Online advertising

14 tips om je webshop 2014 proof te maken

0

Hoe zorg je ervoor dat je webshop in 2014 nog steeds up-to-date is? Als webshopeigenaar ben je soms ‘gewoon’ op zoek naar praktische tips in plaats van trends. Bij jaarwisselingen horen lijstjes, daarom: 14 praktische tips om je webshop op te frissen en 2014 met een gerust hart in te gaan!

Vaak kunnen simpele tools al heel veel werk uit handen nemen, zoals het genereren van een deel van de productteksten of het simpelweg instellen van een automatische mail met het verzoek om je producten te beoordelen. Mijn tips zijn kort, maar hopelijk krachtig.

1. Ik zie sterretjes! ★★★★★

Voor je webshop zijn drie soorten sterretjes (rich snippets) belangrijk:

De sterretjes krijg je door rich snippets op je site in te stellen (2 en 3) en door externe reviews bij bijvoorbeeld Trustpilot of eKomi te verzamelen. De items hierboven zijn linkjes naar artikelen waar je kunt lezen hoe je de ‘sterretjes’ maakt. Check daarna altijd je site in de Google Structured Data tool en deponeer je site daarna in Webmasters.

FW_sterretjes

Vergeet ook niet de pagina als Google+ publisher te registreren en geregeld te posten om ook aan de rechterkant van het zoekscherm op te vallen.

2. LibreOffice

Als je me vraagt zonder welke tool ik als webshopmaker niet kan overleven, zeg ik al snel LibreOffice. “Niet Excel?”, nee, echt LibreOffice. De hoofdredenen zijn: erg gemakkelijk in gebruik, loopt nooit vast, dataverlies nagenoeg onmogelijk, heel snel, legaal gratis en extreem veel mogelijkheden. Natuurlijk zijn Excel bestanden nog steeds te openen, te bewerken en op te slaan, maar als je de grootte en snelheid bekijkt, stap je vanzelf over op ODS. Probeer het een keer uit. En een honorable mention: NotePad++.LibreOffice FTW

3. Productbeschrijvingen in bulk

Productbeschrijvingen zijn het middel om klanten op je website te krijgen (SEO), maar ook het middel om te converteren en iemand een goed gevoel te geven over je producten, je webshop en zijn of haar aankoop. Toch is het makkelijk als je wat onderdelen van het maken van productteksten kan automatiseren, met bijvoorbeeld LibreOffice. Mijn tip is: concatenate (tekst.samenvoegen). Gebruik deze formule om een basis te leggen voor je productteksten, door gegevens van je producten te importeren. Maak het daarna per product af met een unieke en toepasselijke beschrijvende tekst.

=CONCATENATE(“Deze “;{{Samsung}};” telefoon is voorzien van een “;{{zwart}};” frontje en weegt “;{{210}};” gram. Het toestel draait op “;{{Android KitKat}};” met een “;{{1.2GHz}}; ” processor”)

4. Shopping zoekwoorden

Het is nooit goed om tegen het advies van Google in te gaan, maar toch doe ik het in dit geval graag als het aankomt op producten in Google Shopping. Sindskort is het mogelijk om zoekwoorden toe te voegen aan de campagnes die gericht zijn op product listing ads (PLA’s). Het invullen van deze zoekwoorden zorgt voor een relevantere en meer toe te spitsen vertoning van je producten. Snel naar AdWords om ze dus toe te voegen!

5. AdWords: kill your darlings

AdWords kill your darlingsVaak hoor ik van webshopeigenaren dat AdWords voor hen niet werkt. Ze genereren een hoop keywords, geven een smak geld uit, krijgen veel bezoekers, maar de conversie blijft achter.

De tip is om je gevoel opzij te leren zetten als het gaat om AdWords. Voor webshops is bezoek belangrijk, maar conversie belangrijker. Bedenk daarom dat je mensen wilt binnenhalen die al verder in de sales funnel zitten.

Dit kan betekenen dat je je darling keywords zoals ‘rugzakken online’ moet uitschakelen en meer moet richten op “+voordelige +rugzak +bestellen”. Mensen die op deze woorden zoeken, zijn al klaar om te kopen en zullen je conversie boosten.

6. Voordeelpakketten, verrassingspakketten en cadeau’s

Er is een duidelijke trend zichtbaar: het verrassingselement bij webshops. Denk aan concepten als Tintelingen en Wrap The Gift. Webshops zijn duidelijk op zoek naar een soortgelijke tastbare ervaring als een fysieke winkel en cadeautjes kunnen dan goed werken. Een bijkomend voordeel van ‘samengestelde pakketten’ is dat het minder gaat om prijs en meer om impuls en gevoel. Dit zorgt ervoor dat mensen niet snel naar een vergelijkingssite zullen gaan en jij je niet hoeft blind te staren op de marge.

