Content

Slimme contentprofessionals maken gebruik van de échte belofte van AI

0

Content produceren kan steeds sneller en goedkoper. De slimme B2B-contentprofessional maakt daarom handig gebruik van AI-productivitytools, maar gebruikt AI vooral voor het uitvergroten van onderscheidende, menselijke kwaliteiten: ervaring, expertise, authenticiteit én originaliteit.

De komst van disruptieve technologie markeert vaak ook het einde van een tijdperk. De snelle opmars van GenAI betekent bijvoorbeeld ook de nekslag voor voorspelbare keyword-content. Websites met een jarenlang succesvolle SEO-strategie zien hun traffic opeens verdampen.

Heb je niets bijzonders te melden aan jouw doelgroep? Dan verdwijnt jouw content steeds vaker linea recta in de digitale vergeetput. In de content van de toekomst staan mensen met hun onderscheidende kwaliteiten en behoeftes altijd centraal. Google noemt dat: people-first content.

Creëer onderscheidende waarde

Met de hete adem van AI-gedreven zoekmachines in de nek, werkt Google keihard aan het relevanter maken van zijn zoekresultaten. De Core Update in maart 2024 onderstreept daarom nogmaals het belang van E-E-A-T: Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness.

Kort samengevat: Google focust op hoogwaardige informatie die is geproduceerd door bewezen (ervarings)deskundigen. Informatie zonder een duidelijk (h)erkenbare afzender is een inwisselbare commodity. Wie niet wil verdwijnen in de lawine van inwisselbare content, laadt zijn merk én content daarom met herkenbare menselijke meerwaarde.

Stel de cruciale vragen

Merken die hun menselijke meerwaarde in de spotlights willen plaatsen, moeten eerst terug naar de basis: Wie zijn wij dan wel precies? Waarom doen we wat we doen? En waarom doen wij dat beter dan de rest? Dit zijn cruciale vragen, die te vaak op de achtergrond raken in de waan van de dag.

Digitale sparringpartners, als ChatGPT of Perplexity, helpen je met het selecteren van een passend framework. Ze leveren ook input – over jouw doelgroep, markt en geschikte kanalen – die het uitwerken van bijvoorbeeld een SWOT-analyse of een Value Proposition Canvas veel makkelijker kan maken.

Onderscheid met ronkende statements

Je digitale sparringpartner helpt je ook met het vervolg: helder en duidelijk uitgeschreven merkwaardes, of een strategie die niet bol staat van buzzwords (AI anyone?). Plus een messcherp uitgewerkte waardepropositie met aanvullende statements die jou van de massa onderscheiden.

Natuurlijk is je digitale sparringpartner geen magische marketingmachine. De waarde van de output staat of valt met de kwaliteit van jouw input. De behoeftes van je doelgroep zijn ook hier uiteraard leidend. Helaas praten veel marketeers (te) weinig met klanten en gaat ChatGPT dat (voorlopig) ook niet doen.

Dit is typisch een onderdeel waar menselijke expertise het verschil maakt. Laat jouw klanten én je eigen experts daarom regelmatig ondervragen door een ervaren interviewer. Eentje die, waar nodig, relevante vervolgvragen kan stellen. Juist in die vervolgvragen zitten immers vaak de echte pareltjes.

Vermijd inspiratieloze lijstjes

Een logische insteek voor deze interviews is de productie van klantcases. Ondervraag jouw klanten daarbij bijvoorbeeld ook over interessante technologische- en marktontwikkelingen. Welke kansen en uitdagingen zien zij in de toekomst, en welke bijdrage kun jij daar mogelijk aan leveren?

Presenteer de resulterende inzichten op toegankelijke wijze aan al je klantgerichte medewerkers. Helaas zijn veel buyer persona’s of ideal customer profiles redelijk voorspelbare lijstjes. Gelukkig kan je digitale sparringpartner je helpen om die inspiratieloze profielen echte diepte te geven.

