Innovatie

5 jaar Yoast: optimalisatietips die voor elke site werken

0

Vijf jaar geleden begon Joost de Valk op een zolderkamer met Yoast. Hij bood websitereviews en gratis plugins aan, met als doel kennis delen en het eenvoudiger te maken om een bruikbare website te ontwikkelen. Vijf jaar later zijn zijn gratis plugins WordPress SEO by Yoast en Google Analytics by Yoast allebei meer dan een miljoen keer gedownload en groeit zijn personeelsbestand zo hard, dat illustrator Erwin het tekenen van de avatars niet meer bij kan houden.

Vijfjarig bestaan YoastOm het vijfjarig bestaan van Yoast te vieren organiseerde Joost en zijn team woensdag 27 mei een conferentie in de Lindenberg in Nijmegen. Iedereen die niet lijfelijk aanwezig kon zijn, kon meekijken via de livestream op YouTube. Of dit verslag lezen.

‘Holistic SEO’

Tijdens het vijfjarig bestaan van Yoast heeft Google een hoop aangepast, maar is er ook veel hetzelfde gebleven. Alles met een doel: orde in de chaos aanbrengen, spam bestrijden en websites met een goede user experience belonen. Yoast springt hier op in met holistic SEO. Focus je niet alleen op dingen waardoor je beter in Google denkt te kunnen scoren. Focus je op alle aspecten van websiteoptimalisatie en zorg dat je echt de beste bent, in plaats van alleen maar doen alsof je de beste bent.

Lego versus websites

Joost is een enorme fan van Lego. Met behulp van Lego-voorbeelden legt hij uit wat een website nou echt goed maakt:

 • Het juiste design. De buitenkant moet er mooi uit zien, maar de binnenkant is veel belangrijker. Als je een Lego-restaurant maakt, bouw je niet alleen de buitenkant, maar worden er ook tafels, stoelen en poppetjes voor de binnenkant geleverd, ondanks dat niemand die zal zien als het restaurant klaar is. Zo is het ook met je website: focus op elk detail, ook als het voor de bezoekers niet zichtbaar is.
 • Duidelijkheid. Als je iets met Lego gaat bouwen, is het direct duidelijk hoe dat moet door de goede handleiding. Zo duidelijk moet je site ook in elkaar zitten. Niet alleen bestaande, ook nieuwe bezoekers moeten direct snappen wat ze op je site moeten doen.
 • Zorg dat alles werkt. Herstel 404-fouten, blijf je site onderhouden en opschonen. Een trage website is geen optie. Bied content in verschillende vormen aan (tekst, afbeeldingen, video’s) zodat er voor elk wat wils is. En zorg dat je site zowel op desktop als tablet als smartphone goed werkt.
 • Een goed verhaal. In het Lego-restaurant zitten een man en een vrouw. De vrouw drinkt een glas wijn, de man heeft een ring in zijn hand. Er zit een verhaal in. Maak duidelijk waarom mensen over jou moeten praten. Plaats content die het waard is om te delen, niet alleen omdat het goed is voor je SEO.
 • Beveiliging. Geen enkele goede winkel kan zonder camera’s. Als je website gehackt wordt, verlies je je traffic. Zorg dus voor een goede beveiliging.

lego-huisje-fotolia

Rise of the machines

Marcus Tandler neemt ons mee in de wereld van Google. Google gebruikt geen kunstmatige intelligentie om de zoekmachine beter te maken, ze verbeteren kunstmatige intelligentie met behulp van de zoekopdrachten. Gebruikers zijn niet op zoek naar een website, ze zoeken een antwoord en willen dat Google hen vertelt wat ze moeten doen. Om die antwoorden te kunnen leveren, leert Google machines denken.

Real user data vertelt veel over de relevantie van je site. Long tail zoektermen zullen daarom ook belangrijker worden dan short tail.

Het wordt daardoor steeds lastiger om bovenaan de zoekresultaten te komen en te blijven als je een slechte site en slechte content hebt. Links zijn belangrijk om gevonden te worden, maar real user data vertelt veel meer over de relevantie van je site. Long tail zoektermen zullen daarom ook belangrijker worden dan short tail.

Hoe veilig is WordPress?

Tony Perez legt direct de vinger op een zere plek bij WordPress-fans. Hij laat voorbeelden zien van hacks en lekken die voor veel negatieve publiciteit gezorgd hebben en die de verdere groei van WordPress in de weg staan. Is WordPress onveilig? Zijn antwoord is nee. WordPress is enorm populair en dat het maakt het voor hackers een interessant platform. De meeste veiligheidsissues hebben te maken met tools om WordPress uit te breiden, zoals plugins en thema’s, niet met de core zelf.

