Dé PR-trends in 2025: authenticiteit, positiviteit & meer
We gaan richting 2025, en dat betekent dat het tijd is om terug te blikken én vooruit te kijken. Wat zijn de belangrijkste journalistieke principes voor het komende jaar, en hoe verschillen deze van de PR-trends van 2024? In dit artikel deel ik de PR-trends die organisaties kunnen helpen hun PR-strategieën effectief in te zetten.
Data
Tegenwoordig hebben we veel te maken met information overload en fake news, en juist nu groeit de behoefte aan nieuws dat op de waarheid gebaseerd is. Maar hoe verbind je data en betrouwbaarheid in een PR-strategie? Data-analyse en storytelling met feiten vormen de kern van hedendaagse PR. In de recente Covid-pandemie was er bijvoorbeeld veel misinformatie, zoals verkeerde cijfers en rapporten zonder bronvermelding. Dergelijke situaties laten zien hoe belangrijk het is om informatie te staven met verifieerbare data.
Door cijfers uit betrouwbare onderzoeken, klantdata, en zelfs interne bedrijfsdata te gebruiken, geef je journalisten een stevige basis om op te vertrouwen. Maak gebruik van openbare bronnen zoals CBS of branche-organisaties en vermeld duidelijk hoe je de data hebt verzameld. Door zelf data te verzamelen, zoals een klantenonderzoek, vergroot je de geloofwaardigheid en versterk je je eigen autoriteit in de markt.
Authenticiteit
Greenwashing, pinkwashing, en andere vormen van washing zijn geen onbekende praktijken meer. Organisaties hebben de neiging om stelling te nemen in maatschappelijke kwesties, maar als dit niet aansluit bij hun kernwaarden, voelen consumenten dat haarfijn aan. Consumenten en journalisten prikken sneller door neppe betrokkenheid heen, wat uiteindelijk schadelijk kan zijn voor het merkimago. Kijk bijvoorbeeld naar organisaties die duurzaamheid claimen, maar ondertussen nauwelijks actie ondernemen. Dit wekt niet alleen irritatie op, maar kan de merkwaarde ook flink schaden.
Door te communiceren vanuit je kernwaarden en consistent te blijven, creëer je vertrouwen. Vraag jezelf af: hoe draag ik bij aan deze boodschap en hoe resoneert dit met wat ons merk uniek maakt? Door authenticiteit als kernwaarde van je PR-strategie te maken, creëer je duurzame connecties met je doelgroep.
Persoonlijkheid
Journalisten merken dat nieuwsconsumenten steeds vaker zoeken naar herkenbare en persoonlijke verhalen, wat vaak in weekendbijlagen terugkomt. Zo brengen kranten zoals De Volkskrant en NRC in hun bijlagen reportages die dieper ingaan op de impact van maatschappelijke ontwikkelingen. Dit soort verhalen creëren een emotionele connectie en maken complexe thema’s toegankelijker.
Organisaties kunnen inspelen op deze trend door meer persoonlijke verhalen te delen, zoals klantverhalen of verhalen over het team. Neem als voorbeeld het verhaal van Tony’s Chocolonely, waarin het merk persoonlijke verhalen deelt over hun cacao-boeren, wat hun missie voor eerlijke chocolade tastbaar maakt. Dit soort verhalen helpen lezers niet alleen om zich meer verbonden te voelen met het nieuws, maar versterken ook de band met jouw merk.
Positiviteit
De behoefte aan een positieve insteek in verhalen groeit. Vooral nu, wanneer negatief nieuws vaak domineert. Denk bijvoorbeeld aan media-aandacht voor oplossingen tijdens crises, zoals innovaties tijdens de pandemie. Positieve verhalen bieden niet alleen hoop, maar zorgen er ook voor dat de doelgroep zich gewaardeerd voelt en geven je merk een menselijk gezicht.
Organisaties kunnen deze trend toepassen door niet alleen problemen te benoemen, maar ook te benadrukken hoe hun producten of diensten bijdragen aan positieve veranderingen. Laat in persberichten bijvoorbeeld niet alleen cijfers zien, maar ook wat er op een positieve manier verandert voor klanten. Deze invalshoek geeft de PR-strategie een vernieuwende en optimistische laag.
LinkedIn thought leadership
LinkedIn is hét platform waar journalisten tegenwoordig op zoek gaan naar experts, en met reden. Door hashtags en zoekwoorden kunnen journalisten snel de juiste bronnen vinden. Organisaties en ondernemers die regelmatig waardevolle inzichten delen op LinkedIn vergroten hun kans om op te vallen.
Als je thought leadership wilt claimen, kun je de volgende handvatten gebruiken:
- Formule voor een sterke LinkedIn-post: start met een pakkende titel of vraag die de aandacht trekt. Deel vervolgens je inzicht of kennis over het onderwerp, en sluit af met een oproep tot actie of een vraag aan je volgers.
- Gebruik van hashtags: kies relevante hashtags zoals #duurzaamheid of #innovatie en kijk welke hashtags binnen jouw vakgebied populair zijn.
- Do’s en don’ts bij reacties: geef inhoudelijke feedback in de reacties en vermijd zelfpromotie. Het gaat erom dat je jouw expertise laat zien door constructieve bijdragen.
PR met karakter
In 2025 ligt de focus van de PR-trends nóg meer op oprechte communicatie, met feiten die passen bij de kernwaarden van een organisatie. Ook het persoonlijke aspect zal steeds belangrijker worden. Deze PR-trends bieden volop kansen voor organisaties om niet alleen zichtbaar te zijn, maar om ook een betekenisvolle band op te bouwen met hun publiek.