Verdieping

Vergeet specialist en generalist: word een onmisbare marketing-multispecialist

0

Specialisten en generalisten zien hun rollen veranderen. Is er nog baanzekerheid? Niet per se! In deze turbulente tijden is het slim om jezelf opnieuw uit te vinden als een veelzijdige professional die AI inzet om zowel breedte als diepte te bereiken. Ik leg je uit hoe je met de juiste tools en kennis een onmisbare marketing-multispecialist wordt.

Specialisten vs. generalisten

In de marketingwereld spreken we vaak over specialisten en generalisten. Specialisten zijn experts in bijvoorbeeld SEO, social media of e-mailmarketing. Generalisten hebben daarentegen een brede kennis van marketing en kunnen verschillende taken uitvoeren.

Wat onderscheidt je als specialist?

De komst van AI bedreigt de rol van specialisten. Met toegang tot AI-tools kunnen zelfs niet-experts goede resultaten behalen. Een ongeoefende schrijver kan met AI een overtuigende blogpost over SEO schrijven. Specialisten onderscheiden zich door de extra 10% diepgaande kennis en vakspecifieke nuances die ze kunnen toevoegen.

Maar de vraag is: hoeveel is die extra 10% waard voor bedrijven? Moeten ze een dure specialist inhuren of kunnen ze volstaan met een goedkope AI-oplossing die 90% van de kwaliteit levert?

Ook generalisten moeten bijbenen

Net als specialisten staan ook generalisten voor uitdagingen door AI. Hun kracht lag altijd in hun brede maar oppervlakkige kennis van veel marketinggebieden. Met AI kunnen junioren echter snel specialistische kennis opstapelen. Generalisten die geen AI gebruiken, lopen het risico inefficiënt en minder goed te zijn dan concurrenten die dat wel doen.

Neem het schrijven van een artikel als voorbeeld. Een generalist kan een basistekst schrijven, maar specialisten gebruiken frameworks zoals het PAS-model voor de tekst en het FOR WHO/SO THAT-model voor de titel. Het resultaat van de specialist is dus kwalitatief sterker.

Als generalist kun je specialistische kennis opdoen door je te verdiepen in schrijfprincipes en frameworks. Met deze kennis kun je AI effectief gebruiken om dezelfde kwaliteit te leveren als een specialist. Door AI de juiste richtlijnen en frameworks mee te geven, kun je als generalist het specialistenniveau dicht benaderen.

De opkomst van de multispecialist

De oplossing zit ‘m in marketing-multispecialisten. Dit zijn generalisten die AI inzetten om zich in meerdere vakgebieden als specialist te kunnen gedragen en die zich middels automation schaalbaar maken.

Waar specialisten diepgravende kennis hebben van één vakgebied, putten multispecialisten slim uit bestaande theorieën, frameworks en principes over verschillende domeinen. Met AI kunnen zij op een zeer hoog niveau presteren in verschillende specialismen. Dit maakt hen veelzijdige allrounders.

Uiteraard zullen de meest vooraanstaande specialisten zich blijven onderscheiden door die laatste 10% diepgaande expertise, wat AI niet kan. Veel werkgevers zijn echter meer dan tevreden met een multispecialist die 90% topkwaliteit levert op diverse terreinen. Specialisten blijven onmisbaar door nieuwe concepten en frameworks te ontwikkelen.

Word een marketing multispecialist bron: Net Vector / Shutterstock

Word een multispecialist in 3 stappen:

Stap 1: fundamentele frameworks

Als marketing-multispecialist draait alles om het gebruiken van de juiste frameworks. Als je begrijpt hoe een topresultaat ontstaat, kun je AI aansturen om dit proces te herhalen. Het begint dus met grondige kennis van de belangrijkste fundamentele frameworks en theorieën binnen verschillende marketingdisciplines.

Twee cruciale gebieden om mee te starten zijn:

  1. Copywriting: dit is een van de belangrijkste en meest onderschatte vaardigheden voor marketeers. Sterke teksten helpen je overal, van e-mails tot advertenties.
  2. Klantkennis & beïnvloedingsprincipes: marketing draait om één ding – hoe goed ken jij je klant en hoe overtuig je hen? Er zijn ontelbare frameworks voor klantonderzoek, gedragsbeïnvloeding en meer. Eenmaal beheerst, kun je deze kennis doorgeven aan AI voor maximaal effect.

💡 Tip: gebruik de 80/20-regel. Als je nog niets van een specialisme weet, leer je veel in korte tijd. Ga door tot je 80% beheerst en begin dan aan een nieuwe vaardigheid. De laatste 20% is voor de echte specialisten. Specialisten willen meerdere vaardigheden stapelen.

Stap 2: zet AI voor je aan het werk

Nu je de fundamentele frameworks kent, is het tijd om AI-tools effectief te gebruiken. Als marketing-multispecialist is dit je geheime wapen om vakkennis in de praktijk te brengen.

Ontwikkel een goed begrip van hoe AI in de basis werkt, welke tools en platforms er zijn en hoe je ze strategisch kunt benutten voor verschillende taken. Met de juiste vaardigheden kun je AI optimaal aansturen voor specialistische output..

Waar begin je? Drie aanraders om je snel op weg te helpen:

  1. AI voor Iedereen van Andrew Ng
  2. Introduction to Generative AI van Google
  3. What Is Generative AI? van LinkedIn

Stap 3: automatiseren en schalen

Je bent lekker bezig! AI is voor je aan het werk om met de juiste frameworks specialistische output te produceren. In de tijd die over is, ben jij nieuwe specialismen aan het leren om de ultieme marketing-multispecialist te worden.

Er komt een moment dat je dag vol is met handmatige taken. Hier komt automatisering om de hoek kijken. Veel taken kunnen namelijk letterlijk uit handen genomen worden door ze weg te automatiseren. Met één druk op de knop maak ik rapportages die voor 90% klaar zijn, of zet ik een artikel om in meerdere LinkedIn-posts en voeg nieuwe ideeën automatisch toe aan de lijst.

Het beste van allemaal? Hier hoef je niet voor te coderen.

Klinkt allemaal complex, is het niet. De twee bekendste tools om dit mee te doen, zijn Zapier en Make.

  • Zapier is ideaal voor gebruikers die snel en makkelijk eenvoudige automatiseringen willen opzetten, met een breed scala aan ondersteunde apps en een gebruiksvriendelijke interface.
  • Make is beter geschikt voor gebruikers die behoefte hebben aan meer geavanceerde en complexe automatiseringen, met een flexibelere prijsstructuur en krachtige functionaliteiten.

Als je zoveel mogelijk handmatige taken automatiseert, kun je jezelf echt gaan schalen.

Deze stappen kun je zetten

Het is duidelijk dat het vermogen om AI te benutten, en zich aan te passen aan nieuwe technologieën, essentieel is voor het succes van marketeers in de huidige dynamische omgeving.

Daarom is het belangrijk om jezelf te ontwikkelen en AI en automatisering te integreren in je werkwijze.

Hier zijn de volgende stappen die je kunt nemen:

  1. Begrijp en gebruik fundamentele marketingframeworks.
  2. Leer effectieve inzet van AI-tools, zoals de aanbevolen cursussen en platforms.
  3. Automatiseer repetitieve taken met tools zoals Zapier en Make.

Door deze stappen te volgen, zul je jezelf positioneren als een onmisbare, veelzijdige professional die in staat is om hoogwaardige resultaten te leveren in verschillende marketingdisciplines.