Innovatie

De kracht van Gemini: de AI-alleskunner van Google

0

Gemini is het nieuwste wapen van Google in de strijd om artifical intelligence (AI) toegankelijk te maken voor iedereen. Er wordt veel geroepen over deze krachtige tool, maar wat kan Gemini? En weet je dat de tool nu ook voor persoonlijk gebruik ingezet kan worden? In dit artikel vertel ik er alles over.

De opvolger van Bard

We kennen allemaal Bard. Vorig jaar werd deze AI-chatbot luids aangekondigd als tegenhanger van ChatGPT. Bij sommigen viel Bard in de smaak, bij anderen weer niet. In Nederland was het gebruik van ChatGPT al zo populair dat Bard eigenlijk alleen maar tegenviel.

Sinds 7 februari 2024 heeft Bard een upgrade gekregen en is de naam veranderd in Gemini. Naar mijn mening ziet de interface er nu meer uit als die van ChatGPT, het straalt luxe uit.

Gemini Google

Met Gemini kun je, net als met ChatGPT, diverse taken uitvoeren. Zoals:

  • Tekst genereren: of het nu gaat om pakkende teksten voor advertenties, blogartikelen of zelfs gedichten, Gemini kan het maken.
  • Vertalingen: Gemini vertaalt moeiteloos tekst in meer dan 40 talen, inclusief Nederlands.
  • Creatieve ideeën bedenken: ben je op zoek naar inspiratie? Gemini helpt je met het brainstormen van nieuwe ideeën voor content, marketingcampagnes of zelfs productontwikkeling.
  • Vragen beantwoorden: stel je vragen en je krijgt een duidelijk en beknopt antwoord.

Net als bij ChatGPT, kun je nu ook voor een betaalde upgrade naar Gemini Advanced met het Google One AI premium plan.

Gemini advanced

Upgrade naar Gemini advanced

De kracht achter de AI-toepassingen van Google

Gemini is ook de motor achter nieuwe, innovatieve features van Google. In de nabije toekomst (hopelijk dit jaar nog), zullen we slimmere dingen kunnen doen met Google Ads, Google Workspace en Google Assistant.

Google Ads-toepassingen

Binnen Google Ads wordt het met Gemini mogelijk om advertenties te maken voor Performance Max-campagnes. Het zal mogelijk worden om koppen, beschrijvingen, sitelink-componenten en waarschijnlijk afbeeldingen te maken.

Daarnaast zal er een conversational experience, een op chat-gebaseerde interface, gelanceerd worden voor search campagnes. Met de tool zal je een complete search-campagne op kunnen bouwen met relevante advertentieteksten, zoekwoorden en effectieve creatives.

Hulp bij maken van Google Ads

Hulp bij maken van Google Ads

Google workspace-toepassingen

Gemini zal ook worden geïntegreerd in Google workspace als AI-assistent. Je kunt Gemini dan gebruiken voor Gmail, Docs, Sheets en meer. Het zal je bijvoorbeeld kunnen helpen met het schrijven een mail in Gmail of Google Docs. Ook kun je bijvoorbeeld afbeeldingen creëren in Google Slides.

Om hier gebruik van te maken zul je als particulier Google One AI Premium plan aan moeten schaffen. Voor bedrijven zal een andere abonnementsvorm beschikbaar zijn.

Gemini in Google Assistant

Gemini komt ook beschikbaar in Google Assistant. Daarmee zal je volgende Google een nóg intuïtievere en gepersonaliseerde spraakervaring krijgen.

Er is ook sprake van een app. Zo kun je alle verzoeken ook makkelijk op je mobiel vragen aan Google. Op Android- apparaten zal deze app de Google Assistant-app vervangen. Op Google Home- en Nest-apparaten zal het nog niet beschikbaar zijn.

Toch een kleine bug

Ondanks de nieuwe features en mogelijkheden, lijkt niet alles op rolletjes te gaan. Sinds 23 februari heeft Google het genereren van afbeeldingen via Gemini tijdelijk stopgezet. Het schijnt dat de AI-gegenereerde afbeeldingen heel erg afgaan op stereotypes.

Volgens onderzoek van The Washington Post bleek dat als er bijvoorbeeld een afbeelding van een ‘leider’ werd gegenereerd, er relatief vaak een blanke man werd getoond. Hier volgde veel kritiek op door gebruikers, waardoor de functionaliteit tijdelijk stop is gezet.

Gemini: een toekomst vol mogelijkheden

De komst van Gemini is weer een grote stap in de ontwikkeling van AI, vooral omdat de features toegankelijk worden gemaakt op persoonlijke omgevingen zoals Google workspace. Ik verwacht dat het gebruik van deze en soortgelijke tools en technologieën de manier waarop we werken, communiceren en content creëren zullen veranderen.

We zullen creatiever en productiever worden. Daarnaast verwacht ik dat marketeers ook veel profijt van dit soort tools zullen hebben, waardoor er minder tijd wordt besteed aan het bouwen van marketingcampagnes. En meer tijd aan strategische beslissingen zoals uitbouwen van een merk. Hou je ogen en oren open voor Gemini en de verdere ontwikkelingen.

Bron header-afbeelding: Poetra.RH / Shutterstock.com