Loopbaan

Frankwatching verhuisd naar Jaarbeurs Innovation Mile

0

Frankwatching is een bijzondere mijlpaal rijker: we zijn verhuisd! En het is niet zomaar een verhuizing, we maken nu deel uit van de Jaarbeurs Innovation Mile (JIM) in Jaarbeurs Utrecht. De verhuizing is een volgende stap voor Frankwatching, dat tot anderhalf jaar geleden niet eens een eigen kantoor had. Ontdek hoe dit eenmansblog is uitgegroeid tot een immense community, hoe Frankwatching zich heeft ontpopt tot de beste opleider van Nederland en wat de overstap naar JIM voor ons betekent.

Update: in maart 2020 zijn wij opnieuw verhuisd, je kunt ons nu vinden aan de Atoomweg 1 in Utrecht.

Van alleen aan de keukentafel naar een team van 25+

Aan de keukentafel van Frank Janssen, daar begon alles in 2004. Nooit had de oprichter van Frankwatching durven dromen dat zijn blog een begrip in het Nederlandse online medialandschap zou worden. Of dat hij nu een team van meer dan 25 mensen zou leiden. Want Frankwatching is allang geen soloproject meer. Door de jaren heen verzamelde Frank de beste mensen om zich heen om van de eenmansblog de grootste Nederlandse community op het gebied van online te maken.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, een van de grootste worden? “Ik had het in ieder geval nooit alleen kunnen doen”, zegt Frank, die niets anders dan lof heeft voor zijn bruggenbouwers. “Samen zijn we continu bezig met kennis delen en mensen verbinden. Dat is denk ik onze kracht. Ook zijn we oprecht geïnteresseerd in wat de community van ons vindt. Ik zeg dan ook vaak dat wij het eerste deel van het verhaal vertellen, in de reacties op de site en social media wordt deel 2 geschreven. We vinden het heerlijk dat engagement van onze lezers en volgers.”

kantoor-croeselaan

Het vorige kantoor van Frankwatching aan de Croeselaan.

Bij Frankwatching stroomt ook innovatie door de aderen. Door snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, zoals RSS-feeds, Google search en social media, groeide het blog door de jaren heen gestaag verder. Maar welke beslissing er ook genomen werd, 1 ding stond altijd centraal: het verhaal. Frank: “Dat willen wij op een zo zuiver mogelijke manier vertellen. We doen dan ook niet aan ghostwriting bijvoorbeeld. Omdat ons platform helemaal gratis is, is het voor ons een uitdaging om tegen lage kosten zoveel mogelijk mooie producten te bieden. Daar is creativiteit voor nodig.”

Van blog naar community

20160408-emerce-100-295x400Frankwatching is vooral bekend om de vele artikelen en onderzoeken over marketing, communicatie, social media en tech. Met 400.000 volgers op de social channels en bijna evenveel unieke bezoekers per maand bereiken we met deze content, die door ongeveer 600 auteurs wordt gemaakt, het overgrote deel van de online professionals, van beïnvloeders tot beslissers.

Trainingen

Duizenden van hen volgen jaarlijks ook een of meerdere van onze trainingen en/of webinars. Dit jaar zijn we voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot de beste opleider van Nederland (bron: Emerce 100). Een knappe prestatie voor een bedrijf dat zich in 2009 als outsider op de trainingsmarkt begaf. “We zijn geen traditioneel opleidingsinstituut, we hebben het op onze manier gedaan. Ons trainingsaanbod was anders dan dat van andere partijen. We hebben nieuwe impulsen aan die markt gegeven, waardoor ook zij hun aanbod hebben aangepast. Daar ben ik trots op”, zegt Maaike Vissink, Manager Trainingen & Events.

Nieuw: korte opleidingen

Met de korte opleidingen slaat Frankwatching weer een nieuwe weg in. In maximaal 7 dagen kun je je laten opleiden tot online marketeer, contentmarketeer of online communicatie-expert. Maaike: “We merkten dat er verschillende leerbehoeften zijn. Sommigen willen diepgang en zijn bereid tijd in een opleiding te investeren. Anderen kiezen voor instant learning en volgen liever een online training van 1 uur. En ook dat kan uiteraard bij ons.”

