Contentmarketing

8 belangrijke contentlessen die je van Google Maps kunt leren

0

Als freelance content expert / journalist reis ik graag. Ik krijg wel vaker de vraag hoe ik mijn reizen zo goed weet uit te kienen en waarom ik altijd weer de mooiste plekken weet te vinden. Dat komt omdat ik de ‘reiskrant’ Google Maps lees. Waarom zie ik Google Maps als reiskrant en welke contentlessen kun je hieruit halen? Waarom ben je op deze manier toekomstbestendig bezig met contentmarketing? Dat licht ik toe in dit artikel.

Eerder schreef ik twee artikelen over de kracht van journalistiek binnen contentmarketing. Ook in dit derde artikel uit de reeks onderstreep ik de kracht van journalistieke kwaliteiten binnen contentmarketing.

Wat is Google Maps?

Google Maps is de (voormalige) kaartendienst van Google, die inmiddels uitgegroeid is tot een actuele bundeling van de wereld om je heen op een x-moment en op een x-locatie. De slogan van het platform zelf is: “ontdek de wereld om je heen”. Google Maps is als startpunt voor mijn reizen hyper-relevant, actueel, eerlijk, verhalend en multimediaal. Hieronder beschrijf ik een aantal Google Maps-functionaliteiten die ik vaak inzet.

Navigatie en ov

Google Maps is voor mij de perfecte navigator. Maps laat niet alleen goed uitgestippelde routes zien op basis van hoe ik wil reizen, maar geeft ook realtime informatie over het openbaar vervoer in de buurt. Rondzeulen met een gekreukt flyertje van het hotel of de camping is dus al lang verleden tijd.

Verkennen

Op basis van de optie ‘verkennen’, leer ik de nieuwe buurt snel kennen. Wat is er te doen? Welke hotels, campings, winkeltjes, musea en restaurantjes zijn er? Maps geeft ook proactief de ‘best beoordeelde locaties’ weer op de kaart. Negen van de tien keer valt het inderdaad niet tegen en negen van de tien keer was ik er anders niet geweest. Omgekeerd is het makkelijk even gauw de reviews te checken als je voor een leuk uitziend restaurantje staat. Ik kan daarnaast ook verkennen op basis van hele specifieke wensen, zoals ‘Mexicaans restaurant in plaats x’ of ‘vintage winkel in plaats x’.

User generated content

Op Google Maps staat veel user generated content. Je kunt de nieuwste en vaak eerlijke foto’s en video’s van een locatie en omgeving zien, toegevoegd door gebruikers. Ook de functionaliteit Street View geeft een heel eerlijk beeld van de context waarin een locatie zich bevindt. Gaat het om een stinkerig achterafstraatje of een boulevard? Dat maakt nogal verschil in de beleving.

Reviews

Reviews zijn eigenlijk een vorm van mini-storytelling. Steeds meer mensen nemen de moeite een uitgebreid verhaaltje achter te laten over het bezoek aan een bepaalde locatie. Alhoewel iedereen met een andere bril naar een locatie kijkt, geven reviews voor mij vaak een eerlijker en completer beeld van de locatie dan hoe de locatie zichzelf presenteert.

Actualiteit

Google Maps biedt een ‘redactioneel’ gedeelte waarin een eigenaar van een locatie updates kan plaatsen. Maar ook in reviews van bezoekers staat (onbewust) vaak het meest actuele nieuws. Bijvoorbeeld: “Tegenover is net een leuk restaurantje geopend, moet je echt heen!”, “De droogtrommel is kapot” of “Die dame bij de receptie is echt een biatch”. Uit reviews kan ik meestal precies de informatie halen die ik nodig had – en waarvan de locatie vaak niet wist dat ik die op dat moment nodig had.

Verschillende opties

Ik krijg verschillende opties te zien als ik een locatie bekijk: website bezoeken, prijzen bekijken, menu bekijken, kosten bekijken en reviews lezen. Wat fijn! Ik moet niks, maar ik kan alles. Het voelt voor mij dus of ik in de lead ben van mijn eigen customer journey. Alhoewel Google Maps verdient aan advertenties, heb ik toch het idee: “Aan mij wordt lekker niets verkocht.”

De natuur wordt beoordeeld

Misschien raar, maar waar. Ook de natuur (bergen, parken, paden) is beoordeeld op Maps. Stel, je hebt twee uurtjes over en je moet kiezen tussen een onbekend strand ten Oosten of ten Westen van de locatie. Ik check gewoon de beoordelingen over beide stranden op Maps. Deze reviews zijn in 99% van de gevallen heel kloppend met mijn waarheid. Mogelijk omdat de natuur gewoon de natuur is. Je kunt er niet omheen en weinig andere (subjectieve) factoren spelen een rol. Maar goed, dat is een ander interessant topic.

Gepersonaliseerde reiskrant

Toen ik me voor dit artikel bewust ging verdiepen in Google Maps en wat er nog meer mogelijk is, zag ik dat er nog veel meer functionaliteiten zijn. Je kunt op Google Maps ook nog lijsten aanmaken met favorieten, proactief suggesties krijgen voor leuke plaatsen, favorieten volgen, bedrijven een bericht sturen en nog veel meer. Mijn reiskrant wordt daarmee ook nog eens steeds meer gepersonaliseerd.

Minder spontaan reizen?

