Innovatie

Snel ontwikkelen tegen lage kosten? Kijk over de grens!

0

Een beetje hobbiën met websites, ik ben er dol op. Soms lopen hobby’s prettig uit de hand, worden groter en gaan geld opleveren. Wanneer iets gaat groeien, groeien ambities mee. Je wilt meer, ziet kansen en die kansen wil je het liefst eergisteren benut hebben. Anno 2013 staan budgetten echter meer dan ooit onder druk. De truc zit ‘m dus in het slim omgaan met je budget: snel ontwikkelen tegen lagen kosten.

Lage kosten

Eigenlijk iets wat iedereen wel wil, of je nu een kleine website hebt, werkt voor de afdeling e-commerce van een grote corporate organisatie of, zoals ik, naast je vaste baan ook nog een goed lopende website bezit, waar je één van je passies op kunt uiten. Welke rol je ook hebt, op een gegeven moment loop je tegen je eigen (afdelings-)beperkingen aan en ga je op zoek naar hulp.

Ook ik zocht een tijd geleden hulp. Ik was op zoek naar een stuk ‘gereedschap’ waarbij ik specifieke waardes uit een affiliate feed kon opvragen en kon vertonen op plekken in website content naar keuze.  Bijvoorbeeld de prijs van een vliegticket voor één specifieke bestemming. Het importeren van de affiliate feed lukte prima dankzij een open source component. Om een lang verhaal kort te maken, als niet-techneut zonder al te veel kennis van PHP en MySQL lukte het me niet om mijn wens te realiseren. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een developer tegen lage kosten.

Over de hele wereld

Goede developers zijn schaars,op de Nederlandse markt. Kijk je iets verder dan je neus lang is, dan hoeft het vinden van een goede developer helemaal niet zoveel tijd te kosten. Althans, wanneer je met marktconforme (open) ontwikkeltalen zoals Java, PHP, of .NET werkt. Waar je die developers vindt? Op platformen als oDesk.com of Elance.com, die deze week overigens een merge aankondigden. oDesk is wereldwijd het grootste platform waar je onder andere freelance programmeurs, designers, app-developers en SEO-specialisten vindt. Die freelancers bevinden zich over de hele wereld.

Mijn ervaring met off-shoring

Off-shoring, ik heb er een aantal maanden geleden mijn eerste ervaringen mee opgedaan en sinds de eerste opdracht ben ik erg enthousiast. Ik poste een job description waarin ik mijn probleem omschreef en waar de deliverable aan diende te voldoen.

Ene Andrey, woonachtig in het Russische Oeralgebergte, was een PHP-developer die reageerde op de jobpost. Ik vroeg Andrey vooraf om een korte recap te geven van wat hij dacht dat hij ging maken en hoeveel uur hij nodig dacht te hebben voor de klus. Andrey dacht aan drie uur. Voor het uurtarief van 15 dollar wilde ik best risico lopen om 45 dollar kwijt te raken in het geval van een screw-up. Gewoon om ervaring op te doen met de kwaliteit van off-shoring en om te ontdekken of het zou kunnen helpen om snelheid tegen lage kosten te creëren. Al de volgende morgen om 9:30 uur gaf Andrey aan klaar te zijn. Effectieve werktijd: 45 minuten.

Omdat ik er achter kwam dat ik toch nog een paar extra functies nodig had heeft Andrey toch nog een uurtje extra gewerkt. Een soort Agile-werkmethode dus waarbij je iteratief naar een steeds beter product werkt. De deliverable die Andrey opgeleverde, een plugin voor het modulair opgebouwde Joomla!-CMS, kreeg ik zonder problemen aan het werk. Het deed ook nog eens exact wat ik had omschreven.

Website under construction with Laptop

Foto met dank aan Fotolia.

Omzetgroei van 300%

Het resultaat: dankzij deze plugin kan ik dagelijks een kwartier langer slapen. De plugin automatiseert namelijk het publiceren van actuele prijzen uit affiliate feeds die volledig in de content geïntegreerd zijn. Hierdoor ben ik in staat geweest om het aantal te promoten affiliate-producten op te schalen met als resultaat een groei van 300% in omzet per maand in de eerste drie maanden. Financiële schade? 37 euro exclusief btw, want omdat ik zo enorm blij was heb ik Andrey een uurtje bonus gegeven. Dat kan ook met oDesk. De kosten heb ik in één dag terug verdiend.

De plugin kan overigens gebruikt worden om iedere waarde uit ieder veld in de database te integreren met website-content.

Snelheid door flexibiliteit

In korte tijd heb ik dus functionaliteit tegen lage kosten kunnen laten ontwikkelen, waarmee ik tijd bespaar en de omzet een enorme impuls heb kunnen geven. Maar waarom zou dit eigenlijk niet voor grote corporate organisaties of webshops toepasbaar zijn?

Wensen van commerciële afdelingen bij grote corporates

Bij grote corporates is het nu vaak zo dat de eigen IT-afdeling of een externe partner verantwoordelijk is voor het doorontwikkelen van het cms. Het cms is één van de belangrijkste stukken gereedschap van een afdeling e-commerce om het online bedrijfsresultaat te behalen. Ben je op zoek naar functionaliteit binnen het cms en bestaat dit nog niet, dan schiet je een change in. Afhankelijk van capaciteit en budget wordt de change op een gegeven moment opgeleverd.

En omdat de business liever gisteren dan vandaag die nieuwe functionaliteit heeft, voldoet de opdrachtnemer zelden aan de verwachtingen van de opdrachtgever. Soms omdat de verwachtingen van de business niet realistisch zijn, soms ook gewoon omdat een IT-afdeling veel meer doet dan alleen het supporten van het cms voor één specifieke afdeling. Je kunt je daarnaast afvragen of een IT-afdeling erg enthousiast wordt van de soms relatief kleinschalige wensen van de business. Diverse redenen dus om te kijken of een alternatieve werkwijze toepasbaar is.

Het Apple eco-systeem voor corporates

In mijn optiek kan een corporate organisatie deze werkwijze prima toepassen als de architectuur dit toelaat. Wanneer iemand van een e-commerce afdeling in staat is om in een change-formulier te voorzien van probleemomschrijving en gewenste situatie, lukt dit ook voor iemand die off-shore de opdracht uitvoert.

Met behulp van het Apple eco-systeem zou kwaliteit en continuïteit gewaarborgd kunnen worden. Apple keurt immers zelf ook alle apps die aangemeld worden door voor de App Store. De interne IT-afdeling zou deze rol kunnen invullen en zo de extern ontwikkelde wensen van afdeling e-commerce kunnen ‘keuren’ op basis van vooraf bepaalde randvoorwaarden, net als bij Apple.

Ik zie veel mogelijkheden voor zowel kleine webshops als grote corporates. Iedereen kan tegen lage kosten een website of webshop starten en snel laten door ontwikkelen tegen lage kosten. Kortom, iedereen een Rus!

Foto intro met dank aan Fotolia.