Social media

SEO & social media: de gouden combinatie [8 tips]

0

Wat hebben social media en SEO gemeen? Juist, je wil je (potentiële) klanten en je doelgroep zo goed mogelijk bereiken. Focus je meer op social media, dan richt je je op het optimaliseren van je content op de socialmedia-platforms. SEO helpt je weer om deze content beter vindbaar te maken.

Social media en SEO vereisen verschillende strategieën, maar ze kunnen elkaar wel goed versterken. Social media worden namelijk steeds vaker gebruikt als zoekmachine. De vraag is ook of social media, met social search, de huidige ‘standaard’ zoekmachines zullen vervangen.

Het verschil tussen Google en social media als zoekmachines vervaagt. In dit artikel ga ik in op de SEO-strategieën die jij kunt toepassen voor je social media, waardoor je je doelgroep (beter) kunt bereiken en je meer betrokkenheid krijgt. Ik las onlangs dit artikel op HubSpot, dat mij inspireerde om 8 tips op een rij te zetten.

1. Vergroot je socialmedia-bereik

Om meer mensen naar je website te trekken, zijn de inkomende links (backlinks) belangrijk voor SEO. Maar je kunt ook op een andere manier meer zoekverkeer genereren, namelijk met het bereik van social media. Met het onderzoek van Newcom krijg je een goede indruk van hoe het er in ieder geval voor staat met het socialmediagebruik in Nederland.

Om je bereik te vergroten, moeten steeds meer mensen jouw content delen. Hiervoor moet je het aantal volgers vergroten. Een makkelijke oplossing is natuurlijk nepvolgers kopen, maar dit wordt sterk afgeraden. Instagram kan deze volgers meteen weer verwijderen (zonde van je geld dus), de gekke berichten die deze bots achterlaten kunnen raar overkomen op je echte doelgroep en Instagram kan je account verwijderen. En dat laatste is al helemaal zonde.

Natuurlijk kun je ook likes kopen, maar meer dan leuke cijfers zijn het niet. Deze bots zullen niet om je bedrijf geven en ook niet veranderen in daadwerkelijke klanten. Kortom: je hebt er vrijwel niks aan. Je kunt beter je aandacht richten op kwalitatief goede content creëren, de verbinding aangaan met je publiek en een sterke relatie opbouwen.

2. Zorg voor een zoekwoordstrategie & hashtags

Zoals ik eerder schreef, vervaagt de grens tussen zoekmachines en socialmedia-platforms steeds meer. Een zoekwoordenstrategie voor je website heb je waarschijnlijk al. Probeer deze strategie ook toe te passen in je socialmedia-strategie, wanneer dat mogelijk is.

Dit doe je door onderzoek te doen per socialmedia-platform en te ontdekken welke zoekwoorden het populairst zijn per platform. Kijk vooral naar de zoekwoorden die relevant zijn in jouw branche.

De juiste zoekwoorden voor social media

Enkele tips hoe je de juiste zoekwoorden of trefwoorden kunt vinden:

 1. Stel dat mensen de naam van jouw merk niet meer weten. Welke zinnen of woorden zouden ze gebruiken om jouw bedrijf toch te omschrijven? Als ze bijvoorbeeld zoeken naar een specifieke sportwinkel, zouden ze woorden als ‘sportschoenen’, ‘tennisracket’ of ‘waterfles’, kunnen gebruiken. Dit zijn waardevolle woorden die zeker niet mogen ontbreken!
 2. Als je veel concurrenten hebt die dezelfde zoekwoorden gebruiken, moet je specifieke woorden toevoegen die bij jouw merk passen. In het geval van jouw sportwinkel, (als dit relevant is) kun je bijvoorbeeld de woorden ‘goedkope sportwinkel’ en/of ‘sportwinkel in [stadsnaam]’ gebruiken.
 3. Kim Swagemakers heeft in haar artikel een prompt geschreven voor ChatGPT, die je kunt gebruiken om een unieke hashtags te creëren: Bedenk 10 unieke hashtags voor het kanaal Instagram die nog niet worden gebruikt met daarin de woorden ‘uniek’ en ‘hashtag’. De hashtags mogen niet langer zijn dan 25 karakters.