Events

Frankwatching organiseert sinds 2013 ook geregeld events. “We hebben de transitie van online naar offline gemaakt, omdat we mogelijkheid zagen om met onze events iets nieuws te bieden”, zegt Coördinator Events Lindy Prins. “Zo zijn we altijd op zoek naar unieke content, verhalen die nog niet eerder zijn verteld. En we kijken verder dan succesverhalen. Natuurlijk is het mooi om te horen wat er goed ging in een campagne, maar we zijn ook erg benieuwd naar de uitdagingen en de lessons learned. Daar leer je als deelnemer aan een event toch het meeste van. En daarmee is de cirkel rond, want dat is natuurlijk waar we al sinds jaar en dag via onze artikelen, Collecties en boeken mee bezig zijn.”

fwu-181

SocialToday

Na succesvolle events over onder meer Jobs, WhatsApp en Instagram, organiseert Frankwatching op 14 februari 2017 SocialToday. Tijdens dit event in Jaarbeurs Utrecht draait het om content, commerce & customers en zullen bekende organisaties als onder meer de NOS, IKEA en HEMA hun beste praktijkcases behandelen. Lindy: “De rode draad van de dag is social. Wat deelnemers vooral zullen meekrijgen, is dat je soms gewoon moet durven en doen. HEMA is daar een goed voorbeeld van. Het bedrijf heeft samengewerkt met een aantal prominente YouTubers en heeft de regie deels uit handen gegeven aan deze jonge influencers. Daar is lef en flexibiliteit voor nodig. Ik verwacht dat deelnemers aan SocialToday inspiratie zullen opdoen en veel praktische tips krijgen die zij direct kunnen toepassen in hun eigen organisatie.”

Van thuiswerken naar JIM

Werken bij Frankwatching betekende lange tijd werken vanuit huis, in cafeetjes en restaurants en bij Seats2Meet. Want een kantoor was er niet. Tot het voorjaar van 2015. Frankwatching kreeg toen voor het eerst de sleutels van haar eerste kantoor. Deze ruimte aan de Croeselaan in Utrecht (boven restaurant De Branding) was niet groot, maar voldeed prima aan de wensen van toen. Frank: “Er was behoefte aan een eigen plek, om elkaar wat vaker te zien. Ook hadden we veel instroom, voor de nieuwe collega’s was het ook fijn om teamgenoten in levende lijve te zien en van elkaar te leren.”

Accepteer cookies

Wie thuis wilde werken, kon (en kan) dat overigens gewoon blijven doen. Maar wilde je nét wat meer gezelligheid of sparren met collega’s? Dan had je een vaste plek waar je rustig kon werken. Nou ja, rustig… In de ruimte van zo’n 40 vierkante meter kon het soms erg druk worden. Gelukkig diende restaurant De Branding als ideale uitvalsbasis. Frank: “We hebben volop vergaderd en gebrainstormd in ons tweede kantoor. Ook heb ik daar veel gesprekken gevoerd en hebben we daar de nodige nieuwe collega’s aangenomen.” Dat laatste zorgde ervoor dat het alsmaar drukker werd. Gezellig was het zeker, maar niet altijd ideaal.

Het is fijn om een plek te hebben waar we ons thuis voelen, waar we onszelf kunnen zijn.

Ruimte om te groeien

Met de verhuizing naar de 6e etage van het Beatrixgebouw van Jaarbeurs Utrecht krijgt Frankwatching niet alleen een grotere locatie met veel meer mogelijkheden, maar zetten we onze schouders ook onder een offline community. Frankwatching krijgt letterlijk en figuurlijk de ruimte om nog meer mooie ideeën en plannen te realiseren, bijvoorbeeld voor events en webinars. JIM is als innovatiehub en co-working space ook een prachtige plek om mensen uit de community, auteurs, trainers, adverteerders en partners te ontmoeten.

Opening of the Jaarbeurs Innovation Mile (JIM) foto Bart Versteeg 15-11-16

Het Frankwatching-team proost op hun mooie, nieuwe werkplek (foto: Bart Versteeg).

De keuze voor JIM was overigens een gemakkelijke. Frank: “Wij hebben altijd een uitstekende samenwerking met de Jaarbeurs gehad. We zitten nu in het hart van Nederland en staan met andere enthousiaste start-ups en scale-ups in verbinding met elkaar en met de buitenwereld. In JIM hangt bovendien een start-upsfeer die mij enorm aanspreekt. Het is fijn om een plek te hebben waar we ons thuis voelen, waar we onszelf kunnen zijn en waar het nog leuker wordt om samen aan nieuwe, mooie zaken te bouwen!”