Een (p)review van de iPad

0

De website van Apple beschrijft de iPad als ‘magisch en revolutionair’, maar is dat werkelijk zo? Wij hebben de iPad aangeschaft met als doel om dit product meteen te reviewen en hebben daarbij gekeken naar zowel het perspectief van de gebruiker als naar het business perspectief.

Over de iPad

Specificaties

Als je nog onbekend bent met de iPad, bekijk dan Apple’s TV spot en de technische specificaties. Simpel gezegd is het een tabletcomputer met slechts één knop en een multi-touch aanraakscherm. Het tablet is iets kleiner dan een A4’tje en wordt door sommige mensen omschreven als een grote iPod Touch. Als apparaat is het gepositioneerd tussen de smartphones en de laptops. Meer informatie over de iPad vind je op Wikipedia.

Applicaties en App Store

iPadEchter, de iPad is meer dan alleen  een fysiek apparaat: de applicaties en de App Store zijn essentiële elementen voor de gebruikerservaring. De iPad beschikt standaard over verschillende applicaties, waaronder Safari (webbrowser), Mail, Photos, Video, YouTube, iPod, iTunes, App Store, iBooks, Maps, Notes, Calendar, Contacts en Spotlight Search. Sommige van deze applicaties zijn in feite verbeterde versies van applicaties die oorspronkelijk voor de iPhone zijn ontwikkeld.

Aanvullende applicaties

Aanvullende applicaties kunnen alleen via Apple’s App Store worden aangeschaft. Met andere woorden: het is niet mogelijk om applicaties direct van het Web te downloaden en te gebruiken. Dezelfde restrictie geldt ook voor de iPhone. Het voordeel van deze beperking is dat Apple hierdoor in staat is om de technische kwaliteit te waarborgen. Daarnaast kan het ontwikkelaars dwingen om de richtlijnen voor de user-interface te volgen. Een nadeel is dat slechts één partij de applicaties beheert, hetgeen de diversiteit en het aantal applicaties beperkt. Het ziet er echter wel naar uit dat Apple voor iPad applicaties minder beperkingen oplegt dan voor iPhone applicaties. Tevens groeit het aantal applicaties voor de iPad  in een razend tempo.

Jailbreaking

Opmerkelijk genoeg heeft de Amerikaanse Copyright Office recentelijk geoordeeld dat iPhone-bezitters de vrijheid hebben om zelf applicaties aan hun telefoons toe te voegen (jailbreaking); dus zonder deze via de App Store verkregen te hebben. Het is derhalve niet onwaarschijnlijk dat in de nabije toekomst zowel het iPhone als iPad platform meer open zullen worden.

Concurrenten

De iPod is inmiddels dé mp3-speler geworden, maar desondanks heeft het een aantal concurrenten. Hetzelfde geldt voor de iPad: er is op dit moment al een aantal alternatieven en gezien het succes van de iPad zal dit aantal snel toenemen. De iPad concurreert echter niet alleen met andere tablets, maar ook met smartphones (in het bijzonder de modellen met een hoge schermresolutie) en kleine laptops zoals de Netbooks. Het is aan de consument om te bepalen of deze nieuwe productcategorie (e.g. tablet) een succes wordt en welk marktaandeel de iPad zal veroveren.

Perspectief van de gebruikers

Eerste indruk

Zoals je van Apple kunt verwachten, lijken de meeste gebruikers het erover eens te zijn dat de iPad een aantrekkelijk apparaat is. Tevens heeft het apparaat slechts een paar knoppen, waardoor het erg ‘toegankelijk’ is voor nieuwe gebruikers. Zij merken verder op dat de iPad erg dun is en ook redelijk licht, hetgeen de iPad erg mobiel maakt. Niet iedereen is echter tevreden met de grootte van de iPad: sommigen vinden het te groot voor een mobiel apparaat (in het bijzonder jonge gebruikers, wijst een studie uit). Anderen geven aan dat het scherm een breedbeeldformaat had moeten krijgen (in plaats van het huidige 4:3 formaat). Desondanks is de eerste indruk van de meeste gebruikers erg enthousiast.

