Social search versus Google: zo verandert ons zoekgedrag
Betrap je jezelf er ook steeds vaker op dat je een socialmedia-app opent om iets op te zoeken, en minder vaak Google gebruikt zoals je dat vroeger deed? Denk bijvoorbeeld aan het menu van een café, een viral video die het gespreksonderwerp van de dag is op kantoor, of een BN’er waarvan je zeker wil weten dat je haar op straat hebt gezien. Het menu vind je eenvoudig tussen de Instagram Highlights op het account van het café, de zoekterm van de viral video staat door het hoge zoekvolume al tussen de populaire zoektermen op TikTok en je herkent de BN’er bij het zien van haar meest recente Instagram-post.
Het gebruik van social media als zoekmachine noem je social search. Wat is dan het verschil tussen social search en Google Search? Werken ze hetzelfde, of zijn ze juist complementair?
Zoekgedrag over de jaren heen
Ons zoekgedrag verandert met het jaar. Vroeger gebruikten we een encyclopedie om informatie op te zoeken. In de jaren ‘90 vond de verschuiving plaats naar de eerste zoekmachines zoals Google en AltaVista. Deze technologische vooruitgang heeft niet alleen de snelheid waarmee we informatie vinden drastisch veranderd, maar ook ons zoekgedrag beïnvloed. Inmiddels leven we in een tijdperk waarin een groot deel van Gen Z voor het vinden van een antwoord op een bepaalde vraag liever gebruikmaakt van de zoekfunctie van TikTok of Instagram dan Google. En dat is niet gek.
Veel socialmedia-platforms bieden short-form content die snel en visueel antwoord geeft op de brandende vraag waarvoor we onze smartphone erbij pakken. Wil je weten wat het recept is voor een klassieke spaghetti carbonara, maar ben je niet zo’n ster in de keuken? Dan vind je met de zoekopdracht ‘spaghetti carbonara recipe’ via Instagram of TikTok binnen enkele seconden een video met uitgebreide instructies en het volledige recept in de caption. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om het recept via Google te zoeken en een van de zoekresultaten aan te klikken. Maar wellicht voelt het persoonlijker en authentieker om het recept van een tastbaar persoon te koken, terwijl je stap voor stap ziet hoe je het gerecht bereidt.
Werkt social search hetzelfde als Google Search?
Nee, social search en Google Search werken niet op dezelfde manier en dit zal hoogstwaarschijnlijk ook nooit zo zijn. Google toont zoekresultaten gebaseerd op algoritmes die webpagina’s indexeren. Om dit algoritme op te bouwen, kijkt Google naar relevantie, zoekwoorden, backlinks en pagina-autoriteit. De online marketing strategie ‘SEO’ wordt door bedrijven ingezet om de organische vindbaarheid te verhogen. De strategie SEA maakt gebruik van betaalde advertenties om de zichtbaarheid in de zoekresultaten te vergroten.
De verschillen tussen social en Search
Om nog dieper in te gaan op de verschillen tussen het gebruik van social en Search, leg ik je uit hoe de psychologie hierachter werkt. Over het algemeen kun je social en Search als elkaars tegenpolen zien. Niemand gaat zonder een plan of intentie naar Google om alleen te scrollen, terwijl social hier wel voor is gemaakt. Google geeft antwoord en kan voldoen aan eventuele verwachtingen, terwijl social juist onverwacht is en zelfs verschillende emoties op kan roepen.
Als het gaat om betaald targetten, weet je bij Search precies waar een gebruiker naar op zoek is, wat bij social niet het geval is. Hier weet je enkel wie de gebruiker ongeveer is. Pagina’s die binnen de zoekmachines goed ranken blijven jaren zichtbaar en genereren constant verkeer, terwijl posts op social media vanwege algoritmes niet lang goed zichtbaar blijven. Tot slot is de kans op conversies groter bij Search dan bij social. In dat opzicht is social namelijk meer interessant voor het genereren van merk- of naamsbekendheid, mits je dit bij kunt houden.
