Online marketing

5 nieuwe AI features in Google Maps

0

Generative AI. We kunnen er niet meer omheen. Vooral bij Google roepen ze veel over generative AI. Stuk voor stuk komen er gave, nieuwe features binnen Google-producten. We weten inmiddels dat de zoekresultatenpagina op de schop gaat en dat we binnenkort advertenties kunnen maken met AI-technologie in Google Ads. En nu wordt AI ook toegepast in Google Maps. Er komen een paar leuke, nieuwe features aan dit jaar. In dit artikel licht ik vijf interessante features toe die mogelijk gemaakt zullen worden met AI.

Feature #1. Conversational Search

Zeg maar waar je naar op zoek bent in Google Maps en de large-language models (LLM) van Google zullen Maps data analyseren om passende suggesties te geven waar je naartoe kunt gaan. Dat zal binnenkort mogelijk zijn met de conversational Search-feature in Google Maps. Stel je voor dat je op zoek bent naar een hip koffietentje in Rotterdam. Je tikt in het zoekbalkje in Google Maps ‘hippe koffietent in Rotterdam.’ Binnen een paar seconden zul je allerlei suggesties hebben via Google Maps. Niet alleen dat, Google zal de resultaten zelfs voor kunnen sorteren in verschillende categorieën, zoals hoe duur het is, brunch-tenten, cafés, restaurants en meer. Er zullen voldoende foto’s en reviews getoond worden, zodat jij de beste keuze kunt maken. Wil je jouw zoekopdracht verder verfijnen? Geen probleem. Stel een vervolgvraag en Maps zal weer passende suggesties doen.

Nu is een zoekopdracht voor een koffietentje vrij concreet. Maar stel je voor dat je niet weet wat je moet doen. Je kan dan Google Maps ook veel bredere vragen stellen, zoals ‘wat te doen in Rotterdam op een regenachtige dag?’. Ook daar zullen voldoende suggesties voor gegenereerd worden.

Een oproep aan alle gebruikers van Google Maps: laat waardevolle reviews en foto’s achter op al die Google Bedrijfsprofielen in Maps. Zo help je de rest van de gemeenschap en AI weer om de beste suggesties te tonen voor andere gebruikers.

AI in Google Maps

Feature #2. Immersive view for Routes

Vorig jaar schreef ik een artikel over het Google Paris Live-evenement, waar Google onder andere Immersive View toelichtte. Met AR-technologie zou Google het mogelijk maken om jou een 3D-gevoel te geven dat je daadwerkelijk op een plaats bent die je wil bezoeken. Immersive View is nu steeds vaker te zien in Google Maps, ook in Nederland.

Een nieuwe feature binnen Immersive View is Immersive View for routes. Met deze feature kun je elke stap van je reis zien, voordat je er naartoe gaat. Dit wordt mogelijk voor rijden, fietsen of lopen. Immersive View voor routes zal ook in Amsterdam beschikbaar zijn in 2024.

Wil je van Amsterdam Centraal naar het Rijksmuseum lopen? Vraag dan de route op binnen Google Maps, tik op Immersive view en de route zal in 3D getoond worden. Je kunt elke afslag mentaal voorbereiden. Ook zal Google het verkeer en de weersomstandigheden in kunnen schatten, afhankelijk van wanneer je van plan bent te vertrekken.

Google heeft ook bekendgemaakt dat in sommige steden indoor Live View zal worden gelanceerd, zodat je ook binnen gebouwen of in het openbaar vervoer het dichtstbijzijnde toilet of parkeergarage kunt vinden.

indoor immersive view

Feature #3. Geavanceerde navigatie

Gebruik jij Google Maps voor navigatie onderweg? Ik wel. En 100 miljoen anderen ook. Ik vind het fijn dat Google Maps kan laten zien waar er een ongeluk is geweest en waar ik in de file sta. In de nabije toekomst zal Google Maps navigatie weer een upgrade krijgen. Google claimt dat de navigatie straks het volgende zal kunnen doen:

  • Een realistischere weergave van de omgeving. De kleuren zullen worden geüpdatet en de gebouwen zullen er realistischer uitzien.
  • Op snelwegen zullen complexe verkeerssituaties duidelijker gemaakt worden. Bijvoorbeeld, als je de afrit moet hebben, zal het duidelijker worden hoeveel banen je naar rechts moet gaan.
  • In Europa zullen de snelheidslimieten ook duidelijker worden. Heb je het bord gemist op de weg? Dan zal Google Maps het voor je weergeven. Dit gebeurt nu al een beetje, maar soms heeft Google het ook mis. Dit wordt geüpdatet.

Feature #4. Meer informatie over elektrisch opladen

Ben je vaak onderweg met een elektrische auto? Dan zul je vast weleens een keertje gestrest achter het stuur hebben gezeten. Wanneer is het volgende laadpunt? Zeker als je op vakantie bent, is dit wel fijn om te weten. Google Maps zal in de toekomst meer informatie tonen over oplaadpunten, zoals of het oplaadpunt geschikt is voor jouw auto, of het een snelle of langzame oplaadpunt is en wanneer een oplaadpunt buiten werking is.

Oplaadpunten voor elektrische auto's

Feature #5. Lens in Maps

Ben je op een onbekende plek en weet je de weg niet? Geen probleem, met Lens in Maps (eerder Search with Live View genoemd) kun je straks makkelijker de weg vinden. Lens in Maps zal AI en augmented reality gebruiken om je te helpen oriënteren.

In de toekomst tik je dus makkelijk op het Lens-icoontje in de zoekbalk en til je telefoon op. Laat zien waar je bent en krijg informatie over nabijgelegen openbaarvervoer-stations, restaurants, winkels en meer. Combineer dit met Immersive View for routes en je weet altijd waar je bent en wat er in jouw omgeving te beleven is.

Wat is jouw favoriete nieuwe feature?

Er zijn veel nieuwe updates aangekondigd. Ik gebruik Google Maps veel en ik ben erg enthousiast over de toekomstige mogelijkheden. Persoonlijk vind ik de conversational Search-feature de mooiste toevoeging. Als ik een uitje wil plannen met vriendinnen, lees ik tegenwoordig veel artikelen om een aantal passende suggesties te kunnen opperen. Met conversational Search wordt dit proces een stuk simpeler en sneller. Helaas moeten we in Europa nog even wachten tot we gebruik mogen maken van conversational Search. Eerst wordt dit gelanceerd onder Local Guides in de Verenigde Staten.

De andere features zullen hopelijk wat sneller op de Nederlandse markt komen. Het is in ieder geval bekend dat Google Immersive View for routes ook in Amsterdam lanceert. Dus houd een oogje open binnen Google Maps. AI maakt het gebruik van het platform weer een stuk interessanter.