Gebruik van de iPad

De eerste indruk is dus goed, maar wat kun je met een iPad doen? En voegt het iets toe aan de smartphone of laptop? In andere woorden, is het “far better at some key things”, zoals Steve Jobs het stelt?

Volgens Apple zal de iPad beter zijn in:

  • Browsing
  • E-mail
  • Bekijken en delen van foto’s
  • Video’s kijken
  • Muziek luisteren
  • Spelletjes spelen
  • eBoeken lezen

Slide iPad presentatie Steve JobsNaar onze mening en ervaring van de afgelopen week is de iPad superieur in ‘micro-consumptie’: het consumeren van media zoals video’s, foto’s, boeken, e-mail of het web, op een light-weight en eenvoudige wijze. De iPad is bijvoorbeeld goed voor het bekijken van e-mail en het snel beantwoorden van enkele berichten. Echter, voor het beantwoorden van grote hoeveelheden e-mail is een laptop toch meer geschikt. En hoewel je de iPad kunt gebruiken voor het lezen van eBooks, maakt het schermcontrast en gewicht het apparaat toch minder geschikt voor langdurig lezen dan specifieke eBook-readers.

Wat betreft het creëren van ‘content’ vinden wij de iPad geschikt voor het maken van simpele presentaties en het schrijven van korte artikelen. Door een draadloos toetsenbord toe te voegen, is het zelfs mogelijk om het typen makkelijker te maken dan met het virtuele toetsenbord van de iPad. Desalniettemin vermoeden wij dat de iPad nooit zal uitblinken in het creëren van content.

De duurdere modellen hebben een ingebouwde GPS-ontvanger en mobiele connectie (een 3G-verbinding naast de Wi-Fi). Dit maakt het mogelijk om ‘mobiele taken’ te ondersteunen, zoals navigatie (in de auto) en het controleren van e-mail in de trein. Dit is natuurlijk interessant; maar smartphones en navigatieapparatuur kunnen dit even goed of zelfs beter.

Killer application

Het surfen op het web zal waarschijnlijk de ‘killer application’ zijn. In vergelijking met de iPhone (of andere smartphones) heeft de iPad een groter scherm en een hogere resolutie. Dit maakt het mogelijk om webpagina’s te tonen zoals je gewend bent op een desktop of laptop computer.

De vergelijking met een laptop is minder eenvoudig. Een laptop heeft vaak een groter scherm en een hogere resolutie, maar voor het surfen op het web verhoogt dit nauwelijks de gebruikservaring. Wat de ervaring wel beïnvloedt is dat de iPad zowel in liggend als staand formaat gebruikt kan worden: je kunt dus kiezen wat jou het beste uitkomt. Probeer dat maar eens met een laptop! Daarnaast heeft de iPad een touchscreen. Dus in plaats van het gebruik van een muis, trackpad of ander ‘pointing device’, kun je simpelweg je vingers gebruiken. Bovendien is het makkelijker om met de iPad door een lange pagina te scrollen (of iets anders dat niet op het scherm past). Tenslotte geeft de ‘multi-touch’ de iPad-gebruikers de mogelijkheid om meerdere vingers te gebruiken voor complexe interacties (zoals in- en uitzoomen).

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat er weinig verschil is tussen de interactiestijl van de iPad (multi-touch) en die van een laptop (met trackpad bijvoorbeeld). Toch is het verschil behoorlijk groot. Het met je handen kunnen vasthouden en manipuleren van een website maakt de ervaring ‘intiemer’. Dit is moeilijk uit te leggen, dus moedigen wij je aan om de iPad zelf eens te gebruiken. Voor het surfen op het web zijn wij het dus eens met de stelling van Apple: “more intimate than a laptop, more capable than a smartphone”.

Tenslotte is de opstarttijd van een iPad relatief kort. Dit maakt het makkelijk om even snel naar Facebook of YouTube te gaan, om je e-mail te lezen of een recept te vinden. Combineer dit met een indrukwekkende batterijduur van 10 uur en je kunt wel begrijpen waarom het handig is om een iPad in huis te hebben voor dergelijke micro-consumptie activiteiten!

