Verdieping

29% van de Nederlanders shopt via smartphone [nieuw onderzoek]

0

Zo goed als alle Nederlanders doen weleens online aankopen. En dit doen zij al jaren. De rol van m-commerce in het online winkellandschap neemt de afgelopen jaren toe: drie op de tien gebruikt hun smartphone voor het doen van online aankopen. Het vroegere argument dat deze vorm van shoppen minder veilig zou zijn dan ‘traditioneel’ via de desktop, geldt voor een deel van Nederland in 2017 niet meer. Dit blijkt uit het ‘What’s Happening Online’-onderzoek, dat Ruigrok NetPanel sinds 2007 jaarlijks uitvoert.

Meer mobiel shoppen in alle generaties

Van digitiener (14-20 jaar) tot babyboomer (56-71 jaar), bijna iedereen koopt online. Ten opzichte van 2010 is het aantal Nederlanders dat minimaal eens per maand een product online koopt gegroeid van 33% naar 51%. Met de blijvende stijging van het smartphonegebruik en steeds meer websites die echt mobile-proof zijn, is het geen verrassing dat ook m-commerce (mobile commerce) groeit. Inmiddels koopt drie op de tien Nederlanders wel eens wat via hun smartphone (29%).

Onder millennials (21-35 jaar) is mobiel shoppen het populairst, maar in alle generaties zien we een toename. Zo is het aantal babyboomers dat wel eens mobiele bestellingen doet ten opzichte van vorig jaar verdubbeld.

Sterke toename vertrouwen in veiligheid mobiele betalingen

Banken en webshops nemen veel maatregelen om de veiligheid van mobiele betalingen te waarborgen en informeren consumenten hierover. Dit werpt zijn vruchten af: het vertrouwen in de veiligheid van betalingen van online aankopen via de smartphone is sinds vorig jaar toegenomen van 28% naar 39%.

Alle generaties hebben meer vertrouwen in het betalen van mobiele aankopen. Bijna de helft van de digitieners (46%) en millennials (48%) ervaart betalingen via de smartphone als (zeer) veilig, gevolgd door 45% van generatie X (36-55 jaar). Babyboomers zijn minder overtuigd. Drie op de tien (30%) heeft vertrouwen in betalen via de smartphone. Nederlanders die mobiele betalingen niet als veilig ervaren, verwachten onder andere dat een smartphone gemakkelijker te hacken is dan een laptop.

De desktop of laptop wordt nog steeds gezien als meest veilige apparaat om online aankopen te doen. Toch lijkt dit device niet meer heilig: we zien een lichte daling van het vertrouwen ten opzichte van vorig jaar.

Ook bankieren steeds vaker via smartphone

Net als het doen van online aankopen, is internetbankieren al jarenlang de normaalste zaak van de wereld. In 2012 regelden negen op de tien hun bankzaken digitaal, dat is evenveel als in 2017. Maar sinds vorig jaar zien we dat steeds meer Nederlanders internetbankieren via hun smartphone. Niet geheel onlogisch nu er veel initiatieven zijn waarmee overschrijvingen in een mum van tijd geregeld zijn. Vooral millennials bankieren vaak met hun smartphone in de hand.

Bijna alle online shoppers gebruiken bij het doen van online betalingen wel eens iDEAL. Daarnaast betaalt bijna drie op de tien Nederlanders via hun creditcard en iets meer dan een kwart maakt gebruik van PayPal. Ook de ouderwetse acceptgiro is nog niet uit beeld, een kwart gebruikt deze wel eens voor het betalen van online aankopen.

Behoefte aan fysieke winkel voor veel producten gedaald

Is het met al dat online kopen dan gedaan met shoppen in de winkelstraat? Veel fysieke winkels richten zich door de groeiende online focus van consumenten naast bricks ook op clicks. De behoefte om producten in een fysieke winkel te kopen is afgenomen. Waar de Nederlander vorig jaar nog gemiddeld vier productgroepen absoluut in een fysieke winkel wilde kopen, is dat dit jaar gedaald naar drie. Met name kleding, meubels, elektrische apparatuur, verzorgingsproducten en speelgoed koopt men steeds vaker online.

Toch blijven er kansen voor de fysieke retail: 94% van de Nederlanders wil voor bepaalde productgroepen nog absoluut naar een fysieke winkel. Met name voor boodschappen (66%), meubels (48%) en kleding (47%) gaan Nederlanders nog graag naar een fysieke winkel.

Nog steeds enorme potentie voor online, betrouwbaarheid is key

Veel Nederlanders wijzen het online kopen van verschillende producten niet af. En dat betekent dat hier kansen liggen. Zo geldt voor verzorgingsproducten dat de helft van Nederland deze nog niet online koopt, maar nog te overtuigen is om dit wel te doen. Ook bij elektronica en food zien we dat het fysieke tij begint te keren.

Om het online shoppers zo gemakkelijk mogelijk te maken, is een mobilefirst-strategie voor webshops niet meer dan logisch. Het is belangrijk om je daarnaast te realiseren dat consumenten het betalen via een smartphone of tablet nog altijd als minder veilig ervaren dan betalen via een laptop of desktop. Zorg er daarom voor dat je betrouwbaarheid uitstraalt, bijvoorbeeld door een veelgebruikte betaalmethode aan te bieden en veiligheidskeurmerken op te nemen.

Over het onderzoek

What’s Happening Online’ wordt al 10 jaar achtereen uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. In dit kwantitatieve onderzoek wordt de gehele breedte van de Nederlandse samenleving ondervraagd over internet- en sociale mediagebruik, en ervaringen met dit medium. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van 14 jaar en ouder. In totaal hebben 1.050 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld. De steekproef vanaf 18 jaar is representatief voor Nederland naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. De steekproef van 14-17 jaar is representatief naar geslacht en leeftijd.

Zie voor meer resultaten van dit onderzoek dit blog op de website van Ruigrok NetPanel.