SEO

AI-updates van Google: Bard, vernieuwde zoekresultatenpagina & meer

0

We zien Google, Microsoft, OpenAI en andere techgiganten dit jaar veel AI-functionaliteiten uitrollen. Niet alleen ons dagelijks leven wordt hierdoor beïnvloed, maar ook (online) marketingwerkzaamheden worden anders. Op 10 mei vond het Google I/O-evenement plaats waar Google weer nieuwe functionaliteiten en producten presenteerde. In dit artikel zet ik de highlights op een rijtje. Een ding was al snel duidelijk – AI is trending!

1. Generatieve AI

Google geeft al jaren aan dat het haar missie is om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Google is er om de gebruiker zo efficiënt en snel mogelijk te voorzien van een goed, betrouwbaar antwoord. En dat blijkt maar weer met de nieuwste update voor de zoekresultatenpagina (SERP). Via generative AI kunnen we verwachten dat Google in de zoekmachine direct antwoord geeft op jouw zoekopdracht met belangrijke informatie. Daaronder komen ook een paar linkjes naar websites waar je meer informatie kunt vinden over het onderwerp. Omdat er al direct antwoord wordt gegeven in de SERP, zal je minder vaak door hoeven klikken op een zoekresultaat die naar een website leidt.

generative AI

Generative AI met vervolgvraag-functionaliteit

Daarnaast zal Google onderaan de generative AI-snapshot een button vertonen met de optie om een vervolgvraag te stellen. In dit rijtje worden ook andere veel gestelde vragen getoond. Klik je op deze optie, dan ga je direct naar een nieuwe “conversational mode”, waar je kunt chatten met Google.

Een andere feature binnen generative AI heeft te maken met online shoppen. Google zal je ook helpen met het sneller maken van een beslissing tijdens jouw online aankoopproces. Stel, je bent op zoek naar een product, dan kun je een vraag stellen zoals “wat is de beste fiets voor een rit van 10km?”. Dan zal Google jou advies geven via de generative AI-snapshot. Daaraan gekoppeld zal het systeem ook Shopping-advertenties tonen met verschillende opties voor fietsen. Zo geeft Google in één klap antwoord op jouw vraag en kun je snel bestellen.

Generatieve AI-shopping met zoekopdracht voor fietsen.

Generative AI shopping-ervaring (bron: Google)

Bekijk deze video om generatieve AI in search in actie te zien:

Accepteer cookies

2. Bard

We komen de laatste maanden steeds meer te weten over Bard. De tool is een direct antwoord op de populaire tool ChatGPT van OpenAI. Het grote verschil lijkt tot nu toe dat Bard veel zakelijker is en puur informatief antwoord geeft op jouw vraag, terwijl ChatGPT leukere teksten kan schrijven. Het voordeel bij Bard is dat de bron wordt vermeld. Dat doet ChatGPT nog niet.

Tijdens het Google I/O-evenement werd bekend dat Bard breed uitgerold wordt en snel beschikbaar zal zijn in 180+ landen in het Engels. Dus ook in Nederland! In de Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk was Bard overigens al uitgerold.

Bard krijgt ook een update en zal visueler worden door een toekomstige integratie met Google Lens. Dat betekent dat je met afbeeldingen je vraag kunt stellen en ook dat Bard antwoord kan geven met afbeeldingen.

3. AI-integraties in producten van Google

Naast de grote veranderingen in search laat Google tijdens dit soort evenementen ook leuke updates zien van haar producten. Die worden namelijk ook slimmer met AI. Een paar leuke functies die je voorbij zult zien komen zijn:

  • “Help me write”-functie van Gmail

Met deze functionaliteit zal AI een hele e-mail voor je kunnen schrijven! Je hoeft alleen maar aan te geven wat je ongeveer wil zeggen in de e-mail (de details). Google zal verder de mail typen met de context van voorgaand mailverkeer.

  • Immersive View voor routes in Google Maps

Bekijk jouw gehele route voordat je op reis gaat. Of je nu moet wandelen, fietsen of rijden – je kunt je route al helemaal verkennen zodat je beter weet wat jou allemaal te wachten staat onderweg.

  • Magic eraser voor Google Photos

Met de magic eraser zul je veel makkelijker en professioneler jouw foto’s kunnen editen. Je kunt bijvoorbeeld objecten verplaatsen, de lucht aanpassen en veel meer. Zo hoef je niet altijd in 1 keer de perfecte foto te maken.

 

Magic eraser inzetten om mensen te verwijderen uit foto.

Magic eraser in Google Photos (bron: Google)

Effect op online marketing?

Als online marketeer vind ik het goed om te beseffen wat voor effect deze nieuwe updates zullen hebben op mijn werkzaamheden. Zoals altijd zullen de nieuwe features effect hebben op SEA en SEO. Ik houd vol dat het nog steeds belangrijk is om vindbaar te zijn op Google – de grootste zoekmachine in Nederland.

Voor SEO verwacht ik dat het steeds belangrijker wordt om goede content op je website te hebben. De content moet op een duidelijke, gestructureerde manier opgebouwd zijn. Hiermee voed je de zoekmachine. Maar omdat er al direct antwoord gegeven wordt in de SERP, verwacht ik wel dat er minder sessies zullen komen uit de organische Google-zoekresultaten.

Met Bard verwacht ik ook een algemene daling te zien in het aantal klikken en doorklikpercentage op tekstadvertenties in de SERP. Als je via Bard al direct je antwoord vindt, dan heeft het weinig zin om nog een zoekopdracht uit te voeren via Google zoekresultaten ter bevestiging. De bron wordt immers ook door Bard gedeeld.

De bovengenoemde nieuwe functies van de Google producten zijn leuke toevoegingen voor het dagelijkse leven. Ik verwacht geen mega effect op online marketingwerkzaamheden hierdoor. Wel verwacht ik dat marketingprofessionals zonder design- of specifieke Photoshop-ervaring nu veel beter uit de voeten kunnen met de magic eraser. Je kunt bijvoorbeeld foto’s sneller bewerken om te gebruiken in advertenties. Ook kan ik me voorstellen dat de immersiveroutes-ervaring op termijn ook ruimte zal bieden voor een integratie met (lokale) Google Maps-advertenties.

Wat heeft Google nog meer in petto? Op 23 mei vindt het jaarlijkse evenement Google Marketing Live plaats. Hier zal Google dieper op de innovaties voor Google Ads ingaan. Ik verwacht dat AI hier ook een hot topic zal zijn…