Social media

5 tips voor engaging content op Instagram

0

“Socials maken ons betere storytellers,” aldus Eleni Stefanou, Social Platforms Editor bij The Guardian. “Het laat ons nadenken over wie we zijn, over hoe we van meerwaarde zijn voor publiek en maatschappij en hoe we daar goede content, een mooi verhaal, over kunnen maken.” Content die niet wordt gecreëerd om te creëren, maar die daadwerkelijk relevant is. Content waar mensen heel bewust naar op zoek gaan. Maar hoe doe je dat? Hoe ontwikkel je content die bindt, die engaging is?

Tijdens het SocialToday Event van Frankwatching was er een flink aantal inspirerende talks van merken en organisaties die hun learnings, successen en tips deelden. Ik zet de vijf belangrijkste tips van de dag op een rij.

1. Van always on naar always relevant

Om voort te borduren op bovenstaande: het constant publiceren van content, het altijd aanwezig zijn op socials, wordt minder belangrijk. Relevant zijn voor je volgers, daar gaat het om. Liever één heel relevante post per week, dan elke dag een middelmatige update. Relevant zijn wil overigens niet zeggen dat het altijd uitgebreid en diepzinnig moet zijn. Relevantie mag ook luchtig zijn.

Kijk naar fonQ, de website voor allerhande interieurartikelen. Zij focussen zich met hun content op het oplossen van problemen die klanten ondervinden, bij het inrichten van verschillende woonruimten. FonQ heeft immers de expertise in huis en kan daarmee perfect inspelen op woonproblemen van klanten. Op de website geeft fonQ tips en inspiratie, passend bij de producten die de klant aanklikt. Op Instagram vragen ze volgers regelmatig tegen welke inricht-problemen zij aanlopen, om daar vervolgens verhalen voor te creëren met oplossingen. Ook staan er in de afspeellijst ‘Geef je huis wat fonQ’ op YouTube handige tips voor alledaagse woonproblemen, zoals ‘hoe richt ik een open kast in’.

Accepteer cookies

Het constant publiceren van content, het altijd aanwezig zijn op socials, wordt minder belangrijk. Relevant zijn voor je volgers, daar gaat het om.

Een voorwaarde voor het creëren van probleemoplossende content is dat je als organisatie ook daadwerkelijk de aangewezen partij bent om bepaalde problemen op te lossen, door de expertise die je in huis hebt en waarmee je bekend bent bij het publiek. Blijf weg bij al het andere, waarop je je mogelijkerwijs zou kunnen focussen in de contentcreatie. Het maakt je minder geloofwaardig.

2. Denk in formats

Wij mensen zijn gewoontedieren en dol op vaste waarden in ons leven. We kunnen stellen dat dit ook op contentniveau geldt. Creëer formats in je contentstrategie, die volgers gaan herkennen. Ze zullen ook daadwerkelijk op zoek gaan naar de formats, omdat ze ze aantrekkelijk vinden en weten wat ze kunnen verwachten.

Kirsten Jassies onderstreept dit in haar talk en roept de aanwezigen op vooral aan de slag te gaan met Instagram Live. Zo kunnen we ons laten inspireren door online personality Défano Holwijn, die een heuse talkshow op Instagram Live heeft met duizenden kijkers per show! Het mooie is dat hij durft te experimenteren met verschillende tijden, onderwerpen en invalshoeken. Die ruimte is er op social media, in tegenstelling tot televisie. Instagram Live wordt het nieuwe televisiekijken, voornamelijk onder Swipe Nation (vrij naar Kirsten Jassies, die de jonge generatie zo benoemt in haar talk).

Defano Holwijn op Instagram

The Guardian: Fake or Real

Ook The Guardian, de Britse krant die formatdenken in haar genen heeft, is vorig jaar gestart met een Instagram Stories-rubriek, genaamd Fake or Real. Volgers krijgen drie nieuwsberichten voorgelegd. Ze krijgen een poll voorgeschoteld, waarmee ze kunnen stemmen of iets echt- of nepnieuws is. Slim, want er zit een spelelement in, maar het laat volgers ook kritisch nadenken over hoe de media anno 2019 werken.

Dit format is zo sterk dat het zelfs is uitgerold naar Britse scholen, waar ze het in de klas spelen. The Guardian werkt momenteel aan meer formats, waarbij de nadruk ligt op tekst. Volgens hen de nieuwe trend op Instagram Stories. Dus: extra tip!

DELA: Prangende vraag

Nancy Schuurmans van DELA vertelt dat ook de uitvaartverzekeraar werkt met steeds terugkerende formats. Over het algemeen praten mensen niet graag over de dood. Door het gebruik van formats worden zaken besproken die normaliter onbesproken blijven. Zo is er de rubriek ‘Prangende Vraag’, waarbij een expert antwoord geeft op één van de vragen waar je mogelijkerwijs tegenaan loopt als een naaste overlijdt.