Social search op TikTok
Social search, ook wel social SEO genoemd, toont bijvoorbeeld op TikTok juist zoekresultaten gebaseerd op de content zelf, zoekwoorden, interacties én jouw gepersonaliseerde algoritmes. Hoe TikTok bepaalt of een bepaalde video goed wordt getoond of niet? Je kunt hier al op inspelen door zoekwoorden hardop te noemen in de video, of de zoekwoorden in de caption als losse woorden of als een hashtag gebruiken.
Dit kan namelijk al veel invloed hebben op de zichtbaarheid. Maar onthoud ook: hoe meer interacties een video heeft, hoe waarschijnlijker het is dat deze video bovenaan de zoekresultaten staat. Wil je weten welke zoekwoorden trending zijn op dit platform en wat de zoekvolumes zijn? Een tip: maak eens gebruik van de zoekwoordplanner van TikTok.
Algoritmes van socialmedia-kanalen
Nog een ander interessant feitje over hoe algoritmes werken op socialmedia-kanalen zoals TikTok. Ben je een TikTok-gebruiker? Misschien kun je je herinneren dat je Voor jou-pagina op TikTok er anders uitzag toen je de app voor het eerst gebruikte. Deze gepersonaliseerde pagina staat nu vol met video’s die voor jou relevant zijn.
TikTok bepaalt dat specifieke content voor jou relevant is als je met een post interactie hebt door het te liken, reageren, delen of als bladwijzer toevoegt. Bekijk je graag posts over een niche onderwerp? Dan pikt het algoritme dit ook op. Ook op YouTube, X en bij Instagram Reels en YouTube Shorts is dit het geval. De aanbevolen posts en video’s passen zich aan aan voorheen bekeken content, de kanalen en accounts die je volgt en je zoekgeschiedenis.
Hoe ziet de toekomst van TikTok-SEO eruit?
Maar hoe ziet de toekomst van TikTok-SEO er dan uit? Ondanks de verbeteringen van de zoekfunctie, loopt TikTok nog ver achter op Google. En is TikTok überhaupt wel betrouwbaar als zoekmachine? Wanneer je Google vergelijkt met TikTok is het te merken dat Google veel meer vertrouwen schept onder de gemiddelde gebruiker. Dit komt doordat Google feitelijke informatie biedt en TikTok is gebaseerd op soms oppervlakkige en moeilijk verifieerbare content die door gebruikers zelf is gemaakt. In dat opzicht blijft Google daarom een betere informatiebron.
Social search als aanvulling op Google Search
Zoals ik net vertelde, is de kans klein dat social search en Google Search ooit op dezelfde manier gaan werken. Wel kunnen ze elkaar aanvullen. Voor feitelijke informatie blijft Google Search de eerste keuze, terwijl social search gebruikt wordt voor trending content, persoonlijke reviews en niche onderwerpen.
Heb je een bedrijf waar zowel SEO, SEA, als engagement op Instagram, LinkedIn en TikTok een grote rol kunnen spelen? Dan kan het interessant zijn om deze strategieën samen in te zetten om een breder publiek te bereiken. Al helemaal wanneer je een niche product of dienst vermarkt.
Social search inzetten
Wil jij social search en de algoritmes in jouw voordeel laten werken? Dit begint al bij kleine aanpassingen zoals het optimaliseren van je profielbio. Voeg enkele zoekwoorden toe waardoor gebruikers je eenvoudig kunnen vinden en een beter idee krijgen van wat je precies verkoopt of doet.
Natuurlijk werkt het toevoegen van zoekwoorden en hashtags in de caption altijd, maar het is aan te raden om ook je gebruikersnaam hierop te optimaliseren. Maar let op, want er is een valkuil: niet elk socialmedia-platform werkt hetzelfde. Dit houdt in dat je niet dezelfde strategie in kunt zetten op Instagram, LinkedIn, Pinterest en TikTok en je vooraf voldoende onderzoek moet doen om te ontdekken wat wel en niet werkt.
Heb je de gouden tip om social search effectief toe te passen? Laat deze achter in de comments!