Lijstjes maken bron: Vector Stock Pro / Shutterstock

Ontwikkel je topical authority

Als je als merk relevant wil blijven voor je klanten, praat je over de onderwerpen die zij belangrijk vinden. Als je dat consistent doet, ontwikkel je topical authority. Kort gezegd is dat de status van vertrouwde kennisbron op een voor jouw klanten belangrijk onderwerp binnen jouw vakgebied.

Een digitale sparringpartner is hierbij nú al onmisbaar. Die vat interessante rapporten, longreads en andere publicaties in een handomdraai voor je samen. Het reikt je binnen luttele seconden een gedegen expert opinion aan en het voorziet nieuwe ontwikkelingen moeiteloos van relevante context.

Gebruik een pillar page & content clusters

Het messcherp afbakenen van de juiste topics is cruciaal in dit nieuwe AI-tijdperk. Plan en organiseer jouw content daarom in heldere topic clusters. Gebruik ook hier jouw klant- en eigen expertkennis als uitgangspunt, en laat je digitale sparringpartner de clusters verder uitwerken.

Organiseer de content op je website volgens dezelfde opzet. Met behulp van een pillar page en een strakke interne linkstructuur breng je alle informatie overzichtelijk samen. Zo ziet jouw doelgroep, én de nieuwe generatie zoekmachines, in één oogopslag de meerwaarde van jouw ervaring en expertise.

Wees een originele denker

Ervaring en expertise zijn onmisbare bestanddelen voor een succesvolle contentstrategie. Écht onderscheidende content voegt echter altijd iets bijzonders toe. Nu de contentproductie en ‘recycling’ rond elke denkbare expertise explodeert, is dat direct ook een van de lastigste uitdagingen.

In dit nieuwe AI-tijdperk verschuiven de spotlights daarom naar originele denkers: mensen die in staat zijn om op nieuwe manieren naar onze wereld en ons vakgebied te kijken. Je digitale sparringpartner is een rijke potentiële bron van kansrijke nieuwe perspectieven en invalshoeken.

Stap over de expertise bias

Expertise heeft de vervelende gewoonte om je af te sluiten voor interessante, nieuwe perspectieven. Je digitale partner kan je helpen over deze expertise bias heen te stappen. Brainstorm 1-op-1 of voeg een bijna oneindig aantal virtuele experts toe in een electronic brainstorm.

Dankzij de input van jouw digitale sparringpartner zie je opeens patronen, correlaties of prille, nieuwe trends die voor jouw menselijk oog onzichtbaar waren. Of juist een inspirerende helikopterview van het ‘grotere plaatje’. Vanuit een gezichtspunt die je anders misschien nooit had overwogen.

Prikkel je brein met creativiteit

Prikkel en ontwikkel je flexibele brein met behulp van geschreven informatie, of bijvoorbeeld met visualisatie. Om inspiratie op te doen, vroegen innovatieve designers Midjourney bijvoorbeeld om het beeld bij deze post te produceren als ‘kruisbestuiving’ tussen een vlinder en een olifant.

Een digitale sparringpartner die jouw creativiteit en verbeeldingskracht stimuleert? Zeker! Tijdens een recente test onder 2.700 studenten voegde de Universiteit van Montana acht door ChatGPT ingevulde Torrance Tests toe. Alle acht tests eindigden in de top 1 procent van originele denkers.

AI biedt cognitieve flexibiliteit

De mogelijkheden zijn even rekbaar als jouw cognitieve flexibiliteit. Tijdens onderzoek door de Erasmus Universiteit ontwikkelden studenten die veel met ChatGPT werkten hun kritische, reflectieve en creatieve denkvermogen sneller, en schakelden ze makkelijker tussen denkprocessen en strategieën.

Zo gebruiken de studenten hun digitale sparringpartner dus om sneller tot waardevolle nieuwe inzichten te komen. Slimme contentprofessionals doen hetzelfde. De échte belofte van AI is immers die van het vergrootglas voor onderscheidende menselijke kwaliteiten en veelbelovende nieuwe perspectieven.