3. Selfies zijn niet selfish, maar The Next Big Thing!

Ja, je hoort het goed. Ga aan de slag met selfies. Laat je hoofd zien! En dan het liefst een hoofd dat praat. Een hoofd dat echt iets te vertellen of te vragen heeft. Want met een zichtbaar hoofd creëer je sneller interactie, aldus Kirsten Jassies. Volgers vinden het fijner om met iemand te praten die ze ook daadwerkelijk kunnen zien.

Nu denk je misschien, dit is leuk voor influencers met een persoonlijk account en talloze volgers, maar niet voor mijn business-account. Echt wel! Business-to-business bestaat niet op social media. We zijn allemaal mensen die communiceren met mensen. Jassies geeft een voorbeeld van een verpleegster in een ziekenhuis, die stiekem de draak steekt met de problemen waar de zorg momenteel mee kampt. Ze doet dit op een luchtige manier, maar belicht zo wél de daadwerkelijke problematiek. Net als politievlogger Jan-Willem, die een eerlijk en authentiek achterdeschermen-verhaal vertelt over de dingen die hij meemaakt tijdens zijn werk als politieagent.

Laat je door dergelijke accounts inspireren en laat een werknemer eens een werkdag vloggen of doe een Q&A over een relevant onderwerp. En: laat zulke rubrieken regelmatig terugkeren (lees: formatdenken!). Een fijne bijzaak is dat dit ook bijdraagt aan de arbeidsmarktcommunicatie. En dat allemaal door selfies. Dus, gooi die camera in de selfie-stand en sla aan het oefenen! (Deze tip geldt ook voor mijzelf, overigens.)

Jan-Willem politieman op Instagram

4. Maak gebruik van User Generated Content

Stefanou van The Guardian bevestigt het nog maar eens: 50% van de millennials vertrouwt berichten van vrienden en personen die zij volgen meer dan elk ander medium. Kortom: berichten die jouw volgers en klanten over jou delen zijn waardevol, heel waardevol. Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen content gaan creëren over jouw merk?

Allereerst: heb een uitstekend(e) product of dienst, dat staat buiten kijf. Daarnaast: doe vooral niet te veel moeite, maar geef je volgers tools die het creëren van content in de hand werken. Zorg bijvoorbeeld dat er een merkgerelateerde hashtag is, die volgers kunnen gebruiken bij het opstellen van een post en zorg dat jouw account en locatie kunnen worden getagd.

Levert dit iets op? Repost de berichten, die passen bij de lay-out van jouw feed en/of deel ze in Stories. Verzamel ze en analyseer ze. Niet alleen op het aantal likes en comments, maar ook op hoe ze zijn vormgegeven. Daar kun je veel van leren, vooral om je eigen content nóg beter en aantrekkelijker te maken.

Tip: creëer content op de manier hoe gebruikers dat doen. Kijk hoe de posts van jouw volgers eruit zien, hoe zij Stories inzetten en verwerk dit in jouw eigen aanpak. Blijf natuurlijk wel altijd bij jezelf!

5. Focus op Metrics that Matter

We staren ons soms blind op de talloze statistieken die voorhanden zijn op onze social accounts. Natuurlijk, ze geven een goed inzicht in hoe onze content wordt ontvangen door volgers. Toch wordt in verschillende talks benadrukt dat we niet alles moeten afleiden van data. Stefanou tipt om je te focussen op een aantal belangrijke inzichten en het gros vooral te laten voor wat het is. Zo fixeerde zij zich voorheen vooral op likes en comments. Daaruit bleek dat een nieuwe rubriek niet goed werd ontvangen. Dat dacht ze. Toen ze vervolgens verder keek en zag dat de berichten heel vaak werden opgeslagen, bleek het tegendeel waar. Zij adviseert om goed te onderzoeken welke statistieken waardevol zijn en welke van input zijn om je content naar een hoger niveau te tillen. Focus je daarop en laat de rest zitten. Zonde van je tijd.

Tip: neem de hele organisatie mee!

In de verschillende talks ligt de focus op hoe je content creëert die beklijft. Content voor op Instagram, omdat dit nog steeds het medium du moment is. Content die wordt gecreëerd voor volgers en klanten. Maar, daarbij mag het interne publiek, de medewerkers, niet worden vergeten. Juist niet! Zij zijn immers de ambassadeurs van de organisatie, die uit eigen naam óók actief zijn op Instagram en daarmee de perfecte creators zijn van user generated content. Of dat nu met of zonder een selfie is.