Verdieping

De toekomst van voice & de impact voor nieuws [nieuw onderzoek]

0

Steeds meer mensen geloven in de kracht van voice-activated speakers. Maar hoe worden ze gebruikt en wat is het potentieel voor nieuwsmedia? Daarover is nog weinig bekend. Reuters Institute for the Study of Journalism deed hoognodig onderzoek naar het gebruik van voice assistants in de VS, Groot-Brittannië en Duitsland.

In het kort de belangrijkste bevindingen uit het Reuters-onderzoek:

 • Smart speakers (zoals Alexa van Amazon en Google Home) zijn populair – en de verkoop ervan groeit hard. Handig om te weten: het onderzoek spitst zich toe op smart speakers, maar de voice assistants vinden hun plek in allerlei devices, van telefoons tot aan auto’s en verder.
 • Met name bij mensen in de leeftijd van 35 – 44 jaar zijn de speakers populair. Maar ook door ouderen en gehandicapten wordt voice positief ontvangen.
 • Eenvoudige taken, zoals het afspelen van muziek, het instellen van de wekker en timers, en het vragen naar het weerbericht, zijn populairder dan luisteren naar het nieuws.
 • Voice kent nog een aantal technische uitdagingen, die naar verwachting opgelost gaan worden.
 • Maar problemen als privacy en het businessmodel leveren nog vraagtekens op. Het is nog maar de vraag of nieuwsmedia er financieel gewin uit halen.

Voice gaat mainstream

Uit het onderzoek blijkt dat 14 procent van de volwassenen in de VS al regelmatig voice devices gebruikt. In Groot-Brittannië gaat het om 10 procent en in Duitsland om 5 procent. Er is een forse groei over de afgelopen jaren te zien. De verschillen tussen de landen liggen overigens aan het feit dat in de VS de speakers eerder zijn geïntroduceerd dan in de andere landen.

Populariteit bij oudere doelgroepen

De meeste gebruikers geven aan dat ze erg tevreden zijn met hun smart speakers, waarbij twee derde aangeeft een nieuwe te kopen als de huidige het begeeft. De slimme speakers zijn het meest populair bij mensen tussen de 35-44 jaar. En ze zijn ook een succes bij oudere groepen én gehandicapten, doordat ze eenvoudig en slechts met je stem te bedienen zijn (er is geen fijne motoriek voor nodig). Een quote uit het onderzoek:

“We came across one taxi driver in his seventies who had never been able to master a computer, a smartphone, or a tablet but learnt how to interact with his Amazon Echo within a few days. The simplicity of these devices and the lack of the need for fine motor skills has made them a surprise hit with older groups and those with disabilities.”

Het aantal voice-apparaten neemt dus flink toe, maar hoe worden ze gebruikt? En zijn ze wel echt zo handig?

Hoe voice wordt gebruikt

Uit het onderzoek van Reuters blijkt dat de smart speakers met name gewaardeerd worden om het uitvoeren van eenvoudige taken, zoals het afspelen van muziek. 84 procent van de consumenten gebruikt de speakers er regelmatig voor, en 61 procent benoemt het afspelen van muziek ook als meest gewaardeerde eigenschap. Het beantwoorden van vragen, het voorlezen van het weerbericht en het instellen van timers of herinneringen zijn andere veelgebruikte functies.

Ook opvallend is hoe mensen hun dag beginnen en eindigen met voice-technologie. Enthousiaste gebruikers starten bijvoorbeeld hun dag met nieuws, radio, informatie over het weer en het verkeer en een overzicht van afspraken in hun agenda. Voice vervangt geen andere media, maar wordt een gateway tót die media.

De locatie van de speaker en de woonsituatie (alleenstaand of familie) hebben veel invloed hebben op het gebruik van de smart speakers. Zo geven sommige mensen aan dat het luisteren naar een podcast te persoonlijk is om met het hele gezin te doen.

Minder schermen & opruimen

Sommige mensen geven ook aan dat voice aantrekkelijk voor ze is, omdat ze dan minder tijd aan tv en andere schermen besteden. Consumenten zien het als een kans om eens flink op te ruimen in huis: ze verwachten dat ze straks geen afstandsbedieningen meer nodig hebben en met de smart speaker al hun devices kunnen bedienen.

“Although we were talking to respondents specifically about smart speakers, the qualitative research suggests that their underlying need was not for another device; rather they wanted their existing devices to be easier to use. In this respect they see voice input as a way to de-clutter and simplify their lives and make interaction far more natural and intuitive.”

De problemen van voice-activated devices

Veel mensen geven in het ondezoek aan zo weer een nieuw voice-apparaat te kopen, maar er wordt ook een aantal problemen belicht. Zo zijn er de zorgen om privacy. Toch geven de meesten in het onderzoek aan dat ze bij voice het gemak verkiezen boven hun privacy, net zoals velen dat bij Facebook hebben gedaan (en wellicht straks ook bij hun bankrekening doen).

Je kunt natuurlijk veel meer met voice-assistenten, maar dan moet je wel weten wát. Het is lastig om te onthouden welke opdrachten je kunt inspreken, en ook het koppelen van het apparaat aan andere devices valt niet altijd mee. Deze problemen leiden tot frustratie bij de gebruikers, die het vervolgens bij eenvoudige taken laten.

