Content

ChatGPT als cabaretier: gaan AI en humor samen?

0

“Marketeers zeggen altijd: ‘De klant staat centraal’. Ja, in een kring van remarketing, e-mail spam en ‘gepersonaliseerde aanbiedingen’ waar je niet om hebt gevraagd”, aldus ChatGPT. “Waarom nam de marketeer een ladder mee naar zijn werk? Om hoger in de zoekresultaten te komen!”

Humor is complex. Zo lacht er zelden iemand als ik een grap vertel, terwijl ik het zelf altijd wel heel grappig vind. Hoe kan AI dan in hemelsnaam humor leren en begrijpen? Hoe grappig is AI eigenlijk? En hoe kun je het zo inzetten dat het je eigen content wat grappiger maakt?

Waarom is humor belangrijk?

Het gebruik van humor leidt tot een groter bereik, een hogere engagement rate en onderzoek van Neurofied toont aan dat humor een cognitieve bias is die ervoor zorgt dat grappige informatie beter wordt onthouden. Uiteraard moet de humor wel passen bij je doelgroep en je boodschap, dat is precies iets waar AI goed in kan ‘meedenken’.

Hoe kan AI humor leren en begrijpen?

AI begrijpt humor door een combinatie van technieken en processen die samenwerken om de complexiteit en nuances van humor te ontcijferen. Zo worden de modellen getraind op hele grote hoeveelheden tekstuele data. Deze datasets bevatten een ook humoristische content. Door deze te analyseren, leert AI patronen herkennen die typisch zijn voor humoristische teksten. Daarnaast gebruiken AI-modellen machine learning om patronen, structuren en formaties die vaak in humor voorkomen te identificeren, zoals woordspelingen.

Verder maakt AI gebruik van natuurlijke taalverwerking-technieken (NLP) om taal te begrijpen en te genereren. NLP helpt AI om de betekenis van woorden en zinnen in hun context te begrijpen, wat cruciaal is voor het begrijpen van dubbelzinnigheden, woordspelingen en alle factoren die humor effectief maken. Daarbovenop gebruiken sommige modellen sentimentanalyse om de emotionele toon van een tekst te beoordelen. Door te leren welke woorden en zinnen positieve emoties oproepen, kan AI inschatten wat waarschijnlijk humoristisch bedoeld is.

Complexe technologie

Humor is vaak contextafhankelijk. AI leert hoe cultuur, situaties en zelfs de relatie tussen spreker en luisteraar de betekenis van een grap kunnen beïnvloeden. Dit is wel een van de meer uitdagende aspecten, aangezien het vereist dat AI niet alleen de directe tekst begrijpt, maar ook een bredere kennis van de wereld heeft. En weet je dat er ook algoritmes zijn om sarcasme te identificeren?

AI-modellen verbeteren hun begrip van humor door interactie met mensen en door feedback te verzamelen over wat wel of niet als grappig wordt ervaren. Dit helpt om de humor van AI te verfijnen, maar ondanks al deze geavanceerde technologieën, blijft humor een van de meest complexe menselijke uitdrukkingen voor AI om volledig te begrijpen. Vooral vanwege de subtiele nuances en persoonlijke smaken die humor kunnen beïnvloeden. AI wordt wel steeds beter in het herkennen en creëren van humoristische content. Laten we eens kijken hoe grappig AI is.

Hoe grappig is AI?

Ronald Goedemondt is een van mijn favoriete cabaretiers. Om je eens te laten zien hoe grappig AI kan zijn geef ik ChatGPT als rol ‘Je bent Ronald Goedemondt’. Ik voeg aan de prompt toe ‘Je staat in Carré en geeft een uitverkochte show voor een zaal vol marketeers. Je wil ze een leuke avond bezorgen met sarcastische grappen over het marketingvak. De grappen mogen best een beetje schuren. Je doel is dat de zaal schaterlachend over de grond rolt.’

De lichten gaan aan en…

“Zo, een zaal vol marketeers… Ik voel me net als een product op de plank, bekeken, geanalyseerd. Maar maak je geen zorgen, ik heb vanavond een geweldige conversieratio. Marketeers. Jullie zijn de mensen die ons dingen verkopen die we niet nodig hebben, met geld dat we niet hebben, om indruk te maken op mensen die het niks kan schelen. En dan noemen jullie dat ‘branding’.

Ik kreeg laatst een e-mail: ‘We missen je, Ronald!’ Ik dacht, wauw, ik wist niet dat ik zoveel betekende voor mijn sportschool. Bleek het van een webshop te zijn waar ik één keer sokken heb gekocht.

