ondernemer.

Hallo Anna,

Goed punt maak je daar: ‘Ik ben grappig in het echt, maar op mijn website laat ik dat weg. Vind ik doodzonde. Want humor heeft me liefde gebracht en leuk werk en vriendschap en maakte de dood van mijn broer dragelijk. Dus waarom dan niet op mijn website, in mijn marketing?’

Oh, wat mooi gezegd, Anna. En wat kan ik hier aan toevoegen.

Zal ik eens een onwaarschijnlijk overtuigend betoog over humor op je website houden? Ik leg je hieronder uit waarom humor zo belangrijk is, waarom je er niet te bang voor hoeft te zijn en wat het met meer conversie te maken heeft.

En ik geef je ook nog drie plekken op je site waar je makkelijk humor kan droppen, zonder dat je schijtlollig overkomt.

Waarom je niet bang voor humor hoeft te zijn

Waarom de humor zo belangrijk, dat had je eigenlijk hierboven al zo mooi gezegd. Je maakt er contact mee. Dat is de voornaamste reden. Het maakt je instant menselijk. Ook nogal belangrijk.

Veel mensen zeggen: ja, maar met humor is het wel lastig, want dan begrijpen de mensen je misschien niet.

Weet je wat ik daarvan vind: dat is met een sigaret in je mond zeggen dat alcohol slecht is voor je gezondheid. Dat is met een blinddoek de A10 oversteken en zeggen dat mensen wel met licht op op de fiets moeten zitten. Wow, goede vergelijkingen, ja, vind ik ook!

Ik bedoel: de mensen die dat zeggen hebben zelf de meest vage teksten op hun site die niemand begrijpt!

En ja, dat is allemaal niet zo kwaad bedoeld. Ik moet lief blijven, maar de wollige ‘ik zet jou van binnenuit in je kracht’-teksten gutsten mijn beeldscherm vaak uit. Mensen zijn nerveus, hè? Nerveus over wat de ander van ze vindt. Heel menselijk. Maar dan gaan ze net een stukje interessanter doen. Met ingewikkelde woorden. ‘Wij gronden bedrijven in het hier en nu en maken ze op integrale manier klaar voor de toekomst middels duurzame leiderschapsontwikkeling.’

Moeten we de politie bellen? Is er gevaar? Gaat de stikstof hiervan omhoog?

Als ik het over humor heb op websites heb ik het niet over schijtlollige teksten, snap je. Schijtlollig. Dat wil je niet zijn, nooit, maar zeker niet op je website. Nee.

Stel je hebt een eerste kennismaking, een nieuwe klant. Een half uur praat je met die vrouw. Krijg je de slappe lach met z’n tweeën? Nee, waarschijnlijk niet. Maar valt er wat te lachen? Naast dat er serieus over die inhoud wordt gesproken? Ja, toch?

Nou, dat bedoel ik. Dat je dus korreltjes humor over je teksten strooit, dat bedoel ik.

Waarom het belangrijk is

Wij mensen snakken naar verbinding. Contact. We willen voelen of we iemand kunnen vertrouwen. En dat iemand ons begrijpt. In het echt dus ook op je website.

Humor, die lichte toon, heeft dus te maken met menselijk zijn. Het is voor jou als zelfstandig ondernemer van groot belang. Er zijn geen gouden en gegarandeerde wegen naar een omzet van 150.000 euro als ondernemer, en je event kan nog steeds floppen, maar je moet wel echt en eigen zijn als jij je merk bent en met je webteksten contact moet maken. Dan kunnen mensen je online al ‘voelen’. Snap je?

Dat is dus waarom het zo belangrijk is, enerzijds omdat je eruit springt en anderzijds omdat je niet wil dat mensen online op je website na drie minuten zeggen: ik heb geen enkel gevoel bij deze persoon, zero. Herhaal ik mezelf? Herhaal ik mezelf?

Goed. Tot slot. Een paar plekken waar je humor makkelijk kwijt kan.

1. ‘Volg mij-buttons’ op social media

Je hebt op je website vast buttons staan met een oproep als ‘Wil je meer informatie? Volg me dan.’ of ‘Zijn we al geconnect op socials?’

Daar kun je dus iets anders voor verzinnen. En nee, ik ga dit uitspellen. Want straks zie ik op 1554 websites precies dat kekke tekstje. Maar fantaseer er op los:

Hoe kun je mensen nog meer oproepen tot volgen? Door daar iets speels van te maken.

2. De 404-pagina

De 404-pagina. Kijk. Zo doet een groot trainingsbureau het.

Voorbeeld 404-pagina

Gewoontjes. Kan. Prima. Maar ook saai.

En zo doet Novak Djokovic het. Eerlijk, niet zo’n fan van deze tennisser, maar dit doet hij goed.

Voorbeeld 404-pagina

Voorbeeld 404-pagina

Onderstaande heel bescheiden uit eigen werk.

Voorbeeld 404-pagina

3. Jouw over mij-pagina

Ben je een enthousiast en vrolijk mens? SHOW IT.

Op de over mij-pagina stel je jezelf voor, laat je weten waar je expertise ligt en waar je zielsgelukkig van wordt. En ook waar je helemaal tabak van hebt.

Maar aangezien de essentie van mens zijn is dat je maar wat aanklooit (ja, iedereen!) en dat het allemaal goed bedoeld is en vaak lief, geniaal en heel attent, maar ook vaak chaos en hotseklotsend richting het Achtuurjournaal, moet er wel wat zelfspot in. Nee, maar echt.

Wees duidelijk dat jij op jouw specifieke vakgebied goed, tuurlijk. Als je salestrainer bent hoef je niet te roepen dat je laatste drie salesgesprekken niet zo lekker liepen. Niet heel slim, nee.

Maar waar ben je een nerd in? Wat is een onhandige trek van je? Wat is een hobby van je en dat het ook een beetje knullig is?

Deel het en de mensen zullen zeggen: ‘Wat een verademing.’

Blijf grappig, Anna. Ook online.

Verover de wereld met wie je echt bent.