Relevant voor de klant: AI en doelgroeponderzoek

Relevant voor de klant: AI en doelgroeponderzoek

Iedere marketeer weet inmiddels dat generatieve AI hun werk kan versnellen zodat ze productiever worden. De geijkte voorbeelden draaien rond contentcreatie – met ChatGPT, DALL-E en Sora heb je in een handomdraai blogs, afbeeldingen en video tot je beschikking. Contentcreatie an sich is echter onvoldoende. Als het bijvoorbeeld niet relevant is voor je doelgroep, draag je niet bij aan je KPI’s, maar alleen aan de vloedgolf van middelmatige, AI-gegenereerde content. Laten we het dus hebben over inzicht in je publiek, en hoe AI ook hierbij helpt.

AI als gamechanger voor klantinzicht en personalisatie

Dat AI kan helpen om klanten beter te leren kennen, is voor veel marketeers al duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat al 64% van de marketeers AI-tools gebruikt om beter inzicht te krijgen in hun klanten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de geschiedenis van een klant bij hun bedrijf analyseren – inclusief eerdere servicegesprekken, opgeloste tickets en zelfs engagement op social media – om marketing-assets te creëren die zijn afgestemd op de interesses van de klant. Met ondersteuning van AI kun je als marketeer vervolgens je schrijfstijl, kernboodschappen en proof points aanscherpen, zodat ze ook op grotere schaal beter aanslaan bij je klanten.

AI-personalisatietools kunnen je vervolgens helpen bij het creëren van ongelooflijk gedetailleerde Ideale Klantprofielen (ICP’s). Goed persona-onderzoek vergt normaliter kwalitatieve diepte interviews, kwantitatief onderzoek met statistische significantie en veel handmatige analyse.

Snelle klantinzichten met AI

Generatieve AI kan je veel sneller op weg helpen. Zo zijn er customer service tools zoals HeyGen, die professionele video’s genereert met realistische avatars die teksten in meerdere talen inspreken. En salesplatforms, zoals Humantic AI en Scout AI, die interne gegevens als klantgedrag en -voorkeuren combineren met externe gegevensbronnen zoals Google-zoekopdrachten, LinkedIn-contacten en betaalde advertentieprestaties. Deze customer service tools gebruiken die inzichten vervolgens om een gedetailleerd ICP te genereren dat is afgestemd op jouw zakelijke behoeften.

Ook met gratis tools, zoals ChatGPT of Gemini, kom je met vrij simpele prompts al een heel eind. Denk aan:

  • ‘Maak een buyer persona voor een 40- tot 50-jarige vrouwelijke CFO die werkt bij een middelgroot technologiebedrijf in Amsterdam.’
  • ‘Wat zijn de drie grootste uitdagingen voor middelgrote techbedrijven in omgeving Amsterdam?’
  • ‘Wat zijn de belangrijkste beweegredenen voor Nederlandse besluitvormers in hun selectie van techoplossingen?’
  • ‘Welk type content wordt door deze besluitvormers geconsumeerd?’
  • ‘Wat roept deze doelgroep momenteel over [dat ene kernwoord van jouw merk]?’
  • ‘Welke data is er beschikbaar om [dat ene kernwoord van jouw merk] voor deze doelgroep tot leven te brengen?’

Dit soort prompts geven je al snel een reeks aanknooppunten. Verfijning is natuurlijk nodig, omdat AI (nog) geen volledige vervanging is van daadwerkelijk marktonderzoek. Het is wel een tijdelijke adviseur die je tot het niveau van ‘voorlopig goed genoeg’ kan brengen als je de anders benodigde tijd of middelen niet kunt vrijmaken.

Naast generieke prompts kun je prospects ook ‘interviewen’ via een AI-chatbot om je ‘persona’ te vragen naar hun uitdagingen, of hoe bepaalde messaging aanslaat. Zo kun je bijvoorbeeld nog even een sanity check doen voordat je een nieuwe campagne begint te testen op echte gebruikers.

Van nu naar next

Zodra je weet wat klanten NU willen, is de volgende stap om met AI klantdata, zoals ordergeschiedenis, gedrag en voorkeuren, te analyseren om op klantbehoeften te anticiperen. Zo kun je proactief campagnes creëren voor hogere conversie.

Ook hier betekent het niet dat AI het creatieve proces volledig overneemt. De intuïtie en de human touch van een ervaren marketeer blijven onvervangbaar. AI moet je zien als een aanvulling en versneller die je helpt te concentreren op de meer strategische en creatieve aspecten van je werk.

Aan de slag dus met gerichtere, persoonlijkere en effectievere marketingcampagnes!

Blog