Customer experience

Oeps, foutje! Dit zijn de 11 beste voorbeelden van goede 404-pagina’s

0

De 404-pagina is ontegensprekelijk de pagina die je als website-eigenaar het minst vaak aan je bezoekers wil laten zien. Desondanks bewijzen sommige websites dat zelfs een 404-pagina origineel, grappig en behulpzaam kan zijn.

Waarom loont het om aandacht te besteden aan 404-pagina’s?

Je klikt op een link in een advertentie, op een andere website, in Google of in een menubalk met de hoop een specifiek product of bepaalde content te vinden. Maar wat nu? Je krijgt een pagina te zien met de melding dat de door jou gezochte inhoud niet meer bestaat! Dit is de zogenaamde 404-pagina: een pagina die onfortuinlijke bezoekers laat weten dat de oorspronkelijke pagina er niet meer is.

Een 404-pagina te zien krijgen betekent voor de meeste internetgebruikers het einde van een surfsessie binnen die site. Als die website niet de moeite kan nemen om zijn links en menu-items goed in te stellen, wil je er niets meer mee te maken hebben, toch?

De statistieken bewijzen het:

73,72 % van alle bezoekers verlaat een website nadat ze een 404-pagina te zien hebben gekregen.

Het is daarom een topidee om van je 404-pagina geen doodlopend pad te maken. Maak van je 404-pagina een waardevolle stapsteen die de bezoeker naar andere delen van je site leidt. Gebruik ook het meest effectieve compensatiemiddel om de teleurstelling weg te nemen: humor!

Laten we eens kijken naar de beste voorbeelden van goede 404-pagina’s. De 11 voorbeelden in deze lijst staan in willekeurige volgorde.

1. Coolblue

Beste 404-pagina's Nederland Coolblue

Ik hou van bedrijven met herkenbare eigenheid, en ik ben nog meer verzot op bedrijven die die eigenheid tot in iedere hoek van hun website doorvoeren. Een prima voorbeeld hiervan is dé webwinkeltrots van Nederland, Coolblue.

Want kijk eens naar hun 404-pagina en je begrijpt wat ik bedoel. Ik geef het toe, hun 404 is geen grafisch meesterwerk. Maar dat hoeft niet. Hun 404 is 100% Coolblue:

 • Bovenin staat een stukje microcopy in het format dat we van Coolblue kennen: Oeps. Verkeerde afslag.
 • Als afbeelding zien we een kompas in hun huisstijlkleur blauw.
 • Een vriendelijke onderregel maakt duidelijk dat Coolblue je graag helpt de weg terug te vinden.
 • Een duidelijke knop helpt je om terug te gaan naar de homepage.

Ik vind de copywriting van Coolblue uniek. Ik ben dus verheugd om te zien dat zelfs hun 404 de benodigde aandacht heeft gekregen!

2. Klap

Beste Nederlandse 404-pagina's - Klap

De 404 van verzekeringsbedrijf Klap begint sterk. De humoristische afbeelding verzacht de pijn al een beetje, waarna ze in woorden duidelijk maken dat ze je willen helpen. Ze geven de suggestie om van hun tips en zoekfunctie gebruik te maken, of van de grote knop die je terug naar de homepage leidt.

Wat ik echter vooral waardeer aan Klap, is dat hun 404-pagina hiermee niet eindigt. Want we vinden meer nuttige info.

Beste Nederlandstalige 404-pagina's - Klap vervolg

Klap geeft de bezoeker enkele redenen waarom de 404-pagina mogelijk getoond wordt. Dit is slim, want zo leggen ze aan hun bezoeker uit dat de 404 niet verschijnt door incompetentie van Klap, maar door externe omstandigheden.

Als kers op de spreekwoordelijke taart staat er een zoekbalk in beeld waar je niet omheen kunt. Handig om alsnog de content te vinden die je zocht!

3. Lego

Beste 404-pagina ooit - Lego

De 404-pagina van Lego is vrij eenvoudig: een beeldvullende achtergrondfoto, een kop, een regeltje tekst en een knop. Desondanks straalt deze pagina persoonlijkheid uit. De geschrokken uitdrukking van de Lego-man past helemaal in het thema. De regel ‘Maar maak je geen zorgen alles is NOG SUPER!’ geeft een positieve boost. Dit alles geeft je een 404-ervaring waarvan je het helemaal niet erg vindt dat je er tegenaan bent gelopen.

4. Mantra Labs

404-pagina Mantra Labs

De 404-pagina van Mantra Labs is oogstrelend mooi en verdient daarom een plek in deze lijst. De tekst ‘Oeps! Je hebt geen zuurstof meer’ is een originele variant op het aloude ‘Deze pagina bestaat niet meer’. Er is een timer die aftelt tot je terug wordt geleid naar de startpagina. Als je met je ogen knipperde, zou je deze 404-pagina zelfs kunnen missen!

5. Help Scout

Beste foutmeldingpagina's Help Scout 404

Help Scout verkoopt helpdesksoftware en andere droge producten aan bedrijven. Ondanks het feit dat hun product weinig spannend klinkt, is hun uitstraling bijzonder vriendelijk en menselijk. Dit aspect voeren ze ook door op hun foutmeldingspagina. Hun 404 geeft directe toegang tot hun blogsectie en andere nuttige hulpbronnen.

Ook een dosis humor ontbreekt niet: de kop ‘Ruh roh’ bootst een Scooby Doo-achtige hond na die ‘O oh’ zegt en als afbeelding zien we een roedel op hol geslagen honden.

