Bijlezen in de zomer: de bestgelezen artikelen over content die je niet wil missen

Bijlezen in de zomer: de bestgelezen artikelen over content die je niet wil missen

Nu de vakantie is begonnen, is het tijd voor een recap over content en contentmarketing in 2025. En zeg je content in 2025, dan zeg je AI. Maar er gebeurt ook nog genoeg zonder AI. Ga er lekker voor zitten en laat je bijpraten over contentcreatie met AI, zero-click- en helpful content, verschillende contentstrategieën en merkcampagnes.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste content- en communicatie-artikelen? Mijn collega Deborah en ik praten je elke 2 weken bij in de themanieuwsbrief Content en Communicatie.

Liever luisteren? Check de podcastversie

Luister je liever dan je leest? Laat je door 2 AI-hosts in .. minuten bijpraten over deze summerread, gegenereerd door NotebookLM.

1. Contentcreatie met AI

AI-tools maken het makkelijker dan ooit om visuals en formats te creëren, ook zonder designachtergrond. In deze artikelen lees je welke tools je hier goed bij kunnen helpen.

Napkin AI

Kim Pot vertelt dat ze een tekstvrouw is. En zodra het richting design gaat, krijgt ze het benauwd. Ze ziet niet wat qua visuals passend is in het geheel.

Herkenbaar? Dan is Napkin AI echt een uitkomst. Het is een gebruiksvriendelijke tool die tekstuele input omzet in visuals. Perfect dus voor iedereen die snel en zonder uitgebreide designkennis visuele content wil maken.

Benieuwd naar hoe Napkin AI werkt, hoe je het kunt gebruiken en wat de beperkingen zijn? Kim licht het enthousiast toe in dit artikel.

voordelen en nadelen van Napkin AI

OpenAI’s 4o Image Generation

In maart lanceerde OpenAI 4o Image Generation. Het internet was dolenthousiast, want het is een enorme vooruitgang ten opzichte van het vorige beeldgeneratie-model van OpenAI.

Waarschijnlijk was je er al wel van op de hoogte, maar wil je toch nog even een opfrisser van de mogelijkheden in 4o? Ik heb ze voor je op een rij gezet.

Canva Visual Suite 2.0

Tijdens het grote Canva Create 2025-event werd de nieuwe Visual Suite 2.0 gelanceerd. Volgens Lotte Schram gaan de nieuwe functies je creatieve werkproces écht versnellen. In haar artikel vertelt ze je alles over deze nieuwe functies:

  1. Canva Sheets (spreadsheets, maar dan mooi)
  2. Canva AI (je eigen creatieve assistent)
  3. Canva Code (interactie zonder coderen)
  4. Dream Lab (AI-beelden in jouw stijl)
  5. Next-level fotobewerking zonder Photoshop

Manieren om AI slim in te zetten voor contentcreatie

Dit artikel gaat niet over één tool, maar over alle verschillende manieren waarop je AI-tools kunt inzetten voor contentcreatie.

Gebruik jij AI al voor tekst, beeld en video of wil je het daarvoor gaan gebruiken? Julia Helmich biedt een handig overzicht van 13 verschillende manieren om AI slim in te zetten voor tekst, beeld en video. Fijn ter inspiratie!

De artikelen over contentcreatie met AI nog even op een rij:

2. Schrijven met AI

Schrijven valt ook onder contentcreatie, maar is wel een vak apart. Vechten tegen AI heeft (denk ik) geen zin, maar samenwerken kan natuurlijk wel. Daarover gaan onderstaande artikelen. En ja, ook over wat je vooral niét door AI moet laten doen.

Maak jezelf onmisbaar in een AI-tekstschrijf-toekomst

“De toekomst van tekstschrijven verandert. Mijn verwachting is dat dit hoe dan ook veranderingen teweeg gaat brengen in de manier waarop opdrachtgevers kijken naar tekstcreatie.” Schrijft Olaf Geysendorpher in zijn artikel.

