The Media Revolution & Open voor business

0

PrometeusEerder waren we onder de indruk van EPIC 2014, EPIC 2015, Future: Shift happens en andere video’s waarin visioenen van de toekomst voorbij kwamen. Er is een nieuw filmpje dat eenzelfde geest ademt: ‘Prometeus – The Media Revolution’. Nog meer inspiratie is te vinden in ‘ Open voor business’, het Nederlandse boek over crowdsourcen dat nu ook (gratis) te downloaden is.

Video: Prometeus – The Media Revolution

copyrightVolgens de (Italiaanse) maker van Prometeus – The Media Revolution komt de mensheid op eenzelfde niveau als God te staan (‘ Man is God”): “He is everywhere, he is anybody, he knows everything”. Het begon allemaal met de mediarevolutie die eind vorige eeuw op internet werd ingeleid. Ondanks allerlei extra regelgeving rond copyright en bijvoorbeeld het verbannen van Napster, ontstond er vrije internetradio, TIVO en Google News.

Ohmynews, de grootste online krant, wordt elke dag door miljoenen mensen gelezen en door duizenden journalisten gemaakt. Flickr is de grootste verzameling online foto’s geworden en YouTube is dat voor filmpjes.

writing on the web“The power of the masses” en de prosumer (producer en consumer) deden hun intrede. Tv-kanalen deden hun intrede op internet, blogs werden invloedrijker dan de oude media, kranten werden gratis en Wikipedia is de meest complete encyclopedie die ooit bestaan heeft.

In 2007 sluit Life magazine haar deuren, stopt de New York Times met haar televisietak en verklaart dat de toekomst digitaal is. De BBC volgt dat voorbeeld. In de grote steden van de wereld zijn mensen zonder kosten met elkaar verbonden. Op de hoeken van de straat staan totempalen waar pagina’s van blogs en digitale magazines geprint kunnen worden.

taxMiljoenen mensen raken gewend aan het internet van de vele virtuele werelden. Mensen kunnen verschillende online identiteiten aannemen. Second Life lanceert de avatar met stem. De oude media vechten terug: er komt een belasting voor elk scherm, kranten, radio en tv worden gefinancierd door de overheid. Illegaal downloaden vanaf het web wordt aangepakt met flinke gevangenisstraffen.

Rond 2011 wordt het tipping point bereikt. Advertentiebestedingen worden gedaan op het net, het elektronisch papier is een massaproduct geworden en iedereen kan alles vanaf plastic papier lezen.

httpIn 2015 verdwijnen de kranten en omroepen. Digitale grenzen worden afgeschaft, de radio gaat volledig over op internet en de media arena is minder en minder bevolkt. Alleen de Tyrannosaurus Rex overleeft en het net bevat en verenigt alle content. Google koopt Microsoft en Amazon koopt Yahoo! Die twee worden samen wereldwijd de leiders in content, samen met BBC, CNN en CCTV.

Het concept van statische informatie, boeken, artikelen, afbeeldingen verandert en transformeert naar een stroom van kennis. Advertenties worden gekozen door de content creators, de auteurs zelf en wordt informatie, vergelijkingsmateriaal en een experience.

Free cultureIn 2020 wordt Lawrence Lessig, de auteur van Free Culture, de nieuwe Amerikaanse Minister van Justitie. Hij verklaart copyright tot iets illegaals. Apparaten die de vijf zintuigen verbeelden zijn beschikbaar in de virtuele werelden.

Er kan in Second Life een kopie van de werkelijkheid gemaakt worden en iedereen heeft een Agav, een combinatie van een agent en een avatar, die informatie, mensen en plaatsen in de virtuele wereld vindt.

AgavIn 2022 lanceert Google Prometeus, de standaard interface voor Agav. Amazon start Place, een bedrijf dat een kopie maakt van de werkelijkheid. Je kunt op mars zijn, bij de slag om Waterloo of bij de Superbowl als een persoon. Het is allemaal echt.

In 2027 evolueert Second Life tot Spirit. Mensen kunnen de persoon worden die ze willen zijn en hun herinneringen, ervaringen en gevoelens met elkaar delen. De verkoop van herinneringen groeit uit tot normaal handelswaar.

In 2050 koopt Prometeus zowel Place als Spirit. Virteel leven is inmiddels uitgegroeid tot de grootste markt op de planeet aarde. Prometeus financiert alle ruimtevluchten om nieuwe werelden voor haar klanten te ontdekken. The terrestrial avatar. Experience is de nieuwe werkelijkheid.

PrometeusEen inspirerend filmpje dat je flink aan het denken zet. Met mooie doorkijkjes naar de imact van nieuwe devices (totempalen waar je kunt printen, elektronisch papier als massaproduct), een goede duiding van de omvang van de digitale economie (als de rol van Wikipedia, Ohmynews, Flickr en YouTube beschreven wordt), een mooie invulling van ons digitale ‘wezen’ (in de vorm van de Agav), echte eye-openers (copyright wordt strafbaar) en een opening die ook enigszins provocerend is (“Man is God”).

En dan maakt het wat mij betreft niet uit of … advertenties door de content creators worden gekozen (mogen het ook de content consumers zijn?) … of Second Life het wel zo lang zal gaan volhouden (of wordt het toch de opvolger van Second Life?) en of er ‘echt’ een kopie van je geheugen gemaakt kan worden (wat is immers tegenwoordig nog echt?). Dit is de categorie bovenklasse in virale futurevideo’s. Ander mooi videomateriaal vind je in Web 2.0 in video en Future: Shift happens.

Boek: Open voor business

Open voor businessNog meer inspiratie biedt Open voor business, het boek van Jaap Bloem en Menno van Doorn (je kon er hier eerder over lezen) dat vanaf nu ook (gratis) te downloaden is. “De verkenning ‘Open voor business’ begon bij de vraag welke betekenis we moeten hechten aan het fenomeen open-sourcesoftware. Het resultaat is een boek waarin de auteurs stellen dat in gemeenschappen werken en waarde creëren, zoals bij open-source softwareproductie, zich zal verspreiden naar gebieden buiten het bekende softwaredomein. Open-source softwareproductie wordt dus relevant voor ieder bedrijf, als model voor een nieuwe vorm van innovatie, ‘open innovatie’.” (bron: ViNT).

“Open is goed, open moet. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen.” zo schreef auteur Menno van Doorn in augustus 2006 voorin mijn persoonlijke (gedrukte) exemplaar van het boek. Helemaal in die traditie is het boek zelf nu ook te downloaden. Een mooi boek voor iedereen die (bijvoorbeeld) geïnteresseerd is in scenario’s voor een open toekomst. Downloaden kun je hier (pdf).

Behoefte aan nog meer inspiratie? Dan graag tot a.s. dinsdag op Me the Media!

[Met dank aan Jurgen Leckie en Menno van Doorn]