Problemen van voice

De problemen van voice die in het onderzoek worden benoemd (voor consumenten én publishers), zijn:

 • Het privacy-vraagstuk, het wantrouwen in de devices
 • Veel gebruikers zijn onbekend met de vele opties en hoe ze diensten en kanalen kunnen vinden via voice
 • Slechte stemherkenning
 • Mensen kunnen niet alle voice commands onthouden
 • Het ontbreken van een duidelijk verdienmodel
 • De platformen delen vooralsnog geen data en analytics met publishers

Het gebruik van nieuws

Er zijn momenteel 4 bekende formats voor publishers:

 1. News briefings, waarmee je een snelle nieuwsupdate krijgt. Amazon noemt het Flash Briefing format, Google noemt het Narrative News en Apple noemt het Audio News Briefings.
 2. Livestreams en podcasts.
 3. Vraag- en antwoord (bijvoorbeeld: “Hoe oud is premier Rutte?”), waarbij de meeste vragen echter direct door Google of Amazon beantwoord worden.
 4. Interactieve ervaringen. Er wordt geëxperimenteerd met meer innovatieve manieren om de speakers te gebruiken, zoals quizzen, het gebruik van recepten bij het koken en virtueel reizen.

De nieuwsconsumptie is momenteel lager dan verwacht, korte nieuws briefings worden het meest gebruikt (door ongeveer 20 procent van de gebruikers). Kanalen (zoals BBC) die als ‘default’ ingesteld staan hebben daarbij een enorm voordeel. Veel mensen veranderen de kanalen niet.

Podcasts luisteren via smart speakers is ook nog niet direct populair. Dit kan te maken hebben met het probleem van het ontdekken van nieuwe content via voice, of dat mensen de podcasts liever onderweg luisteren (en bijvoorbeeld niet in het gezelschap van hun gezin).

Experiment Google

Mensen zijn ook niet onverdeeld enthousiast over het luisteren naar nieuws via de speakers. De briefings duren te lang, ze worden niet vaak genoeg geüpdatet, en het is bijvoorbeeld lastig om minder interessante stukken over te slaan. Google is daarom een experiment gestart om deze problemen aan te pakken. Het bedrijf heeft een prototype van een radiostation gebouwd met allerlei opties voor gebruikers, zoals de mogelijkheid om stories over te slaan met je stem of om dieper in een bepaald onderwerp te duiken.

Accepteer cookies

Broadcasters en publishers staan op scherp

Broadcasters (zoals tv-zenders, radiozenders en podcasters) zijn over het algemeen proactiever bezig met voice dan kranten. Zeker voor radiostations wordt voice als een disruptie gezien, dus proberen ze snel in te springen. Terwijl ze nog overtuigd moeten worden van de mogelijkheden en het verdienmodel van voice, zijn de meeste broadcasters en publishers er in het onderzoek wel van overtuigd dat voice in het komende decennium van grote invloed is op hun bedrijf.

Sceptisch

Voor broadcasters is de stap naar voice minder groot dan voor publishers, die op zoek moeten naar manieren om hun content te ontsluiten via voice (bijvoorbeeld via podcasts of zelfs het eenvoudige text-to-speech).

De nieuwsmedia zijn (terecht) sceptisch over de macht van de platforms, het verdienmodel voor publishers en het gebrek aan data om het succes van hun content te analyseren. Ze willen:

 • een eerlijk en helder proces dat voor gelijke kansen zorgt
 • meer duidelijke commands voor nieuws, zodat gebruikers niet meer in de war raken
 • betere data over het gebruik van de verschillende platformen
 • een veel duidelijker businessmodel om aan de verschillende type services te verdienen

Wat brengt de toekomst?

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de technische problemen – zoals stemherkenning en het ontdekken van nieuwe content – verbeterd gaan worden. Maar de relatie tussen platforms (Google, Amazon, Apple) en publishers zal in de toekomst nog meer op de proef worden gesteld. Welk ‘antwoord’ krijg je terug op een vraag (en van wie)? En welke rol hebben contentmakers straks als we meer gebruik gaan maken van voice? En krijgen zij nog een stukje van de taart, of eten de platformen alles op? Reuters heeft er geen antwoord op, maar klinkt weinig hoopvol.

De vraag is dus of publishers al op de technologie in moeten springen. Journalist Adam Tinworth geeft in zijn blog al aan: “(…) it’s a growing market, and one that bears watching — but you shouldn’t necessarily feel pressured to be there right now. Your strategic development resources might well be better invested in more mature platforms.” De markt groeit, en je kunt een voordeel hebben door er op tijd in te springen, maar er zijn ook nog de nodige vraagtekens bij te zetten.

In dit artikel geef ik slechts een overview van het onderzoek; er valt nog veel meer interessants uit te halen. Bekijk het complete onderzoek hier. Wat vind jij van smart speakers en de mogelijkheden voor nieuwsorganisaties? Of heb je nog een andere interessante insight uit dit onderzoek gespot? Ik hoor het graag via de reacties.