Onderzoek naar crowdsourcing

0

[[image:detail.jpg::right:1]]Interesse in een boek, een borrel en een opzienbarend verhaal? Hier een primeur. Voor lezers van Frankwatching is er een speciale free-ticket-actie van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie. Het nieuwste onderzoek naar open-innovatie en crowdsourcing wordt 21 september gelanceerd. Je bent van harte uitgenodigd voor deze feestelijke happening. Speciale gast op het programma is Liam Mulhall, oprichter en CEO van het Australische Brewtopia, een “open source bierbedrijf”.

Open source inspiratie

Open source inspireerde Mulhall en hij runt inmiddels zijn succesvolle beursgenoteerde open-sourcebierbedrijf. Het is geen toeval dat Liam Mulhall bij Red Hat vandaan komt. Softwarebedrijven ontdekten als eerste hoe je met de hulp van de webgemeenschap een impuls kunt geven aan je innovatie-ambities. Dat noemen we dan open source software en dan denken we aan Linux, MySQL, Apache en vele andere succesvolle producten. Innovatie schoeien op een open-sourceleest gebeurt steeds vaker. ‘Open voor business’ laat zien hoe bedrijven als Brewtopia, Philips, Procter & Gamble, Lego, 3M, Google, IBM en Microsoft hun innovatie vormgeven met elementen uit open-sourcesoftwareproductie.

Just hot or Hype?

Sinds kort is open innovatie ook wel bekend onder de term ‘crowdsourcing’. We spreken dan niet over open source software maar over ‘gecrowdsourcete’ software, zoals dat van het hippe softwarebedrijf Cambrian.

[[image:crowsourced_software.jpg::center:1]]

Crowdsourcing kennen we pas sinds 14 juni 2006, toen Jeff Howe zijn spraakmakende artikel in Wired Magazine plaatste. Ruim twee maanden later tellen we een kleine 710.000 Google-hits en kunnen we ons van Wikipedia tot BusinessWeek tegoed doen aan deze nieuwe kost. In de softwaresector is het inmiddels allang duidelijk dat de impact van crowdsource enorm is: geen hype en niet ‘just hot’ maar een onmisbaar element in de strategie van ieder bedrijf: van IBM, HP, Oracle, SUN, RedHat tot Microsoft. Zeker ook Microsoft.

Buiten de softwaresector is men zoekende naar de juiste woorden. Open innovatie is nog het meest neutraal en sluit aan bij relevante business begrippen. De kern draait steeds om de arbeidsparticipatie van de webgemeenschap. Hoe heet die trend is wordt duidelijk als we de ’50 people who matter’ van Business 2.0 er op naslaan. Op nummer 1 ‘You’, de genetwerkte burger die via internet innovatief bezig is.

[[image:people-who-matter-2.jpg::center:1]]

“Why You Matter: They’ve long said the customer is always right. But they never really meant it. Now they have no choice. You — or rather, the collaborative intelligence of tens of millions of people, the networked you — continually create and filter new forms of content, anointing the useful, the relevant, and the amusing and rejecting the rest. In every case, you’ve become an integral part of the action as a member of the aggregated, interactive, self-organizing, auto-entertaining audience. But the You Revolution goes well beyond user-generated content. Companies as diverse as Delta Air Lines and T-Mobile are turning to you to create their ad slogans. Procter & Gamble and Lego are incorporating your ideas into new products. You constructed open-source and are its customer and its caretaker.”

[[image:crowdsource-cambrian.jpg::center:1]]

En hoe simpel het allemaal kan laat de flashdemo van Cambrian zien. JIJ bedenkt het. De Crowd test het. De crowds maken het. Wij verkopen het. En JIJ profiteert mee. Geld is geen show-stopper in dit hele nieuwe veld van waardecreatie, maar het kan een flink handje helpen.

[[image:open-voor-business200.jpg::left:1]]Het boek ‘Open voor Business’

‘Open voor Business: open source inspiratie voor innovatie’, beschrijft hoe steeds meer bedrijven de webgemeenschap ontdekken als bron voor inspiratie.

Behalve de cases van de genoemde bedrijven, schetst het boek de businesscontext waarbinnen deze nieuwe trend op waarde kan worden geschat. Want begrippen als ‘the long tail’, web 2.0 en web 3.0, internet 3.0, open-sourcing, crowdsourcing,, co-cration, citizen media, voeren in die context allemaal terug op dezelfde vragen.

Zoals:

  • Wat bezielt die community?
  • Hoe kan ik de webgemeenschap inzetten?
  • Welke nieuwe businessmodellen zijn in opkomst?
  • Hoe open is de toekomst?

….vragen die uiteraard op tafel komen in ‘Open voor Business’.

Spreekt het thema van de bijeenkomst en het boek je aan, registreer je dan meteen. Mail vint@sogeti.nl of schrijf je hier on-line in. We zien je graag terug op 21 september in Amstelveen en je krijgt het boek mee naar huis.

Menno van Doorn is Manager Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti.