Innovatie

Wat doen we met data in 2020? [PICNIC10]

0

Hoe krijg je een goede voorspelling? Een glazen bol is achterhaald, dus Andreas Weigend, voormalig Chief Scientist bij Amazon en nu ‘consumentendata expert’, kiest voor crowdsourcing in een workshop met 40 man. Een dag eerder verkondigde Weigend al in zijn presentatie dat de hoeveelheid data elke 1,5 jaar verdubbeld. Dit betekent dat we in 10 jaar 100x zoveel data hebben!! Maar wat doen we in 2020 met deze data?

Met deze vraag opende Weigend de PICNIC-workshop van vrijdag en splitste hij de deelnemers in groepen van 5.  Voor de vijftallen los zouden gaan over de wereld in 2020 vroeg hij ons in stappen te denken. Te beginnen bij 20 jaar geleden, dan 10 jaar geleden, dan 3 jaar geleden en daarna in ditzelfde ritme naar de toekomst. Slim, want eerst denk je zo na over hoeveel er nu is gebeurd in de afgelopen periodes van 20, 10 en 3 jaar, maar daarbij geeft het ook ruimte om alle ideeën over de toekomst een plek te geven. Voorzichtige ideeën werden in de categorie 2013 geplaatst, terwijl overenthousiaste bezoekers hun cyborg-ei in categorie 2030 kwijt konden.

Andreas Weigend

Omdat dit stappenplan meer een hulpmiddel was, focus ik in dit artikel met name op de resultaten voor 2020. Tegelijkertijd is het wel grappig dat de stappen in het verleden ook markante momenten zijn. Zo kwam in 1990 de GUI bij het grote publiek, was in 2000 de eerste internetgolf op z’n hoogtepunt en begon 3 jaar geleden o.l.v. de iPhone de smartphone revolutie.

Na het doorlopen van de stappen kwam de opdracht om per groep uiteindelijk 1 scenario voor 2020 uit te werken, dit leverde de volgende 7 resultaten op:

  1. ID-for-all – Eén ID voor alles. Niet alleen toegang tot al je online accounts, maar ook toegang tot je huis, je geld, je hele leven en al jouw data.
  2. Nymity – Er wordt 100x meer gelogd en waarschijnlijk de eerste jaren ook steeds meer gedeeld, maar daar komt een grens aan. Niet alles wil je delen en je wilt controle op wat je met wie wilt delen. Anonimiteit is niet altijd nodig, maar er komen verschillende levels van het ter plekke gecreëerde woord “nymity” (afgeleid van anonymity).
  3. The Life Game – Alles is het leven wordt een spel. Foursquare heeft al de aanzet gegeven, maar door diverse sensoren in de wereld wordt straks alles getracked en beoordeeld. Lopen naar het station geeft je extra punten, maar een stop bij de coffeeshop onderweg levert weer strafpunten op. De ideeën gaan zelfs zo ver dat zaken als betalen en salaris ook gewoon via diezelfde digitale punten werken!
  4. Slimme data – Meer data wordt automatisch herkend en gekoppeld waardoor een gigantisch netwerk ontstaat vol met semantische lifestream data. Zoeken naar een geschikt object of persoon (mits deze zijn nimity level niet op de allerhoogste stand heeft staan), wordt daardoor stukken eenvoudiger.
  5. Loze data – Nu zijn er al veel data waar niets mee gebeurt, maar met 100x meer data wordt dat echt een probleem. Exabytes met domme data vullen datacenters. Vervuiling van vliegverkeer valt in het niets in vergelijking met de verbranding van energie bij de vele datacenters.
  6. University 3.0 – Eindelijk vernieuwing in de oudste instanties ter wereld. Lezingen gaan we echt niet meer in collegezalen volgen. Universiteiten worden enkel plekken waar spaarzame reallife samenwerking plaats vindt, lezingen zijn er nog enkel virtueel.
  7. Feeling over IP – Gevoel overbrengen via digitale media blijft lastig, de webcam en emoticons zijn een eerste stap, maar het blijft bij een plat beeld. Met behulp van sensors in kleding, 3D-pc’s en wellicht zelfs sensoren op het hoofd of lichaam wordt gevoel op afstand stukken realistischer.

Leuk is dat als reactie op de presentatie van de 7 scenario’s direct al mensen met voorbeelden kwamen van een studiegroep of bedrijf dat hier al mee bezig is! Weigend zelf noemt dat in China Ten Cents QQ al ‘Q-coins’ had. Oorspronkelijk digitale munten, maar het groeide uit tot een eenheid waarmee je ook in de echte wereld kon betalen. Uiteindelijk is het uit angst voor waardevermindering van de officiële munt stopgezet door de People’s Bank of China… Een groepsgenoot van mij had gehoord van een trui die al een knuffel kon simuleren door druk en warmte af te geven. En met 1 ID-for-all zijn ook al meerdere partijen bezig.

Weigend sloot af met zijn eigen visie op 2020 die (net als punt 4 en 5) veel met de data an sich te maken heeft. Wij zullen volgens hem namelijk zelf bewuster bezig zijn met het toevoegen beheren en delen van onze data. Tegen die tijd zal het verleden ons leren dat dit nodig is. Op 1 januari 2020 zal hij verslag doen van de voorspellingen op zijn blog!