Voorkom deze veelgemaakte fouten bij de ontwikkeling van een nieuwe website

Voorkom deze veelgemaakte fouten bij de ontwikkeling van een nieuwe website

Het ontwikkelen van een nieuwe website is een spannend proces. Het is een flinke (tijds)investering dus het is belangrijk dat je website niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook een lange tijd goed presteert. In dit artikel bespreken we een aantal veelgemaakte fouten zodat jij ze niet meer hoeft te maken.

Voordat je begint: zorg dat je propositie staat als een huis

We zien regelmatig dat bedrijven de fout maken om een website te zien als het beginpunt van een transformatie, terwijl het juist het eindresultaat zou moeten zijn van een goed doordacht proces. Begin daarom niet direct met wireframes en design, maar met de vraag: klopt onze propositie nog?

Dat is de kern van wat je organisatie aanbiedt en wat jou onderscheidt van concurrenten. Een nieuwe website lijkt vaak een logische volgende stap als de huidige site verouderd aanvoelt, maar zonder een heldere propositie is je nieuwe website mooi vormgegeven maar helaas inhoudsloos. Vraag jezelf daarom eerst af of de propositie nog scherp genoeg is en of deze aansluit bij de behoeften van de doelgroep.

Eerst je merk, dan je website: waarom branding altijd voorop moet staan

Voorkom de fout om direct in het ontwikkelproces van een nieuwe website te duiken, zonder eerst kritisch naar je branding te kijken. Als die verouderd is, zal je website geen blijvende impact maken. Dit betekent dat je eerst moet evalueren of je merkidentiteit nog aansluit bij de visie van je organisatie en de behoeften van je doelgroep. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Is je merk nog relevant voor je doelgroep?
  • Sluit je merk aan bij je propositie?
  • Is je merk visueel verouderd?
  • Voelt je merk nog authentiek?
  • Is je merk flexibel voor toekomstige veranderingen?

Het is belangrijk om deze stap te zetten voordat je met je website begint. Je website is immers de vertaling van je merk naar een digitaal platform. Een inconsistente of verouderde branding kan afbreuk doen aan de boodschap. Een solide branding is de basis waarop je een succesvolle website bouwt die aanspreekt, overtuigd en effectief is. Het kan noodzakelijk zijn om een volledige rebranding door te voeren, of je kunt kiezen voor een brand refresh, waarbij je bepaalde elementen moderniseert, aanpast of toevoegt.

Waarom goede content onmisbaar is

Iedereen erkent de waarde van goede content maar tegelijkertijd wordt onderschat hoeveel tijd het kost om dit te maken. Fotografie, tekst en andere contentvormen het hart van je website en hebben een groot aandeel in hoe jouw merk overkomt op bezoekers.

Investeer in hoogwaardige content en begin hier op tijd mee. In de praktijk is een uitgestelde livegang vaak het gevolg van content die nog niet op orde is. Dit betekent: professionele foto’s in dezelfde stijl, teksten die aansluiten bij je tone of voice, en visuele elementen die je boodschap ondersteunen. Het zorgt niet alleen voor een professionele uitstraling, maar draagt ook bij aan een consistente merkbeleving die je doelgroep aanspreekt en overtuigt.

Bouw niet alleen een website, bouw een marketingstrategie

De tijd dat bezoekers vanzelf de weg naar je website vinden ligt achter ons. Een nieuwe website alleen zorgt niet automatisch voor meer bezoekers. Zeker niet op de korte termijn. Een website moet deel uitmaken van een bredere marketingaanpak. Zorg ervoor dat je strategie is afgestemd op je doelgroep en doelstellingen. Denk na over zoekmachineoptimalisatie (SEO), social media, e-mailmarketing en andere kanalen die kunnen helpen om je website te promoten. Door een online marketingstrategie te ontwikkelen, kan je website het beoogde resultaat leveren en zorgen voor de groei van je merk.