Gebruikersgemak overtroeft veiligheid
Veel ontwikkelaars willen WordPress zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken en gaan daarbij voorbij aan veiligheidsissues. De interne editor van thema’s en plugins blijft bijvoorbeeld aan staan, terwijl de gemiddelde gebruiker daar nooit naar zal kijken en een hacker er in een paar seconden heel veel schade in aan kan richten. Automatische updates zijn een stap in de goede richting, omdat alle plugins dan altijd up-to-date zijn, maar het betekent ook dat files schrijfbaar moet zijn, wat een hacker weer kansen biedt.

Risico’s beperken
Je WordPress-website beveiligen draait om het reduceren van risico’s. Tony geeft een aantal tips die hierbij helpen:

 • Kies altijd voor een manier van two factor authentication.
 • Geef gebruikers niet meer rechten dan ze nodig hebben.
 • Zorg voor back-ups en werk daarna je updates bij.
 • Zorg dat je gewaarschuwd wordt als er indicaties van een hack zijn.

Optimalisatietips die op elke site werken

Karl Gilis is tenminste duidelijk: ‘sliders suck always’! Suzuki had op de homepage een slider met vier verschillende afbeeldingen en call-to-actions staan. Hij haalde de afbeeldingen uit de slider en plaatste ze twee aan twee als statische afbeeldingen boven aan de pagina. Resultaat: 28% meer clicks. Daarna reduceerde hij het tot twee afbeeldingen, wat in 55% meer clicks resulteerde.

Wat te doen met de call-to-action?
Plaats je call-to-action (CTA) op een plek waar mensen hem zien. Het klinkt zo logisch, maar vaak genoeg staat de button op een plek die volledig over het hoofd gezien wordt. Zet je CTA sowieso altijd (ook) onder aan de pagina. Een geruststellende zin onder je CTA zoals ‘100% privacy – We zullen je geen spam sturen’ kan ook tegen je werken, kijk daar mee uit. Zorg verder dat er geen andere buttons of afbeeldingen zijn die de aandacht van je CTA wegleiden.

Weet wie je bezoeker is en wat hij zoekt
Bezoekers van een webshop zoeken vaak niet een specifiek product, maar een product in een bepaalde categorie. Zorg dat die categorieën goed te vinden zijn, zodat bezoekers van daaruit een product kunnen vinden. Karl heeft nog meer tips voor webshops:

 • Plaats je betaalknop direct onder het bedrag, zonder overbodige informatie ertussen.
 • Zorg dat de betaalknop het meest opvalt en dat de aandacht niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld een knop voor het invullen van een kortingsbon.
 • Verwijder de optie om de winkelwagen te legen.

Testen
Volgens Karl denkt iedereen dat hij A/B-testen kan uitvoeren, daardoor gaat het vaak fout. Je hebt minimaal 400 conversies nodig in maximaal 4 weken, anders heeft een A/B-test geen zin. Kopieer geen testen die je op een andere site hebt gezien, stop niet te snel met je test en zorg voor een solide hypothese.

Red je die 400 conversies niet? Gebruik dan tools als Hotjar om een mousemap en clickmap te maken. Na 300 à 400 bezoekers krijg je al een heel goed beeld. Gebruik de tools om het probleemgebied te vinden en gebruik je hoofd om te bedenken wat de problemen zijn. 

Offline revenue‘Hope is not a strategy’

De laatste spreker is Chris Lema. Je weet hoe het gaat: aan het einde van de dag ben je moe, gaar en heb je het eigenlijk wel gehad. Chris is daar op voorbereid. Hij is zó goed in het vertellen van verhalen en maakt zijn lezing interactief, waardoor iedereen alle aandacht voor hem heeft.

Chris vertelt vijf verhalen met twee gemene delers: twee partijen die verschillende informatie hebben waardoor er verschillende beslissingen genomen worden, en degene die de verkeerde beslissing nam, had hoop. En zoals de tekst op Chris’ zijn trui meldt: ‘hope is not a strategy’. Onderstaande lessen kunnen we leren uit de verhalen van Chris:

