Customer experience

Voice search, SEO & conversieoptimalisatie in 2018

0

De nieuwste iPhone X is net zo snel als de nieuwste Mac. Daarmee is de mobiele telefoon gelijkwaardig aan een computer geworden. Combineer dat met de opkomst van voice search en de computer zal steeds minder gebruikt worden voor zoekopdrachten. Voice search verandert de manier waarop er gezocht wordt. Sterker nog: voice search heeft de manier waarop we zoeken al veranderd. Waar ligt in 2018 de focus als je kijkt naar voice search, SEO en conversieoptimalisatie?

Zet 250 deelnemers met interesse in online marketing in een zaal, zet onder andere Joost de Valk (Yoast) en Karl Gilis (AG Consult) op het podium en je weet dat het een topdag wordt. Donderdag 2 november vond in Nijmegen de tweede editie van YoastCon plaats. Voice search, SEO, conversieoptimalisatie, Google, linkbuilding, Rankbrain, artificial intelligence; alles kwam in een razend tempo voorbij. In dit artikel mijn belangrijkste learnings.

Wat is voice search?

Waar je normaal gesproken een toetsenbord nodig had om je zoekvraag te typen, is het met voice search mogelijk om je zoekvraag met je stem in te spreken. Praten gaat sneller dan typen, waardoor voice search snel, makkelijk en handsfree is. Je vraag wordt nog sneller beantwoord, dan met een getypte zoekopdracht.

Voice search wordt meestal op de mobiele telefoon gebruikt (denk aan Apple’s Siri), maar voice-gestuurde apparaten voor in huis zijn in opkomst. Amazon loopt voorop met Alexa, waar al miljoenen van verkocht zijn.

Voice search is nog in ontwikkeling. Met name de thuisapparaten zijn nog erg gevoelig en kunnen alleen in het Engels bediend worden.  Maar door artificial intelligence (AI) zal voice search snel groeien.

Voice search en SEO in 2018

Bij een zoekopdracht in Google, krijg je meerdere pagina’s met resultaten te zien. Elke pagina heeft, afhankelijk van het aantal advertenties, gemiddeld 7 organische zoekresultaten. En daar wil je op de eerste pagina tussen zitten. Zoekmachineoptimalisatie richt zich nu dus vooral op die eerste paar plaatsen op pagina 1.

Bij voice search is het een ander verhaal. Als je een vraag inspreekt, krijg je geen overzicht te horen met resultaten waar je uit kunt kiezen. Je krijgt direct één antwoord te horen. Een enkelvoudig resultaat. Bij voice search geldt dus alleen plek 1. Om op die eerste plek te komen, moet je met een aantal dingen rekening houden:

1. Longtail-zoektermen

Er zullen met voice search vooral vragen gesteld worden. Deze zoekopdrachten bevatten meer woorden dan getypte zoekopdrachten. Het gaat niet meer om shorttail-zoektermen (1-3 woorden). Focus je met je content op longtail-zoektermen en geef in je content antwoord op vragen.

2. Readability

Lange zinnen die voor mensen moeilijk te lezen zijn, zijn ook voor Google lastig te lezen. Help Google je content beter te begrijpen. Gebruik korte zinnen, maak alinea’s en gebruik overgangswoorden.

3. Dagelijks taalgebruik

Met voice search zal er nog meer dagelijkse taal gebruikt worden om de zoekopdrachten in te spreken. Gebruik dit dus ook in je blogs. Voorkom moeilijke woorden en vakjargon. Ook dit helpt Google je content beter te begrijpen en dus beter te ranken.

Artificial intelligence

Hoe meer er gezocht wordt met voice seach, hoe beter het werkt. Het leert van elke vraag. Voice search heeft veel input nodig om met artificial intelligence steeds slimmer te worden. Joost de Valk vroeg op maandag 15 keer aan Siri wat YoastCon is en kreeg geen antwoord. Op dinsdag probeerde hij het nog een aantal keer en kreeg geen antwoord. Op woensdag was het raak en vertelde Siri hem wat YoastCon is.

De verwachting is dat Google in het eerste kwartaal van 2018 een nieuwe uitrol zal doen, waarmee voice search een stuk belangrijker gaat worden.

Linkbuilding

Voorheen was een inkomende link naar je website alleen een extra mogelijkheid voor mensen om je website te vinden. Tegenwoordig is een inkomende link meer waard, omdat het meetelt voor je ranking. Zelfs Google zegt:

Ranking without links is really, really hard.

Links kopen in de hoop beter te ranken, is een slecht idee. Als je link op websites terechtkomt die puur gebouwd zijn voor linkbuilding en waar verder niets op gebeurd, heeft het eerder een negatieve dan positieve uitwerking. Focus je op websites die hoogwaardige kwaliteit bieden, gerelateerd aan jouw branche.

Opzetten van een linkbuilding-campagne

Hoe kom je dan aan links? Door een goede campagne op te zetten. Laura Crimmons (Branded3) zet uiteen dat elke goede linkbuilding-campagne begint met het onderzoeken van de doelgroep:

  • Wie is je doelgroep?
  • Waar zijn ze online te vinden?
  • Waar zijn ze in geïnteresseerd?