Zo leg je de basis voor een succesvolle website

Een goede briefing is cruciaal voor het behalen van je doelen. Zonder een duidelijke briefing is de kans groot dat je website niet het gewenste resultaat oplevert. Hier zijn enkele belangrijke punten om in je briefing op te nemen:

  1. Sta stil bij de toekomst: waar wil je als organisatie over 3 of 5 jaar staan, en hoe kan je website bijdragen aan het bereiken van die doelen?
  2. Doelen en doelgroepen: Zorg ervoor dat je helder geformuleerde doelen en goed gedefinieerde doelgroepen hebt. Wie is je doelgroep en wat zijn hun behoeften?
  3. Wat is het doel van de website? Bepaal wat je wilt bereiken met de website. Is het om producten te verkopen, leads te genereren, informatie te delen of merkbekendheid te vergroten? Wat moet er in de schijnwerpers staan?
  4. Welke functionaliteiten zijn essentieel en welke zijn wenselijk? Denk na over de technische vereisten en functionaliteiten van de website, zoals; contactformulieren, calculators of integraties met andere systemen.
  5. Deel inspiratie: Wat vind jij een mooie stijl of website? Een bureau kan niet in jouw hoofd kijken, dus het is belangrijk om je visie en voorkeuren duidelijk te communiceren.
  6. Inzicht in concurrentie: Door deze informatie te delen, kan het bureau een goed beeld krijgen van je markt, hoe anderen zich presenteren en waar jouw onderscheidende kansen liggen. Zo leren ze niet alleen jouw organisatie beter kennen, maar ook de context waarin je opereert.
  7. Welk CMS heeft je voorkeur? Kies het juiste content management systeem (CMS) dat past bij je organisatie en de gewenste functionaliteiten. Denk aan gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden.

Met een duidelijke en gedetailleerde website briefing kun je zorgen voor een gestroomlijnd proces en passend eindresultaat.

Zo kies je het juiste bureau voor jouw website

Als je alles op orde hebt voor de start van jouw website, is het tijd om het juiste bureau te kiezen. Het juiste bureau maakt het verschil tussen een eenvoudige online aanwezigheid en een website die echt jouw doelen bereikt. Hier zijn enkele punten om te overwegen bij het kiezen van een bureau:

  • Heb je een strategisch bureau nodig? Is je propositie nog niet helemaal helder en heb je behoefte aan meer strategische ondersteuning? Het kan helpen om een partij te kiezen die zowel strategisch kan meedenken als een pragmatische aanpak hanteert.
  • Fullservice of boutique: Kies je voor een fullservice bureau met diverse disciplines onder één dak, of geef je de voorkeur aan een boutique bureau dat gespecialiseerd is in een bepaald vakgebied?
  • De grote van een bureau: Zorg ervoor dat je kiest voor een bureau dat tijd en aandacht heeft voor jouw project. Een bureau met de juiste grootte is daarbij essentieel: je wilt niet de kleinste klant zijn, omdat dit de aandacht en prioriteit die je krijgt kan beïnvloeden
  • Ervaring of cases die je aanspreken: Kijk naar de ervaring en eerdere projecten van het bureau. Spreken de cases en de aanpak je aan? Hebben ze ervaring met de sector of met jouw type project?
  • Maak jouw pijnpunten en behoeften concreet: Het delen van pijnpunten is essentieel om te zien hoe goed ze luisteren en met oplossingen komen die écht passen bij jouw organisatie. Die pijnpunten komen uit zowel externe als interne factoren. Denk bijvoorbeeld aan:
    • Externe factoren: Je huidige webbureau voldoet niet meer aan je verwachtingen, reageert traag, of mist de expertise die je nodig hebt voor de volgende fase van je groei.
    • Interne factoren: Misschien heb je net een rebranding doorgevoerd of sta je aan de vooravond van internationale uitbreiding, waardoor je huidige website niet meer aansluit bij je ambities of nieuwe positionering.
  • Hoe werkt het bureau na livegang? Hoe ondersteunen ze je na de lancering van je website? Hebben ze een onderhoudsplan, bieden ze doorlopende support, en zorgen ze voor (veiligheids)updates, monitoring en optimalisaties.

Met een beetje voorbereiding, een flinke dosis creativiteit en de juiste partners maak je van je nieuwe website niet alleen een visueel feestje, maar ook een effectief en krachtig online visitekaartje. Let’s get building!

Blog