Dit is voor hem dan ook de reden dat hij AI al volop inzet voor zijn teksten. Niet door teksten ‘zomaar’ te genereren, maar door AI precies te vertellen hoe die tekst eruit moet zien. Volgens Olaf is dát de toekomst van tekstschrijven en maak je jezelf onmisbaar als je nu al leert hoe je hiermee omgaat.

Jouw expertise als tekstschrijver blijft nodig. Maar die expertise verandert van handjes naar denkwerk.

Voel jij je een bedrieger als je AI gebruikt?

Je bent niet de enige. Uit een mini-onderzoek van Marlin Goethals blijkt dat één op de drie Nederlanders (32%) bang is om als bedrieger bestempeld te worden als er met ChatGPT wordt gewerkt.

Met de inzet van ChatGPT hebben ze het gevoel dat het werk dat ze creëren niet meer eigen is en daardoor dus niet meer authentiek. En ja, als je een tekst klakkeloos overneemt is authenticiteit inderdaad ver te vinden. Maar klakkeloos overnemen is natuurlijk niet de enige optie.

Daarom geeft Marlin 3 tips voor een authentieke tekst, mét hulp van AI.

De Irritante AI-taal Bingo

Ik noemde het net al: soms is de authenticiteit in teksten ver te vinden door AI. Als redactie zien we bepaalde woorden en uitdrukkingen ineens opvallend vaak in teksten voorkomen. Alles is ineens cruciaal, dynamisch en sluit naadloos op elkaar aan.

Voor ons genoeg reden om de Irritante AI-taal Bingo te ontwikkelen, met een PDF met 10 gratis bingokaarten. Start je werkdag, open je mailbox of social media en het afstrepen kan beginnen. Doen jij en je collega’s mee?

De irritante AI-taal bingo - bingokaart

De artikelen over schrijven met AI nog even op een rij: 

3. Zero-click- en helpful content

Nu AI Overviews ook in Nederland werkt, is helpful content en zero-click content nog belangrijker geworden. Het gaat niet meer om ranken op zoekwoorden, maar om de waarde die jouw content geeft aan je lezers. Dat je je strategie moet veranderen is duidelijk, maar hoe doe je dat? Deze artikelen gaan daar dieper op in.

Wat Google’s AI Overviews betekenen voor SEO, helpful content en contentmarketing

AI Overviews is nu alweer zo’n 2 maanden in Nederland en dat heb je misschien, net als veel andere bedrijven, wel gemerkt in je search-resultaten. Dat het een grote impact heeft, is duidelijk. Maar wat betekent dit nou precies voor jouw SEO-aanpak, verkeer en de aanpak van content?

Chantal Smink duikt hier dieper op in. Na het lezen van haar artikel ben je helemaal op de hoogte van de gevolgen van AI Overviews.

Zero-click content: minder verkeer, maar meer kansen dan ooit

Je hebt geïnvesteerd in content, SEO en linkbuilding, maar het resultaat blijft uit. Of erger nog: het zakt verder weg. Herkenbaar? De oorzaak benoemde ik net al: gebruikers krijgen hun antwoord zó in Google te zien. Of in AI-tools, zonder door te hoeven klikken. Zero-click dus.

Marco Bouman kijkt er positief naar: hij ziet het niet als een bedreiging, maar als een kans. Hij licht 6 strategieën toe om die kans te benutten.

Minder bezoekers hoeft geen verlies te zijn, maar een stap richting meer omzet, meer grip en een betere strategie.

Zero-click content op social media

Er ligt veel focus bij zero-click content op websites, maar laten we social media ook niet vergeten. Ook daar hebben mensen meestal geen zin meer om te klikken. Daarom moet je manieren vinden om je lezer te overtuigen zonder doorklik. Je content moet nu draaien om zichtbaarheid en herkenning, top-of-mind zijn zónder dat iemand je website bezoekt.

Karel Zwaan legt in dit artikel uit hoe je zero-click content op social media maakt. Daarbij beantwoordt hij ook een belangrijke vraag die veel mensen waarschijnlijk zullen hebben: hoe meet je succes zonder klikken?