En SEO, laten we het daarover hebben. Dat is toch eigenlijk gewoon een moderne vorm van toverspreuken? ‘Als je de juiste woorden in de juiste volgorde zegt, verschijn je uit het niets!’ Harry Potter is er niks bij.

Content is king, zeggen ze dan. Maar als content king is, dan is context zeker de duistere overlord die op de achtergrond aan de touwtjes trekt. ‘Leuk dat je een blog hebt over veganistisch koken, maar je verkoopt autobanden, Ronald.’

Jullie houden van ‘target audiences’. Ik stel me altijd voor dat jullie met pijl en boog op klanten jagen. ‘Zie je die man daar? Hij ziet eruit alsof hij nog wel een e-mail kan gebruiken.’

Maar het meest fascinerende vind ik de ‘call to action’. Alsof ik, na het lezen van een stukje tekst, ineens geïnspireerd raak om iets te doen. ‘Klik hier!’ Oh ja, joh? Misschien klik ik wel helemaal niet. Misschien… is dit de rebellie die ik nodig had in mijn leven.

Laten we eerlijk zijn, marketeers. Jullie weten hoe je aandacht moet trekken. Ik bedoel, ik sta hier, op een podium, te praten tegen een zaal vol mensen die weten hoe ze mij kunnen verkopen als een limited edition actiefiguur.

Maar weet je, aan het einde van de dag zijn we allemaal een beetje marketeer. We proberen allemaal iets te verkopen, of het nu een product is, een idee, of gewoon onszelf. Dus laten we een deal sluiten: ik geef jullie vanavond mijn beste grappen, en jullie geven mij… nou ja, laten we eerlijk zijn, jullie aandacht is al meer dan ik had durven vragen.”

Ik vind het best grappig moet ik bekennen, wat jij? Humor blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Maar je kan AI met de juiste prompts en woorden prima sturen richting een bepaalde humorstijl om je op weg te helpen met het bedenken van die grappige intro van je nieuwsbrief of een leuke woordspeling in dat anders veel te lange en saaie artikel.

Tips om humor in je prompt te verwerken

 • Specifieer de humorstijl
  Wees duidelijk over het type humor dat je zoekt. Benoem specifieke stijlen zoals satire, parodie, slapstick, droge humor, of woordspelingen om AI de juiste kant op te sturen.
 • Gebruik limieten
  Zet creatieve beperkingen in die humor kunnen stimuleren. Vraag in je prompt bijvoorbeeld om een grap met bepaalde woorden of binnen een specifiek thema.
 • Speel met woordspelingen
  Moedig AI aan om met woordspelingen of dubbelzinnigheden te spelen.
 • Wees overdreven
  Overdrijving is een krachtig humoristisch gereedschap. Vraag in je prompt om een scenario of karaktereigenschap te overdrijven voor komisch effect.
 • Onderzoek absurditeit
  Nodig AI uit om absurde of surrealistische humor te verkennen door prompts te geven die de grenzen van logica opzoeken.
 • Vraag om zelfspot
  Zelfspot kan erg grappig zijn. Laat de AI een grap maken over zichzelf of over het concept van AI.

50 prompt-woorden voor meer humor

 1. Absurd
 2. Bizar
 3. Klunzig
 4. Grappig
 5. Sarcastisch
 6. Ironisch
 7. Satirisch
 8. Overdreven
 9. Onhandig
 10. Slapstick
 11. Parodie
 12. Droog
 13. Witty (geestig)
 14. Scherpzinnig
 15. Snedig
 16. Spottend
 17. Ondeugend
 18. Gril
 19. Gekscherend
 20. Kolderiek
 21. Schalks
 22. Jolig
 23. Grollen
 24. Humbug
 25. Uitbundig
 26. Dol
 27. Fratsen
 28. Hilarisch
 29. Komisch
 30. Ludiek
 31. Clownesk
 32. Maf
 33. Giechelig
 34. Schertsend
 35. Zany (gek)
 36. Quirky (eigenaardig)
 37. Dwaas
 38. Vrolijk
 39. Spot
 40. Koddig
 41. Lachwekkend
 42. Snaaks
 43. Vermaak
 44. Geinig
 45. Pret
 46. Jokeren
 47. Glimlach
 48. Giert
 49. Schuddebuiken
 50. Gniffelen

Kortom, nu je weet hoe AI humor leert en kan begrijpen, kan je zelf meer aansturen op humor in je prompts. Ik verwacht dat jullie hieronder allemaal een poging doen: wat is de beste grap over marketeers of het marketingvak die je AI kan laten vertellen? Kom maar door…