 • Pop-ups. We hebben er allemaal een hekel aan, dus gebruiken we ze niet. We plaatsen het opt-in form voor onze mailing of gratis weggever in de footer of sidebar en hopen dat iemand hem invult. Pop-ups werken niet als een bezoeker net 3 seconden op je site is, maar wel als ze je site willen verlaten. Gebruik ze dus.
 • Integreer je webshop in je site. Veel webshops worden vanaf de site in een nieuw venster geopend, omdat het met een ander systeem gebouwd is. We hopen dat de klanten wachten totdat de webshop geopend is. Daarnaast ziet de webshop er anders uit, is het menu anders en raken bezoekers de weg kwijt.
 • Negeer indirecte en offline inkomsten niet. Je kunt alle hoop vestigen op online inkomsten, maar niet iedereen wil online kopen. Door online inspanningen kunnen je offline inkomsten ook verbeteren. Denk aan het organiseren van evenementen en het coachen van mensen/bedrijven.
 • Gebruik e-mailautomatisering. Vaak levert een mailing pas na de vierde keer echt wat op. Als je een evenement of webinar organiseert of een nieuw product lanceert, ga dan niet na één mailing zitten hopen dat iemand reageert. Mensen maken niet zo snel een commitment. Stel een e-mail responder in die je doelgroep nog drie keer benadert.
 • Gebruik je eigen affiliate links. Als je een link gebruikt van bijvoorbeeld Amazon en die verkort via Bit.ly, dan gaan de affiliate opbrengsten niet naar jou, maar naar bit.ly.

Als we hoop niet als strategie gebruiken, maar blijven praten en blijven leren, kunnen we dit soort fouten voorkomen. Omring jezelf met mensen met kennis, blijf leren en wordt stapje voor stapje steeds beter. Denk nooit dat je alles weet, blijf vragen, blijf testen en groei. 

SEO by Yoast

Marieke van de Rakt (mrs. Yoast) legt in een workshop het belang van kwalitatief goede content uit. Het is belangrijk dat bezoekers je boodschap begrijpen. Je schrijft je artikel immers niet voor de zoekmachines, maar voor je bezoekers. Je moet echt goede artikelen schrijven om de beste te worden. Hiermee laat je zien over welke kennis je beschikt en bouw je vertrouwen op en maak je een artikel interessant genoeg om te delen. Met een slecht geschreven artikel kom je niet meer weg en het verhoogt je bounce rate.

Schrijftips

Hoe schrijf je dan echt goede artikelen? Marieke geeft een paar tips:

 • Denk goed na over de structuur van je tekst. Gebruik paragrafen en tussenkopjes. Houd de zinnen en paragrafen kort, dat leest prettiger. Plaats een witregel op een logische plek en niet ergens halverwege omdat dat beter staat. Tussenkopjes zijn goed voor SEO, maar ook voor de leesbaarheid van je tekst.
 • Gebruik signaalwoorden om aan te geven welke kant je op wilt.
 • Denk na over je stijl. Gebruik korte en lange zinnen door elkaar, wissel de woordvolgorde af en vermijd de lijdende vorm.
 • Wordt je artikel echt lang? Verspreid je content dan over meerdere artikelen, die je naar elkaar laat linken en allemaal dezelfde tag geeft.

Maximaal resultaat
Taco Verdonschot informeert ons over hoe je maximaal resultaat uit de WordPress SEO by Yoast plugin kunt halen. Zorg ten eerste voor een sitemap. Deze optie staat standaard aan in de plugin en je hoeft dus alleen maar de plugin te installeren en te activeren om dit te regelen.

Met behulp van JSON-LD voedt de plugin Google Knowledge Graph met informatie. Vul daarom bij de Algemene instellingen van de plugin in het tabblad ‘Jouw instellingen’ je (bedrijfs)gegevens in. Ga vervolgens naar de optie ‘Social’ en voeg je social media-accounts toe. Ook die worden toegevoegd aan Google Knowlegde Graph.

De laatste tip om maximaal resultaat te halen: zorg dat de plugin altijd up-to-date is! Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor alle nieuwe features. 

Nieuw logo YoastYoast in het nieuw

Tijdens de conferentie werd er niet alleen teruggekeken naar de afgelopen vijf jaar, er werd ook vooruit gekeken. Joost presenteerde het nieuwe logo van Yoast en kondigde aan dat er een nieuwe website komt met een ander design. Geen oranje meer, maar groen en paars. Niet meer de vertrouwde avatars, maar een heel Yoast-universum. Geen WordPress Plugins tab meer, maar een Software tab waar ook een Drupal module onder komt te hangen. Je leest het goed: Yoast wordt ook uitgerold over ander platforms.

Daarnaast zal de Yoast Academy gelanceerd worden, waar de blogs te lezen zijn, waar je e-books kunt verkrijgen en waar op 1 september de eerste online cursus gelanceerd zal worden. Ook de ontwikkelingen in de WordPress SEO by Yoast plugin staan niet stil. Zo wordt er onder andere hard gewerkt om de page analysis realtime te laten updaten (dus niet meer eerst je tekst opslaan/bijwerken). En misschien is er volgend jaar weer een YoastCon. Ook als je er dit jaar niet bij was, weet je nu dat je het volgend jaar niet wilt missen!

Foto intro en legohuisje met dank aan Fotolia.