Hashtaggenerators

Er zijn ook enkele hashtaggenerators, zoals Sistrix. Je vult een hashtag (of meerdere) in en er komen andere, passende hashtags uit. In dit geval heb ik 3 hashtags ingevuld, passend bij dit artikel: SEO, socialmedia en Frankwatching. Hier komen, per ingevulde hashtag, meerdere tags uit. Ook krijg je een rijtje met de 30 beste tags rondom de onderwerpen die je invult. Dit zijn vooral Engelstalige woorden, maar er zitten zeker woorden tussen die je kunt gebruiken. Je kunt deze tool gratis gebruiken en maximaal 25 zoekopdrachten per dag uitvoeren. Sistrix biedt trouwens nog meer SEO-tools aan die je gratis kunt gebruiken. Handig!Screenshot hashtag generator Sistrix voor SEO op social media

Als je op Instagram deze strategie goed uitvoert, kom je op specifieke zoekwoordpagina’s tevoorschijn. Ideaal als je je specifiek de doelgroep wil bereiken. Op YouTube werkt het goed om het zoekwoord in de bestandsnaam te vermelden, zoals: ‘socialmedia-seo-uitleg.mp4’.

Heb je een lijstje met zoekwoorden gemaakt? Top, je kunt beginnen met het creëren van je post. Ga nu niet alle zoekwoorden achter elkaar zetten, maar wees bewust van hoe je de woorden gebruikt in je caption.

3. Gebruik een alt-tekst in je content

Een alt-tekst, ofwel alternatieve tekst, help het platform om te begrijpen waar jouw content over gaat. Hierdoor vergroot je het bereik en de vindbaarheid van jouw post.

Daarnaast help je ook mensen met een visuele beperking, omdat de tekst voorgelezen kan worden door software. Vul je dit niet in, dan doet het platform het automatisch zelf. Het kan zijn dat de juiste (zoek)woorden dan niet gebruikt worden. Dit is dus niet de tekst die je onder je post zet, maar dit vul je in voordat je je content plaatst.

Hoe voeg je een alt-tekst toe op Instagram?

 1. Kies de content die je wil posten
 2. Bij het scherm voor de caption, scrol je naar onderen. Klik op ‘Geavanceerde instellingen’ of ‘Advanced settings’
 3. Onderaan zie je, onder Toegankelijkheid, de optie ‘Alternatieve tekst schrijven’
 4. Voeg je tekst toe en plaats je afbeelding

Ondertiteling

Ook kun je gebruikmaken van ondertiteling in je video’s op Instagram en YouTube. Wederom voor zowel toegankelijkheid als SEO. Op TikTok helpt het om de zoekwoorden uit te spreken en visueel weer te geven in een video.

4. Gebruik links in je profielen & in je content

SEO bestaat uit de onderdelen techniek, content en autoriteit. Autoriteit staat voor hoe belangrijk en betrouwbaar jouw website is volgens Google. De links die je meeneemt in je berichten op social media, zoals posts op Facebook, X en LinkedIn, zijn no-follow links. Deze links geven geen SEO-autoriteit door aan de site waar je naar linkt en zorgen er dus niet voor dat de site hoger scoort in Google. Do-follow links vanaf andere sites kunnen daar wel aan bijdragen.

Links in je profiel

Dit betekent echter niet dat de links op social media niets waard zijn, want ze kunnen nog steeds verkeer en potentiële klanten aantrekken naar je site. Goed om te weten: een link in de bio van een socialmedia-account, zoals je Instagram-account, is een follow-link. Gebruik deze mogelijkheden dus zeker om je volgers en doelgroep naar je website te trekken.

Screenshot link in bio FW Instagram

Link in bio van het Instagram-account van Frankwatching

Links in je video’s en presentaties

Op LinkedIn wordt veel informatie gedeeld. Stel je deelt een artikel, dan kun je carrousels gebruiken om dit artikel samen te vatten op een visuele manier en vervolgens te linken naar dit artikel. Op LinkedIn is het niet mogelijk om een link toe te voegen aan de afbeeldingen zelf, maar je kunt ze wel in het bericht plaatsen. Ook korte video’s, zoals TikTok en Instagram Reels, zijn erg populair. Hier kun je ook de links delen om mensen naar je website te sturen en de betrokkenheid te vergroten.

Screenshot LinkedIn-post carrousel

5. Optimaliseer je profiel op social media

Je socialmedia-account moet je eigenlijk zien als een soort verlengstuk van je website. Het is dus belangrijk dat het ook overeenkomt met je website.