6. Screaming Frog

Beste foutmeldingpagina ooit - Screaming Frog 404

Een bedrijf dat software verkoopt die gebroken links moet detecteren mag zélf geen kapotte links hebben, zou je denken. Toch zijn broken links soms onvermijdelijk. Screaming Frog, een aanbieder van software die gebroken links opspoort en repareert, gaat op humoristische wijze om met de ironie van de situatie. Op hun foutmeldingspagina lees je:

Oh the irony of developing software which helps find and fix broken links, and then having some yourself! This was just a test, honest. Or perhaps you entered an incorrect URL? Contact us, if you need any help at all.

In deze tekst erkennen ze niet alleen dat ze zich bewust zijn van de tegenstrijdigheid, maar geven ze ook een mogelijke verklaring waarom de pagina wordt getoond. Daarnaast bieden ze ook aan dat je contact met hen mag opnemen.

Ik heb bewust ook de footer van hun website opgenomen in de bovenstaande screenshot. Over het belang van een goede footer heb ik al eens geschreven, en mijn beweringen worden nu bevestigd. Het hebben van een waardevolle footer helpt je klant verder als hij op een doodlopend pad is geraakt binnen je website. Een doordachte footer kan het verschil uitmaken tussen een bezoeker die je site verlaat en een bezoeker die besluit je een tweede kans te geven.

7. Moz

Meest originele 404-pagina's - Moz

De originele 404-pagina van Moz, een aanbieder van SEO-software, draait rond Roger Mozbat. Hij is de mascotte van het merk. Door Roger in te zetten kun je eigenlijk niet meer boos zijn dat de pagina die je zocht niet meer bestaat. Ik bedoel, kijk dan eens naar zijn schattige snoetje!

Ook goed: er is een zoekbalk die de verdwaalde bezoeker hopelijk naar de gewenste content kan leiden.

8. Stella Fietsen

Goede 404-pagina's - Stella Fietsen

Waarom ik de 404-pagina van Stella Fietsen goed vind? Twee redenen:

 1. De copywriting (‘Oh nee! De ketting ligt eraf…) haakt direct in op hun branche.
 2. Ze scheppen context door enkele redenen te noemen waarom je de 404 te zien krijgt.
 3. Ze geven een aantal nuttige links in de hoop de bezoeker op de website te kunnen houden.

Ik zei het bij Coolblue al eens en ik herhaal het: je 404-pagina hoeft geen grafisch hoogtepunt te zijn. Als je maar de juiste toon gebruikt, de pijn verzacht en nuttige informatie geeft, creëer je al meerwaarde.

9. Distilled

Originele 404-pagina's - Distilled

Consultingbureau Distilled heeft een 404-pagina waar de originaliteit van afspringt! Twee heren voeren een discussie over het bestaan van de 404 pagina en de mogelijke stappen die de bezoeker kan nemen om alsnog de juiste info te vinden.

Het enige kleine nadeel van deze briljante illustratie is dat ze nagenoeg onleesbaar wordt op een mobiele telefoon. Ook je 404 moet schaalbaar zijn, Distilled.

10. Belgian Rail

Goede 404-pagina's Belgische bedrijven Belgian Rail

Als inwoner van België en sporadisch treinreiziger heb ik geen hoge pet op van nationaal spoorwegbedrijf NMBS. Groot was dan ook mijn verbazing dat hun 404-pagina op belgianrail.be wél prima is.

Allereerst is er een kop in treinthema: ‘Oeps, we zijn even het spoor kwijt…’. Vervolgens geven ze een overzicht met nuttige links. En tot slot is er de blikvangende afbeelding met een perronbord waarop de letters ‘404’ te lezen zijn. Top!

11. Albert Heijn

Goede 404-pagina - Albert heijn

Ik sluit deze lijst af met dé supermarkt van Nederland (en sinds enkele jaren ook België): Albert Heijn. Hun foutmeldingspagina is meer dan compleet:

 • De afbeelding van een bezorgwagen met de opdruk ‘404’ en de bovenstaande tekst ‘Oeps! We konden deze pagina niet bezorgen’ haken in op de leveringsdiensten van de supermarktketen.
 • Twee prominente knoppen geven je de optie om ofwel terug te gaan naar de vorige pagina of naar de homepage.
 • Een scala aan andere nuttige links moedigen de bezoeker aan om alsnog verder te browsen.

Goed gedaan, Appie!

404-pagina’s als vangnet in het conversiepad

Er zijn veel redenen waarom websitebezoekers een 404 te zien kunnen krijgen:

 • De server ligt eruit.
 • De pagina is verplaatst en niet omgeleid. (Stel een redirect in als je een pagina een nieuwe URL geeft!)
 • De pagina heeft nooit bestaan.
 • De gebruiker heeft de URL verkeerd ingevoerd.

Als website-eigenaar kun je simpelweg niet uitsluiten dat mensen je 404-pagina bereiken, zelfs al doe je nog zo hard je best om je website te onderhouden.

Neem dus voorzorgen, zoals de voorbeeldwebsites in dit artikel hebben gedaan. Een visueel aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke 404-pagina laat je websitebezoekers zien dat je hun ervaring belangrijk vindt en dat je ze op je website wil houden. Een goede 404 is een vangnet in je conversiepad en onderdeel van een uitgedachte gebruikerservaring.

Wat is jouw favoriete 404-pagina? Deel je links in de opmerkingen hieronder, zodat elke lezer jouw input als inspiratie kan gebruiken voor zijn eigen website!