Niet alleen goed nieuws voor de gebruikers

Veelvoudige iPadHelaas is de iPad zeker nog niet perfect in gebruik. Multi-tasking is niet mogelijk, hoewel Apple heeft aangegeven dat een software-update dit snel zal veranderen. Tot die tijd is het niet mogelijk om bijvoorbeeld naar muziek te luisteren, terwijl je door je foto’s bladert. En kun je niet je Twitter-applicatie open hebben staan, terwijl je op het web surft.

Nog vervelender is waarschijnlijk dat de iPad geen ondersteuning biedt voor Adobe Flash en Microsoft Silverlight. Dit betekent dat het niet mogelijk is om grote delen van websites te zien die gebruikmaken van deze technieken. Het is niet onwaarschijnlijk dat de iPad in de toekomst Flash en Silverlight zal ondersteunen (gefaciliteerd door Apple of een derde partij), maar op dit moment werkt het nog niet. Apple kan natuurlijk altijd beweren dat Flash bekend staat om het sporadisch crashen, het snel uitputten van de batterijen en het introduceren van veiligheidsrisico’s. Daarnaast beweert Apple dat ontwikkelaars open standaarden zouden moeten gebruiken zoals HTML5 in plaats van Flash of Silverlight. Echter, de huidige situatie is dat veel websites deze technologie gebruiken en iPad-bezitters ook deze websites willen bekijken!

En tenslotte de prijs… Het basismodel (Wi-Fi, 32 GB) kost € 500 en het topmodel (Wi-Fi, 3G en 64 GB) kost € 800. Dat is een hoop geld voor een apparaat dat niks kan doen wat je laptop of smartphone ook al kan! En om de 3G-verbinding te kunnen gebruiken, moet je bovendien een abonnement afsluiten bij een telecomprovider. Wij twijfelen er niet aan dat er een markt zal zijn voor de iPad, maar dit zal wel een ‘deal breaker’ kunnen zijn voor veel potentiële klanten.

Het business perspectief

Apple verkocht wereldwijd meer dan 3 miljoen iPad’s in de eerste 80 dagen (oftewel 1 iPad per 2.3 seconde). Het lijkt er dus op dat de iPad weer een commercieel succes voor Apple gaat worden. En uiteraard zullen andere fabrikanten snel volgen met hun eigen tablets.

Maar wat voor impact zal de iPad (en vergelijkbare tablets) hebben op jouw organisatie? Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van jouw industrie en de online-activiteiten van de organisatie. We zullen hier in de volgende paragrafen nader op ingaan. Echter, voor elke organisatie geldt dat de grootste meerwaarde kan worden verkregen door je klanten centraal te stellen. Dat is uiteindelijk de beste manier om zakelijk succes te behalen!

Huidige website

Google op iPadDe iPad is minimaal een nieuw apparaat dat gebruikt kan worden om jouw website te bezoeken. Aangezien de iPad nog niet bestond toen je website werd ontwikkeld, is de kans groot dat de gebruikerservaring niet optimaal is voor de iPad. Als de website bijvoorbeeld Flash of Silverlight bevat, dan zal dit niet worden getoond aan de iPad-bezoekers. Ook kunnen bepaalde interactieve elementen niet geoptimaliseerd zijn voor het gebruik op een touchscreen (bijvoorbeeld een kleine knop met het label ‘bestel’ in het verkoopproces). Het goede nieuws is dat de iPad een schermresolutie van 1024 X 768 pixels heeft. Dit betekent dat een website op de iPad er hetzelfde uitziet als bij het grootste deel van de andere bezoekers.

Maar is het werkelijk een probleem als je website niet voor de iPad-gebruikers is geoptimaliseerd? Dit is afhankelijk van je doelgroep (e.g. percentage iPad-bezoekers), het aantal bezoekers (e.g. 1% eBay-verkeer genereert veel inkomsten) en de waarde van de iPad-bezoekers. Klanten van Apple hebben in het algemeen een hoger inkomen dan niet-klanten, zoals vele studies hebben aangetoond. Dus als Apple-klanten in totaal 5% van je verkeer vormen, kunnen zij wel 10% van de omzet genereren! Daarnaast kan het optimaliseren van je website voor de iPad (open standaarden!) je ook voordelen voor SEO en de toegankelijk van je website opleveren.