Even een kleine afslag, want je zou kunnen zeggen dat reizen op deze manier aan spontaniteit verliest. Deels is dat natuurlijk ook zo, maar de voordelen van weinig tegenvallers, de mooiste plekken ontdekken en minder tijdverspilling, wegen daar voor mij wel tegenop. Want ja, ik ben ook nog van voor de tijd van Google Maps. Toen was het allemaal nog maar afwachten waar je terechtkwam. 😉

Welke contentlessen kun je uit Google Maps halen?

Nu je weet hoe ik Google Maps inzet en tot welk mooi resultaat dat voor bezoekers leidt, wil ik de link gaan leggen met contentmarketing. Welke contentlessen kun jij uit ‘reiskrant’ Google Maps trekken en hoe kun je deze zelf toepassen in je marketing? Dat licht ik hieronder toe.

1. Wees een thought leader

Ik ‘lees’ Google Maps op de locatie en op het moment dat ik eraan toe ben. Deze reiskrant is super actueel, hyper-relevant, eerlijk en de bron geeft (onder andere via reviews) een heel gedetailleerd antwoord op mijn vragen. Ik zie Google Maps dus als thought leader op het gebied van reizen en ga proactief naar dit platform als ik reisinformatie nodig heb.

2. Verdiep je oprecht in je klanten

Verdiep je oprecht in je klanten en leer ze kennen. Wat zouden ze allemaal willen weten over jouw product of dienst? Welke concurrenten zijn ze vast ook al tegengekomen? Wat voeg jij toe ten opzichte van hen? Hoe pas jij binnen jouw omgeving, context of landschap?

Denk hoe een bezoeker denkt en probeer in deze informatiebehoefte te voorzien. Als jij het niet vertelt, komt je lead of klant er op een andere manier wel achter. Je lead of klant is áltijd wijzer dan je denkt.

3. Wees eerlijk

Aansluitend op bovenstaande: wees eerlijk, want je klanten komen er anders links- of rechtsom wel achter. Als er vooraf al een discrepantie ontstaat tussen wat jij over jezelf vertelt en wat klanten over jou vertellen, ontstaat er een gevoel van onbetrouwbaarheid. Wat je juist moet willen, en daar kom ik verderop op terug, is vertrouwen opbouwen.

4. Publiceer reviews of cases

Klanten zijn je beste ambassadeurs en zij bieden onbewust verschillende perspectieven op jouw product/dienst. Vraag klanten reviews te schrijven over jouw product of publiceer ze zelf. In het laatste geval heb je natuurlijk iets meer regie over hoe je jouw minder sterke kanten formuleert.

5. Wees actueel

Vernieuw je content heel regelmatig. Geen actuele content is hetzelfde als achterstallig onderhoud. Geef idealiter de juiste info op het juiste moment in de juiste context. Is dit niet haalbaar? Communiceer dan in ieder geval helder en snel. Ga maar eens bij jezelf na: een partij die helder en snel communiceert, geef je al snel meer voorrang dan een trage partij met vage communicatie.

6. Structureer informatie goed

Structureer informatie goed. Pas structuur toe op je website, kennisbank, e-mails en in andere middelen. Zorg dat je snel en gemakkelijk antwoord kunt geven op waar mensen naar zoeken. Houd verschillende rubrieken aan. Dit is niet alleen handig voor de herkenbaarheid bij je bezoekers, het aanhouden van een structuur dwingt je ook content te blijven produceren binnen deze rubrieken en dat is een effectieve strategie.

7. Multimedia

Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. Denk dus multimediaal. Bied verschillende perspectieven op het product of de dienst. Denk bijvoorbeeld aan video’s, blogs, reviews of shorts. Zo bedien je de lezer op het juiste moment via het juiste kanaal, met de specifieke info én vanuit het perspectief waar iemand naar op zoek was.

8. Contentplatform versus website

Ook een van de belangrijke contentlessen, is: bied je een website waarop je je producten of diensten aanbiedt of ga je voor een contentplatform waarop je je klant bedient? Een website is vaak statisch, een contentplatform is dynamisch. Ik zie Google Maps daarom ook als een contentplatform en niet als een website.

Journalistieke kwaliteiten in content

Kortom: wees dus die thought leader. Probeer niet meteen iets te verkopen, maar zorg dat mensen naar je toe komen op het moment dat ze je nodig hebben. Zie je ook in hoeverre journalistieke kwaliteiten naar voren komen in bovenstaande contentlessen?

Denk aan snel kunnen publiceren, verschillende contentformats bieden, je oprecht verdiepen in de klant en op de hoogte zijn van de wereld en context om je heen. In mijn eerste artikel lees je meer over de oorspronkelijke kwaliteiten van de journalist. Het toepassen van deze kwaliteiten leidt gegarandeerd tot toekomstbestendige (content)marketing.

AI + pr

Tot slot: ook in het AI-tijdperk is bovenstaande een must. Je wil dat mensen je proactief kunnen vinden, maar ook dat Google en AI je aanhalen als bron voor relevante informatie. Google en AI laten straks geen websites meer zien, maar merken en thought leaders.

Ook pr wordt naar mijn mening (weer) belangrijker dan ooit. De focus van pr ligt immers op het verbeteren van je reputatie en via andere kanalen bouwen aan vertrouwen. Daardoor wordt het makkelijker een expertstatus te behalen. En je voelt ‘m al aankomen: ook binnen pr zijn journalistieke kwaliteiten uiteraard onmisbaar.

Mijn advies luidt dus wederom: word de krant van jouw business.