7. Teksten anno 2014

Er zijn op Frankwatching meerdere goede artikelen over het schrijven van teksten verschenen, waaronder die van Remy Steijger en Dimitri Lambermont. Belangrijk om te weten is dat Google steeds slimmer wordt en algoritmes zodanig aanpast dat hun bots inmiddels bijna als mensen teksten beoordelen. De tijd van keywords gebruiken om de keywords en daarmee keyword spam creëren, is voor keywords zeker voorbij. Schrijf je teksten dus beschrijvend, uniek en overtuigend, dan is je webshop zeker klaar voor de algoritme updates van 2014.

8. Nieuwsbrieven die opvallen

Consumenten worden steeds meer nieuwsbrief-mob. Sinds Gmail de stap heeft genomen om alle reclame in een apart mapje te laten belanden, moeten veel klanten daarnaast een extra klik maken om je nieuwsbrief te bekijken. Naast de goede adviezen van Ronald en Niels, kun je je nieuwsbrieven goed pimpen met de volgende trucs:

  • Maak je nieuwsbrief (bijna) 100% visueel
  • Koppel altijd met social media
  • Personaliseer: “Peter, maak je kerstcadeautje snel open!”
  • Maak duidelijke call-to-actions
  • Hou de toon informeel en betrek je ontvangers

9. WordPress: Easy Digital Downloads

Heb je een lichte webshop nodig voor maar een paar producten? Verkoop je downloads of maar een paar fysieke producten? Dan is Magento in de meeste gevallen overkill. Overweeg WordPress met de meer-dan-geniale Easy Digital Downloads plugin. Het is net iets minder uitgebreid dan WooCommerce, maar is erg makkelijk in gebruik en volledig aan te passen aan je wensen.

10. B2B? ISVAT API!

Een snelle tussendoor-tip voor webshops die B2B aan bedrijven in het buitenland verkopen: maak gebruik van de ISVAT API om na te gaan of een BTW-nummer uit de EU klopt en daarmee de belasting te berekenen. De API is soms wel wat trager, bouw dus ook een zekerheidje in dat het proces verdergaat als de API onbereikbaar is.

11. Paazl en Parcelinternational

Hoewel onze business draait om verzendingen, is er nog steeds veel te winnen op het terrein van logistiek. Zo is het lastig te achterhalen wat de kosten en transittijden zijn van verschillende pakketdiensten en profiteer je alleen met een sterke fulfilmentpartij van lagere verzendprijzen. Twee bedrijven die dit leed verzachten zijn Paazl en Parcelinternational. Ze berekenen de laagste kosten voor verzending en profiteren van lagere tarieven.

12. Mobiel (targeten)

Als mobiel adept kan ik dit punt natuurlijk niet laten liggen. Zoals in mijn vorige artikel beschreven, wordt 2014 het jaar van de veelheid aan smart devices. Wat betekent dit voor je webshop? Heb je budget over, ben je toe aan een redesign of ga je een nieuwe shop starten?

Bedenk dan dat je mobile first moet denken. Je site wordt over een jaar meer op mobiele devices bekeken dan op de desktop. Zorg er dus voor dat je een responsive of mobiel thema hebt om die bezoekers niet te laten gaan. Probeer ook eens wat in de offline wereld, daar zijn volop mogelijkheden en nog maar weinig webshops die zich eraan wagen!

Bol.com vakantiewinkel

13. China, Vietnam, Roemenië, Oekraïne

Wereld is kleinDe wereld is groot, maar is de laatste paar jaar ontzettend bereikbaar geworden. Via freelancer.com of Google vind je bedrijven die alles voor je kunnen doen tegen lage tarieven. Wil je uitbreiden naar Frankrijk of Duitsland?

Er zijn vertaalbureau’s die perfect werk leveren met teksten die geschikt zijn voor het web. Kom je ergens niet uit met je shop of wil je een nieuwe functionaliteit? Er is vast een briljante developer in Vietnam die je voor een goede prijs kan helpen. Daarnaast zijn veel van die landen inmiddels gewend aan handel met het westen. Kijk dus ook goed rond op AliExpress en DealExtreme om je assortiment wat te verbreden.

14. Kruisbestuiving met andere shops

Soms heb je het gevoel dat je er als webshopeigenaar alleen voor staat. Je hebt je concurrenten en je hebt je vaste kern van klanten die trouw nieuwe producten kopen. Bedenk dat deze klanten vaak gerelateerde producten kopen bij mede-webshopeigenaren en dat dit een perfecte vorm van cross-selling is.

Verkoop je verf? Zoek dan een interieurwebshop. Verkoop je kinderkleding? Waarom niet partneren met een speelgoedzaak? Kijk verder dan je eigen horizon. Denken in thema’s is zooo 2014!

Foto intro met dank aan Fotolia