Video, How to

YouTube Analytics en video’s ondertitelen: Tips!

0

In dit derde deel van onze videoserie over YouTube bespreek ik twee onderwerpen: YouTube Analytics en YouTube ondertiteling. Hoe kun je YouTube Analytics gebruiken om meer kijkers te krijgen en waarom is het goed om je video’s te ondertitelen (en hoe doe je dat zonder dat het veel tijd kost)? Vergeet niet ook deel 1 en deel 2 van deze serie te kijken.

Accepteer cookies

YouTube Analytics (statistieken): wat je moet weten

Als je naar je YouTube-pagina gaat, rechtsbovenin, onder je kanaal’s logo, zie je Analytics staan. Deze pagina staat echt boordevol hele belangrijke informatie, die je kan helpen met het bepalen van je YouTube-strategie.

Informatie over je YouTube kijkers

Met deze gegevens kun je je kijkers een stuk beter leren kennen. Bij elke video kun je de landen zien waar je video het meest bekeken is, het percentage man/vrouw en waar de video bekeken werd: dus op een website, op YouTube zelf of op een mobieltje. Zo hebben wij (van Frankwatching) onlangs besloten om een switch naar Nederlandstalige video’s te maken, in plaats van Engels, omdat we zagen dat een groot deel van ons YouTube-publiek Nederlands is.

Gedrag van je YouTube kijkers: Absolute audience retention

De audience retention (absolute kijkersloyaliteit) kan je ook heel veel vertellen. De absolute audience retention laat je zien hoeveel kijkers er blijven kijken tijdens je video, als je ineens een piek ziet, dan kijkt men een bepaald stukje veel terug bijvoorbeeld. Dat zou een teken kunnen zijn dat je misschien een langere video kunt maken over het onderwerp dat je aanhaalt tijdens de piek. En als het erg daalt, dan zie je dat de aandacht weg is en het onderwerp dat besproken wordt dus niet interessant gevonden wordt.

Hoe lang blijft je kijker kijken? Relative audience retention

De relative audience retention (relatieve kijkersloyaliteit) laat je zien hoe jouw kijkers het doen, vergeleken met andere video’s van ongeveer dezelfde lengte. Dus dit kan je een goede indruk geven of je de aandacht er een beetje bij houdt vergeleken met andere video’s. Je kunt bovenin de pagina op elke video allerlei gegevens opzoeken, of zoeken naar bepaalde locaties – en ook bepalen in wat voor tijd, dus de afgelopen week, of maand, of het hele jaar. Ga dus regelmatig naar je Analytics-pagina, bestudeer hoe je kijkers reageren op je video en probeer daar met nieuwe video’s op in te spelen. Zo kun je je strategie aanpassen.

YouTube video’s makkelijk en snel ondertitelen

Het ondertitelen van je video’s is goed voor SEO: search engine optimization. Omdat zoekmachines je video’s niet kunnen ‘lezen,’ helpt het als je ondertiteling plaatst, zodat Google, Yahoo en Bing de tekst van je ondertitels kunnen lezen. Het ondertitelen van video’s was een paar jaar geleden ontzettend veel werk, omdat je alle time-codes zelf moest invoeren. Gelukkig gaat het tegenwoordig allemaal best snel.

Wij gebruiken CaptionTube.Appspot.com. Als je deze website linkt aan je YouTube-account, kun je in principe gewoon meetypen met de video. Als je een vast script hebt is het al helemaal makkelijk: dan kun je gewoon knippen en plakken op de juiste time-codes. Zodra je klaar bent, zet CaptionTube je ondertiteling automatisch op jouw YouTube-video. Je kunt de ondertiteling aan- of uitzetten door op ‘captions’ (cc) te klikken onder je YouTube-video.

Abonneer je op onze video’s

Wil je deze video’s elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTube-kanaal.

Heb je vragen of onderwerp tips voor onze video’s? Laat gerust een reactie achter!