Enkele tips om je profiel te optimaliseren:

 1. Gebruik een zoekwoord in je profielnaam, biografie/profiel en (als het mogelijk is) in je locatie.
 2. Gebruik een afbeelding van hoge kwaliteit om geloofwaardig en betrouwbaar over te komen.
 3. Houd je profiel up-to-date. Dit kun je doen door je omslagfoto op Facebook, X en LinkedIn regelmatig te updaten, door bijvoorbeeld evenementen of nieuwe diensten aan te kondigen. Kijk ook goed op je profiel of je content nog relevant is. Als mensen zien dat je een jaar geleden voor het laatst iets hebt gepost, is dat niet heel aantrekkelijk.
 4. Zet een link naar je website in je profielen. Zo kunnen je profielbezoekers eenvoudig naar je website gaan. Ook kun je je volgers, door middel van een goede CTA onder/ in je content, aanzetten om iets te kopen via je website (of simpelweg een kijkje te nemen). Hiervoor is het wel belangrijk dat je website mobielvriendelijk is.

6. Bouw relaties op

De verbinding aangaan met het publiek en een relatie opbouwen, is belangrijk. Je zorgt niet alleen voor aandacht op je socialmedia-account, maar je kunt ook inkomende links genereren. Kijk wat mogelijk is met je doelgroep. Misschien wil er wel iemand een gastblogpost schrijven of zijn er andere mogelijkheden voor linkbuilding.

Om betrokkenheid onder je volgers te stimuleren, kun je reageren op de opmerkingen en reacties van je volgers. Zo laat je zien dat er echt iemand achter het socialmedia-account (en jouw merk) zit.

Daarnaast kun je ook andere accounts uit je branche opzoeken en hiermee de interactie aangaan. Volg deze accounts en reageer onder de posts. Hopelijk doen zij hetzelfde, of zien de volgers van deze accounts (die al interesse hebben in jouw branche) dat jouw account ook bestaat. Het gevolg? Meer (oprecht) geïnteresseerde volgers en potentiële websitebezoekers en klanten.

Je kunt ook relaties opbouwen en onderhouden door een community te creëren. Maak bijvoorbeeld een LinkedIn-groep of Instagram Broadcast Channel aan. Zorg voor interactie met je volgers en houd hen geïnformeerd en betrokken.

Screenshot Linkedin groep

7. Richt je op positieve, online mentions

Door goed aanwezig te zijn op social media, kan je een positieve relatie met je volgers creëren en behouden. Om de positieve bekendheid van je account te vergroten, is het goed om online mentions te hebben. Dit zijn berichten die jouw merk, bedrijf of account noemen.

Met een goede sociallistening-tool kun je deze mentions in de gaten houden. Je kunt lezen wat klanten of volgers over je zeggen en vervolgens hierop reageren. Ook kun je concurrenten in de gaten houden en je socialmedia-posts inplannen. Ik heb in dit artikel 6 tools voor een socialmedia-kalender voor je gevonden en beschreven. Misschien zit hier iets voor jou bij?

8. Plaats knoppen naar social media

Op de website kun je knoppen naar je socialmedia-accounts zetten, zodat websitebezoekers eenvoudig jouw profielen kunnen vinden. Deze knoppen kun je zetten in de header of in de footer van jouw website. En wat ik natuurlijk al eerder had vermeld: zet op je accounts een link naar de website.

Ook heb je de deel-knoppen. Deze knoppen kun je zetten bij bijvoorbeeld artikelen en andere pagina’s, maar het is nog onduidelijk of het voor elk soort content past. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat artikelen wel baat hebben bij dit soort knoppen, maar pagina’s met duidelijke doelen (denk aan een productpagina) minder presteren met de knoppen. De beste manier om hierachter te komen is om te A/B-testen.

Neem eens een kijkje links van dit stukje tekst. Frankwatching doet dit ook door links van het artikel de verschillende socialmedia-knoppen te laten zien. Zo kun jij als lezer met 1 klik eenvoudig dit artikel delen met je netwerk.

Screenshot knop voor delen

Zelf aan de slag met SEO en social media

Misschien had je social media al geïntegreerd in je SEO-strategie, maar misschien ook niet. Hopelijk maken deze tips duidelijk hoe het een het ander kan versterken en ondersteunen. Kijk vooral goed naar welke strategie wel en niet werkt voor jouw bedrijf en wat past bij je doelgroep. Speel hier mee en veel succes!