Als je het antwoord op bovenstaande vragen weet, kun je gaan nadenken over onderwerpen waar je doelgroep betrokken bij is. Dat zijn de onderwerpen waar je content over gaat maken.

Stel ondertussen een lijst samen van bedrijven die je gaat benaderen met de vraag of ze je content willen plaatsen. Via Google kun je achterhalen of deze sites veel videocontent delen.

Zoek eerst op ‘site: www.frankwatching.com’. Noteer het aantal resultaten. Zoek vervolgens op ‘site: www.frankwatching.com “video”’. Noteer het aantal resultaten. Deel het aantal resultaten met video door het aantal totale zoekresultaten van de site en doe dat maal 100%. Komt hier een aanzienlijk percentage uit? Voeg dan videocontent toe. Dit vergroot de kans op plaatsing van je artikel.

Zet in je e-mail uiteen waarom jij denkt dat de content zo interessant is voor de ontvangende partij. Help hen in te zien dat je echt iets waardevols aanlevert. En lever de content zo compleet mogelijk aan. Tekst, afbeeldingen, video en natuurlijk de link. Maak het de ontvangende partij zo makkelijk mogelijk de content te plaatsen.

Van SEO naar conversie

Goed. Bezoekers komen op je website. Al dan niet via SEO, linkbuilding, organisch of social media. Dan begint het eigenlijk pas. Want nu moeten die bezoekers nog gaan converteren. Over conversie, daar kan Karl Gilis wel het een en ander over vertellen. En zoals je op onderstaande foto kunt zien, is Gillis niet bang om een statement in te nemen.

Hieronder een overzicht van een aantal tips die Gillis gaf en eigenlijk op elke website doorgevoerd zouden moeten worden.

1. Zet belangrijke informatie links

Bezoekers lezen een website van links naar rechts. De rechterkant van een website is niet erg populair bij bezoekers. Zet belangrijke informatie dus links. Heb je een webshop? Zet je productinformatie links en de foto’s rechts. Heb je tekst met daarnaast een call to action? Zet de call to action dan links onder de tekst.

2. Schrap afleiding

Bezoekers verdwalen snel op een website. Bied daarom in je menu geen pagina’s aan die afleiden van wat er echt moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een pagina met partners. Schrap ook je sticky navigatie. Qua gebruiksvriendelijkheid is het handig als de menubalk continu bovenaan het scherm blijft staan, maar het leidt af van de content en stimuleert bezoekers van de pagina weg te klikken.

3. Video-background zijn de nieuwe sliders: altijd een slecht idee

Gillis heeft een test gedaan op een landingspagina, waarbij bovenaan de pagina over de hele breedte een background-video getoond werd die automatisch startte (links op de foto). De meest gebruikte knop op die pagina was de stopknop van de video en 50 procent van de bezoekers haakte af zonder te scrollen.

De video werd verwijderd en er werd een goede propositie bovenaan de pagina geplaatst. Het resultaat zie je rechts op de foto.
Iedereen wil content op een andere manier opnemen. De een leest graag, de ander luistert graag. Een video kan dus zeker een waardevolle aanvulling zijn op een landingspagina. Maak er alleen geen background-video van en zorg dat de video niet automatisch start. Laat bezoekers zelf bepalen of ze de video willen bekijken.

4. Het gaat niet om je product

Voor een goede conversie is content enorm belangrijk. Het gaat echter niet om je product. Het gaat om de pijn bij de bezoeker en de oplossing die jij kunt bieden. Gillis noemt het voorbeeld van een carport. Koop je die carport omdat je zo onder de indruk bent van het dak dat een speciale epoxy-behandeling heeft gehad? Nee! Maar dat is wel het soort detail dat we vaak op een productpagina lezen.

Je koopt een carport, omdat je niet wil dat je auto warm wordt in de zon. Omdat je wil dat je ramen niet bevriezen. Omdat je je boodschappen droog uit wil pakken. Dat zijn de punten die je moet benoemen. Daarna ga je het pas over het product hebben.

5. Het gaat om de bezoeker

Alles draait om de bezoeker. Geef wat je bezoeker zoekt, niet wat jij wil vertellen. Wederom komt Gillis met een duidelijk voorbeeld. Als je de website van een benzinestation bezoekt, wil je óf weten wat de brandstofprijzen zijn óf waar het dichtstbijzijnde station te vinden is.

Bijna alle websites van benzinestations falen op dit gebied. Een enkeling is nog niet eens geschikt voor een mobiele telefoon. Laat een bezoeker niet zoeken naar de belangrijkste informatie, dien het direct op. Het gaat er niet om hoe lang een bezoeker op je website blijft. Of op hoeveel pagina’s ze klikken. Het gaat erom dat ze snel kunnen vinden wat ze zoeken. De basisvraag is dan ook niet ‘wat is het doel van mijn website?’. Het gaat om: ‘wat is het doel van mijn bezoeker?’.

De basisvraag is dan ook niet ‘wat is het doel van mijn website?’. Het gaat om: ‘wat is het doel van mijn bezoeker?’.

Welk onderwerp spreekt jou het meest aan om in 2018 mee aan de slag te gaan: SEO voor voice search, linkbuilding of conversieoptimalisatie?