Innovatie

Mobiele trends voor 2013: snelheid is alles!

0

Er is inmiddels 3,8 miljard betaald voor 4G-frequenties. Een absurd bedrag? Nee! Het is een cruciale investering om een innovatief land te blijven, waarin mobiel een steeds belangrijkere rol gaat spelen. En snelheid is een must in 2013. Niet alleen in ons netwerk, maar ook in het plaform, het apparaat zelf en in de omgang ermee.

Het snelste platform: Android & Phone 8 (?)

Apple was lang koploper, want ze waren de eerste die een smartphone (en later tablet) maakten die snel in gebruik was. Maar 5 jaar na de lancering van de eerste iPhone zijn ze ingehaald. Google heeft met de nieuwste Android-versies eindelijk een soepel en snel systeem. Apple moet weer mobiel gaan innoveren, anders wordt 2013 zwaar voor iPad en iPhone.

Herintreder Microsoft heeft met Phone 8 nu ook een goed en snel systeem. De achterstand in gebruikers is echter gigantisch. Omdat veel Microsoft-gebruikers traag adopteren zal het in 2013 nog geen grote inhaalslag worden, maar de koppeling met de PC en Windows 8 zal Microsoft (met behulp van tablets) uiteindelijk naar plek 2 kunnen brengen! Voor nu echter nog geen Windows Phone 8 als snelste smartphone.

Snelste phone: S4, 5s, Huawei & octacore

De Samsung S3 is nu de baas, de S4 wordt dat en de iPhone 5S zal nog leuk mee doen, maar let ook op Huawai in 2013! Wie? De nummer 3 van de wereld, sinds vorig jaar ook in Europa actief. Trademarks: goedkoper en toch snel. Quadcore processoren zijn nu al de standaard, octacore wordt het nieuwe woord. Verder wordt hopelijk ook eindelijk NFC groter, al is dat al jaren het talent dat maar niet doorbreekt. Mogelijk komen we zelfs hippe brillen tegen bij trendsetters, maar de massa zal deze nog niet adopteren komend jaar. Voorlopig zal in 2013 nog centraal staan:

Snelle responsive & cross-device sites/apps

Responsive design is na 3,5 jaar inmiddels bekend, verder ontwikkeld en ondersteund. Het excuus dat deze sites veelal wat trager zijn is geen probleem meer met 4G. Daarbij kruipen resoluties en schermgroottes van tablets en smartphones steeds meer naar elkaar: vergelijk de Galaxy Note en Nexus 7 maar eens. Kortom, het maken van een aparte mobiele site of app die enkel op smartphones werkt, is anno 2013 nog zelden een optie. Maak alles flexibel, maar zorg wel dat het snel blijft. Daarbij moeten al je gegevens natuurlijk ook live syncen tussen je diverse devices indien je ingelogd bent. Want dezelfde gegevens twee keer invullen past toch niet bij:

Alles snel! mWorking, mLearning, mCommerce & big Data

Uiteindelijk draait al die snelheid natuurlijk om de gebruiker! Er wordt hogere productiviteit van ons verwacht om uit de crisis te komen en mobiel kan hier zeker aan bijdragen. Apps voor bedrijven zullen daarom floreren en de jonge werker moet voorbereid zijn. Onderwijs-apps haken dus ook echt aan in het nieuwe jaar. Daarbij zal m-commerce verder groeien, maar dat is al geen nieuws meer. En terwijl we mobiel werken, leren en shoppen wordt ons device ook nog eens gebruikt om de stroom aan Big Data te verrijken. Op weg naar 2020 groeit dat gestaag door.

Al met al zullen we met de high-end smartphones en tablets die in 2013 uit gaan komen, in combinatie met de netwerken en slimme content, zelden nog hoeven te wachten op onze devices. En dat maakt het leven in 2013 weer wat sneller!

Probeer jij in 2013 mee te gaan op topsnelheid? Of blijf je stilstaan in 2012?