De artikelen over zero-click- en helpful content nog even op een rij:

4. Contentstrategie

Goed, even genoeg over content met AI. Er bestaan namelijk ook nog genoeg contentstrategieën waarbij AI (nog) niet de boventoon voert. Strategieën en manieren die jou helpen om onderscheidend te blijven.

Effectieve beïnvloedingstechnieken

Beïnvloedingstechnieken spelen een belangrijke rol in marketing en psychologie. Die van Cialdini kennen we wel, maar er zijn er nog veel meer. Gaby Tenda vertelt je alles over deze beïnvloedingstechnieken en hoe je ze toepast:

  1. Framing
  2. Priming
  3. Anchoring
  4. Decoy-effect
  5. Loss aversion
  6. Commitment en foot-in-the-door-techniek
  7. Zeigarnik-effect
  8. Nudge-theorie
  9. Verhalende beïnvloeding (narrative persuasion)
  10. Verleiding door esthetiek: het halo-effect

Saaie content interessant maken

Stel: een collega staat aan je bureau met een (volgens die collega) briljant content-idee. Wat doe jij dan? Schiet je direct in de actiestand? Of neem je echt even de tijd om stil te staan bij welke aanpak het meest effectief is?

Dat laatste is het meest verstandig. Denk rustig na over de juiste invalshoek om ervoor te zorgen dat jouw content blijft verrassen en interesseren. Maak content ‘van buiten naar binnen’: verhalen waarin het perspectief van je publiek centraal staat, niet het gezichtspunt van je organisatie. Inspiratie nodig? Rico den Boer en John Verhoeven geven 3 tips.

AI verslaan met onderscheidende content

Het World Economic Forum kwam onlangs met een onderzoeksrapport waarin ze noemen dat een aantal beroepsgroepen het risico lopen last te krijgen van AI. Het gaat om beroepen die gebaseerd zijn op schrijven en lezen, marketing en media en programmeren en meertaligheid.

We zien ook dat er steeds meer door of met AI gemaakte content komt waarmee onze eigen content moet concurreren. Nu kun je die verwachtingen en ontwikkelingen weglachen of negeren, maar je kunt er ook rekening mee houden.

Ga jij er rekening mee houden? (Verstandig!) Lees dan zeker dit artikel van Linda Krijns, waarin ze 6 manieren toelicht om onderscheidende content te maken die AI niet kan maken of waar AI minder goed in is.

De artikelen over contentstrategie nog even op een rij:

5. Merkcampagnes

Zoek je inspiratie voor eigen campagnes? Campagnes van andere merken, die iets losmaken bij het publiek, kunnen dan erg interessant zijn om te analyseren. Wat maakt die campagne nou zo goed (of slecht)? En wat kun je daarvan leren en toepassen in je eigen campagnes?

1 april-grappen in 2025

Veel merken wisten er dit jaar weer op een leuke en opvallende manier op in te spelen: 1 april, de ‘dag van de grap’. Sommige merken wisten zelfs het nieuws te halen. Denk aan de samenwerking tussen Kesbeke en Easy Toys, die daadwerkelijk tot stand kwam door de overvloed aan reacties op de grap.

Dan weet je dat je het als merk slim hebt aangepakt. Laat je inspireren door meer 1 april-grappen van 2025, die ik eerder dit jaar op een rij heb gezet.

14 merkcampagnes uit 2024 die raken & vermaken

In 2024 verlegden een hoop Nederlandse merken hun creatieve grenzen: van hartverwarmende boodschappen tot hilarische stunts. Amber Swier maakte een overzicht van 14 campagnes die niet alleen opvielen, maar ook echt impact maakten.

Het zijn campagnes die laten zien wat marketing op zijn best kan bereiken. Laat je inspireren en ontdek de key take-aways voor je eigen marketingstrategie.

De artikelen over merkcampagnes nog even op een rij: 

Nu ben je (hopelijk) weer helemaal up-to-date en geïnspireerd op het gebied van content. Meer inspiratie opdoen? Neem dan zeker ook tijd voor het ultieme overzicht van de must-read artikelen over AI.

Blog