Innovatie

Mobiele trends 2014: dag smartphone, hallo smart device!

0

In 2014 begint de derde en laatste mobiele revolutie: de volledige integratie van mobiel internet in ons dagelijks leven. Smartphones en tablets bereiken hun top en nieuwe devices starten aan een contextgevoede zegetocht. Eindelijk is het weer tijd voor echte innovatie! Na jaren van minimale verbeteringen in de wereld van mobiele technologie, gaan in 2014 3 trends ontstaan die het mobiele landschap en daarmee ook de wereld de komende jaren gaan veranderen.

Trend 1. Van smart phone naar smart devices

Geef het maar toe: elk jaar ga je je smartphone meer gebruiken. En elke keer moet je die maar weer uit je tas of broekzak halen. Wat een gedoe, tijd voor wearables! Google Glass, Smartwatches en zelfs een Smart ring bieden in 2014 de oplossing!

Accepteer cookies

Maar ook in jouw omgeving komen steeds meer slimme apparaten. Domotica zal meer gemeengoed worden (denk aan de e-thermostaat), de Smart TV is nu al bijna de standaard en anders maakt een Apple TV of Chromecast je TV wel smart. Ook publieke sensoren gaan steeds verder en maken moeiteloos contact met jouw smartdevices.

Verder zijn de Fairphone (gemaakt van eerlijke materialen en grondstoffen) en Phonebloks (een modulaire telefoon, die werkt op open source software, een lange levensduur heeft en voor iedereen verkrijgbaar) mooie ideeën die in 2014 hopelijk zullen opkomen, maar deze zullen alsnog een korte levensduur hebben als het enkel tot een smartphone beperkt blijft.

Trend 2. De strijd om plek 2

De grote baas in de wereld van mobiel blijft Android en dan varen ze ook nog de juiste koers: KitKat focust op tv’s, wearables en instapmodellen. Dat laatste is met name van belang voor de gigantisch snelle mobiele adoptie in ontwikkelingslanden. De andere twee sluiten naadloos aan bij trend 1 en uiteraard bij de eigen producten van Google. Of gaat KitKat toch ergens anders om?

Accepteer cookies

Interessanter is de strijd om plek 2: Kan iOS dit jaar met een iWatch genoeg verbluffen en hun aandeel weer zien stijgen? Groeit Microsoft met WP9 verder? Of komt er een snelle opkomst van één van de nieuwe systemen? Van de vier nieuwkomers geven we Firefox OS de beste kansen. Deze is in ieder geval nu al gericht op de derde trend.

Trends 3. Contextuele content

Er wordt al jaren over gesproken, maar real-time koppelingen maken tussen diverse systemen is niet eenvoudig. Gelukkig is afgelopen jaar zoals verwacht de snelheid van zowel netwerk als device gestegen en wordt er dus meer mogelijk! Waar we nu al steeds meer locatiegebonden en sociale diensten hebben, gaat de integratie met de context komend jaar verder. Veel van onze context is momenteel nog onbenut:

mobilecontext

To do’s

Wat kun je nu praktisch doen met deze trends?

Web- & appbouwers

Denk breder dan desktop, tablet & smartphone. Met de huidige vorm van responsive webdesign (RWD) ben je nog niet ver genoeg. Of zoals vorige maand werd gesteld: RWD is voorbij de houdbaarheidsdatum. De veelheid aan slimme apparaten en besturingssystemen die onze kant op komt, zal niet de standaardresoluties, output- en inputmethodes hebben waar sites en apps nu vaak op gebouwd worden. Daarbij moet er meer rekening gehouden worden met de context.

Retailers

Verrijk je producten door ze te laten meten, registreren en verbinden. Denk niet dat jouw markt hier niks mee te maken heeft. Zelfs een tuinman (Connected Garden) of een fietsenmaker (Copenhagen wheel) moet eraan geloven dat internet langzaamaan overal in geïntegreerd wordt.

Maak verder ook gebruik van de toenemende integratie van online en offline. Verkoop je kleding online? Pas je advertenties aan aan de locaties waar mensen zich bevinden. Je kunt ook een NFC-chip, QR-code of link naar Layar met korting bij het pakket voegen, zodat je klant bij het fysieke uitpakken meteen weer online verder kan.

Consumenten

De crisis loopt op z’n eind, een goed moment om te investeren in de toekomst. Koop in 2014 een smartwatch, een smart glass en een huis vol domotica en laat je verwonderen over het gemak dat deze mobiele technologie met zich meebrengt.

Natuurlijk zullen met name door de smart glasses de discussies rondom privacy en ethiek wederom oplaaien, maar de behoefte van de mens om continu verbonden te zijn, nieuws te vergaren en te communiceren, zal naar ons idee toch blijven overheersen. Daarbij is het een mooie opstap voor de daaropvolgende revolutie: Cyborg 1.0, integratie in het lichaam.