Voorlopig stellen wij voor om eerst uit te zoeken of jouw klanten geneigd zullen zijn om een iPad te kopen en jouw website te bezoeken. In aanvulling hierop is het goed om naar de webstatistieken te kijken om het percentage iPad-gebruikers te volgen. En als je van plan bent om jouw website te herontwerpen, dan kun je maar beter rekening houden met de eisen die de iPad stelt.

iPad applicaties ontwikkelen

Of je zelf een speciale applicatie voor de iPad moet ontwikkelen, hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen kan een geoptimaliseerde website voldoende zijn voor jouw iPad-bezoekers. Daarentegen is het voor complexe applicaties vaak beter om een speciale iPad-applicatie te ontwikkelen.

Als je al een iPhone-applicatie hebt, dan kan deze ook op de iPad gebruikt worden. Het hangt echter af van de specifieke applicatie of dit een positieve gebruikservaring oplevert.

Een iPad-applicatie ontwikkelen, is de meest extreme oplossing, maar er zijn enkele goede argumenten waarom je daar nu al mee zou kunnen beginnen. De keuze hangt af van de toegevoegde waarde die de iPad applicatie kan geven aan je klanten. Veel uitgevers zijn dit nu aan het onderzoeken, bekijk bijvoorbeeld de iPad applicatie van Wired Magazine.

Indien je een iPad-applicatie gaat ontwikkelen, zorg er dan voor dat je dit artikel van Jakob Nielsen leest. We zijn het met hem eens dat het universele, minimale en ‘touch-what-you-see’-interactiemodel een serieus probleem heeft wat betreft de gebruiksvriendelijkheid: mensen weten niet waar ze moeten klikken. Dit wordt nog eens versterkt door de verschillen tussen enerzijds de applicaties die door derde partijen zijn ontwikkelt en anderzijds de standaardapplicaties en het besturingssysteem van de iPad zelf. Apple probeert deze verscheidenheid van interactiemodellen te beperken door het hele ecosysteem te controleren. De meeste van deze standaarden kunnen worden gestaafd door gebruikersonderzoek, dus zorg ervoor dat je aan deze regels voldoet!

Conclusie

Laten we teruggaan naar de Apple-website die de iPad beschrijft als ‘magisch en revolutionair’. Zijn we het eens met deze uitspraak? Jaren na de introductie van de iPhone is de iPad zeker niet meer ‘magisch’. Wellicht zouden we meer onder de indruk zijn geweest als de iPad eerder was verschenen dan de iPhone. Desalniettemin zijn we het ermee eens dat de iPad een indrukwekkende en elegante computer is.

Is de iPad ‘revolutionair’? Naar onze mening niet in dezelfde mate als de iPod en iPhone. Zo heeft de iPod de muziekindustrie veranderd en ook vele andere veranderingen teweeggebracht. En heeft de iPhone de smartphone significant verbeterd en mobiel internet populair gemaakt. We gaan er wel vanuit dat de iPad de tabletcomputers populair zal maken en op die manier revolutionair zal zijn. Hoewel de iPad niets nieuws biedt, ligt de kracht in het feit dat de gebruikservaring compleet anders is dan bij een mobiele telefoon, een e-reader, een computer of een televisie. Het is waarschijnlijk compleet anders dan welke computer je ooit hebt gebruikt!

De grootste vraag is of het ‘grote publiek’ de iPad of andere tablets zal kopen. Dit is een moeilijke vraag, maar we verwachten dat deze nieuwe productcategorie een succes zal worden. Natuurlijk is de iPad nog niet perfect, maar dit is dan ook de eerste versie. Als je kijkt naar eerdere iteraties van de iPod en iPhone, valt het te verwachten dat er nog veel verbeteringen zullen komen in toekomstige versies. En naar verwachting zullen de prijzen ook naar beneden gaan – zeker wanneer er concurrerende producten op de markt verschijnen. Echter, het meest overtuigende argument is het enthousiasme van nieuwe iPad-gebruikers. Met een dergelijk enthousiasme, hoe kan de iPad dan geen succes worden? User Intelligence doet echter toch een studie om te kijken hoe de iPad gebruikt zal worden in de komende maanden. De resultaten verschijnen op de User Intelligence website.